Kolme vuotta sitten olkapäävaivainen Miro Kadmiry ajatteli että ”viskelyt olivat tässä” — Nyt hän on ennätysmies ja pelaa Vaahteramaljasta

Kesällä 2016  pelinrakentaja Miro Kadmiry alkoi jo hyväksyä ajatusta, että pelit tutulla pelipaikalla on pelattu, ja ura jatkuisi laitahyökkääjänä. Trojansin ensimmäisellä harjoitusleirillä olkapää alkoi vaivata, ja lopulta pitkäaikainen maajoukkuepelinrakentaja siirtyi kesken kauden vahvistamaan ykkösdivisioonassa tuolloin pelanneen Steelersin laitahyökkääjäosastoa.

Vaikeudet on kuitenkin nyt selätetty. 28-vuotiaalla Kadmirylla on nimissään suomalaispelinrakentajien yhden kauden TD-ennätys ja hän johdatti joukkueensa Vaahteramaljaan vasta neljäntenä suomalaispelinrakentajana 2000-luvulla.

— Silloin ajattelin jo, että viskominen oli tässä. Kausi Turussa oli vaikea, kun olkapäätä varoi ja se vaikutti heittotekniikkaankin. Oli se helpottavakin ajatus. Olin ärsyyntynyt tilanteeseen, ja teki hyvääkin pelata muulla pelipaikalla, hän sanoo pelipaikkavaihdoksestaan.

— Tiesin kauden jälkeen, että jos jatkan pelaamista niin muualla kuin pelinrakentajana. Ei tietysti ollut joukkueita jotka olisivat ottaneetkaan, enkä olisi itsekään ottanut itseäni pelinrakentajaksi.

Kaudeksi 2017 Kadmiry siirtyi Roostersiin, jossa pelasi pelkästään laitahyökkääjänä ja pärjäsi hyvin. Hän oli joukkueen kiinniottotilastossa jaetulla kolmannella sijalla 44 kiinniotolla ja viidellä touchdownillaan.

EM-kisoista motivaatiota

Olkapää alkoi tuntua paremmalta ja ennen kautta 2018 Kadmiry alkoi kuitenkin heittää palloa enemmän ja hiomaan tekniikkaa pitkäaikaisen valmentajansa Oskari Niemen kanssa.

— Se alkoi epätasaisesti toimimaan. EM-kisatkin toivat motivaatiota.

EM-kisoissa Kadmiry oli mukana pelinrakentajana ja pelasi Ranska-ottelun toisen puoliajan ja voitokkaan pronssiottelun Ruotsia vastaan.

Roostersissakin tuli viime kaudella peliaikaa myös pelinrakentajan paikalla, kun Brandon Connette siirtyi sivuun monessa ottelussa jo hyvissä ajoin voiton ratkettua.

Tähän kauteen Roosters oli jo lähtemässä amerikkalaisella pelinrakentajalla, ja Kadmirykin mietti omaa pelaamistaan.

— Ajatuksissa oli pitää osittainen välivuosi ja pelata vanhojen kavereiden kanssa TAFTissa. Remontti ja vauva tekivät sen, että en tiennyt miten paljon voin sitoutua pelaamiseen. Vaimo on ollut hyvin mukana tässä, Kadmiry kiittelee.

— Menin kuitenkin Roostersin treeneihin, ja päätin että jos pelaan niin pelaan Roostersissa, siellä kaikki tekeminen on niin ammattimaisella tasolla.

— Jossain vaiheessa Mikko (päävalmentaja Koikkalainen) sitten ilmoitti, että olisin aloittava pelinrakentaja kun Garrett Safron lähtikin Japanin liigaan.

Epäilijöitä riitti, ja Roostersin tason povattiin putoavan totutusta. Toisin kuitenkin kävi: joukkue voitti runkosarjan ja 10 peliä 12:sta.

— Olen tykännyt siitä, että oli puheita ettei Roosters pääsisi playoffeihin tai muuta sellaista. Se on tuonut vaan parempaa fiilistä, Kadmiry kuittaa.

TD-ennätys

Myös henkilökohtaisella tasolla tulokset ovat olleet kovia: Kadmiry heitti runkosarjassa eniten touchdowneja (51) ja toiseksi eniten jaardeja (3 213).

TD-määrä rikkoi Petrus Penkin nimissä olleen suomalaispelinrakentajien ennätyksen. Kadmiryn aiempi heitto-touchdown ennätys oli TAFTissa 2013 heitetty 29 TD:tä.

Suomalaispelinrakentajista vain Penkki, Jari Jalava ja Kalle Karppinen ovat johdattaneet joukkueensa 2000-luvulla Vaahteramaljaan. Myös mestaruuden voittaneiden suomalaispelinrakentajien lista on lyhyt koko lajin historian ajalta.

Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimiva Mikko Koikkalainen on ollut Kadmirylle tärkeä aisapari. Koikkalainen kutsuu myös joukkueen hyökkäyksen pelit.

— Pelikirjaa ei juurikaan muokattu aiemmasta. Systeemimme on sellainen, että sitä voi taivutella eri suuntiin, ja ehkä pelikutsut ovat olleet hieman erilaisia kuin viime kaudella.

Kadmiry toivoo, että hänen kautensa rohkaisee muita suomalaisia pelinrakentajia tekemään töitä pelaamisensa kanssa.

— Minulla on ollut myös hyvä tuuri että on ollut koko uran niin hyvä mentori kuin Oskari Niemi, Kadmiry kehuu jo TAFTissa häntä valmentanutta Niemeä. Kehuja satelee myös laitahyökkääjäkaartille ja hyökkäyksen linjalle joka on antanut heittoaikaa koko kauden ajan.

Pitää tietää missä Hayden on

Lauantaina Roosters tavoittelee jo Ratinan stadionilla jo kahdeksatta perättäistä mestaruuttaan. Vastassa on Steelersin puolustus, joka rikkoi Vaahteraliigan yhden kauden syötönkatkojen ennätyksen.

— Heidän puolustuksensa on vähän sellainen high risk, high reward -puolustus. He saattavat päästää isoja pelejä, mutta kompensoivat sen pallonriistoilla ja rankaisevat huonosta heitosta tai huonosta luvusta.

— Omat syötönkatkoni ovat olleet huonoja heittoja, ei niinkään lukuvirheitä. Suoritustason pitää olla hyvä, ja pitää tietää missä Donavan Hayden on, Kadmiry sanoo liigan säkki- ja taklaustilaston ykkösnimestä.

Vaahteramalja XL Roosters-Steelers Ratinan stadionilla Tampereella lauantaina 14.9. klo 16 alkaen. Osta liput tästä.

Viikonlopun koko ohjelman näet tästä.

Highlightit Roosters-Crocodiles -välieräottelusta:

Roosters (Helsinki) – Crocodiles (Seinäjoki) HIGHLIGHTS

Roosters (Helsinki) – Crocodiles (Seinäjoki) HIGHLIGHTS

Julkaissut Amerikkalainen jalkapallo Lauantaina 7. syyskuuta 2019