Mikko Koikkalainen on edennyt nopeasti, mutta askel kerrallaan Roostersin päävalmentajaksi — ”Rooli on kasvanut luontevasti”

Mikko Koikkalainen (kesk.) Roostersin mestaruusjuhlissa 2015. Kuva: Sami Ranta

 

Ensimmäistä kauttaan Roostersia luotsaava Mikko Koikkalainen on edennyt porras kerrallaan Vaahteraliigan kaikkien aikojen menestyneimmän joukkueen päävalmentajaksi. Lauantaina Roosters tavoittelee Koikkalaisen johdolla kahdeksatta perättäistä Suomen mestaruuttaan.

Koikkalainen siirtyi punaisten valmennustiimiin 69ersin hyökkäyksen koordinaattorin paikalta kaudeksi 2014. Tuolloin hän valmensi Roostersin laitahyökkääjiä. 2017 ja 2018 hän toimi jo joukkueen hyökkäyksen koordinaattorina ja nousi täksi kaudeksi päävalmentajan paikalle. Oma peliura oli vain kahden ja puolen kauden mittainen. Koikkalainen pelasi tight endinä 69ersissa divaritasolla.

— Rooli on kasvanut luontevasti. Tavoite oli olla päävalmentaja joskus ja se tuli luonnollisena jatkumona. Päävalmentajan titteli ei ole kuitenkaan mikään itseisarvo. Hyökkäyksen pelien kutsuminen on minulle tärkeää, enkä haluaisikaan olla sellainen päävalmentaja joka vain katsoo asioita päältä, Koikkalainen sanoo.

— Nautin hyökkäyksen vetämisestä ja haluan olla siinä päävastuussa.

Lajin opiskelu siirtynyt puolustuksen puolelle

Koikkalainen tunnetaan pelin intohimoisena opiskelijana. Sillä saralla fokus on siirtynyt enemmänkin pallon toiselle puolelle.

— Pitää kehittää itseään. Olen opiskellut puolustuksia ja niiden sääntöjä jotta ymmärrän paremmin minne niissä kannattaa hyökätä. Kallelta (puolustuksen koordinaattori Karppinen) olen kysellyt paljon asioita. Aiemmin seurasin enemmän hyökkäyspelin trendejä yliopisopeleistä.

Päävalmentajavastuun myötä oma rooli on luonnollisesti muuttunut. Koikkalaisen mukaan ei kuitenkaan paljoa.

— Pelaajahankinnat ovat tietty nyt vastuulla. Lisäksi johtamisaspekti on erilainen, nyt pitää selkeästi enemmän kommunikoida koko joukkueelle. Nyt pitää hallita koko sivurajaa, ja olen pyrkinyt olemaan rauhallisempi. Ennen meni enemmän tunteella.

— Kalle vastaa puolustuksesta, ja minun ei tarvitse huolehtia siitä.

Jatkuvuus

Mestaruusputken suureksi syyksi Koikkalainen nostaa jatkuvuuden.

— Valmennustiimissä on ollut jatkuvuutta, eikä ole aina tarvinnut vetää asioita uusiksi. Meillä on erittäin ammattimainen staffi, tiedämme miten toiset siinä toimivat. Hieno ollut nähdä, että tämä on tavallaan itsestäänohjautuva laiva.

Koikkalaisen arvion mukaan joukkueen pelaajistosta on vaihtunut vuosittain noin 40 prosenttia. Juniorimylly jauhaa kuitenkin koko ajan uusia pelaajia liigatasolle. Merkittävä osa nykyjoukkueen rungosta on ollut Koikkalaisen valmennuksessa jo tämän luotsatessa Roostersin juniorijoukkueita.

— Meillä tehdään junnuista lähtien samoja asioita, joten pelaajat pääsevät helpommin sisään liigajoukkueeseen.

— Lisäksi talvitreeni on meillä kovalla tasolla ja pelikirja on ajettu aina sisään hyvissä ajoin. Myös fysiikkatreenissämme on jatkuvuutta ja se on laadukasta läpi vuoden, Koikkalainen luettelee menestysputken saloja.

— Standardi asetettiin 2012, Koikkalainen sanoo mestaruusputken startanneesta kaudesta.

Peli parantunut kauden aikana

Roostersilla riitti epäilijöitä ennen kauden alkua, eikä puheita vähentänyt avauskierroksen tappio Steelersille.

— Ulkopuoliseen meteliin ei kannata kiinnittää huomiota, Koikkalainen kuittaa.

Roostersin peli on parantunut isoin harppauksin kauden aikana, lisäksi joukkueeseen on liittynyt tai palannut tärkeitä pelaajia kuten Karri Pajarinen, Jere Lahti, Mikko Toiminen, Walter Vasanoja ja viimeisimpänä loppukaudesta jenkkikulmapuolustaja Monteze Latimore. Koikkalainen nostaa kuitenkin esiin pelinrakentaja Miro Kadmiryn kehityksen. Kadmiry heitti eniten touchdowneja liigassa, 51.

— Miron pelin parantumisen myötä joukkueen peli on parantunut. Kun hän on saanut toistoja niin tekniikkakin on parantunut. Siitä on kuitenkin kolme vuotta kun hän oli pelannut kokonaisia pelejä QB:na.

Ratinassa vastassa on ainoa joukkue, joka on onnistunut Roostersin tällä kaudella kaatamaan.

— He ovat kova vastus. Steelersin puolustus on ollut meille haastavin. He ovat aggressiivisia pelaamaan palloa, joten pallosta täytyy pitää huolta.

Steelers-pelinrakentaja Seth Petersin pelikuntoa Roosters-leirissä ei ole pahemmin mietitty otteluun valmistauduttaessa.

— Siitä on lähdetty että Peters pelaa.

Lue myös:

TAFTissa Miro Kadmiry heitti ja Pekka Utriainen otti kiinni, nyt entiset joukkuetoverit kohtaavat Vaahteramaljassa Roostersin pelinrakentajana ja Steelersin päävalmentajana

Kolme vuotta sitten olkapäävaivainen Miro Kadmiry ajatteli että “viskelyt olivat tässä” — Nyt hän on ennätysmies ja pelaa Vaahteramaljasta

Steelers-pelinrakentaja Seth Petersin pelaaminen Vaahteramaljassa epävarmaa

11.9. 2018: Veikkausliigasta Vaahteraliigaan — Steelersin Pekka Utriainen hyödyntää pyöreän pallon parista saamiaan kokemuksia jenkkifutisvalmennuksessa

Finaalipaikan syötönkatkollaan varmistanut Santeri Inkinen: On Peters kunnossa tai ei, lähdemme voittamaan peliä

Roostersin otteluennakko

Steelersin otteluennakko

TeeDee-podcastin ennakko: Kun Roosters hyökkää

TeeDee-podcastin ennakko: Kun Steelers hyökkää

Vaahteramalja XL Roosters-Steelers Ratinan stadionilla Tampereella lauantaina 14.9. klo 16 alkaen. Osta liput tästä.

Viikonlopun koko ohjelman näet tästä.