Esittelyssä finalistit, osa 4: Royals-puolustus

Vaahteraliiga-kausi 2017 huipentuu Telia 5G areenalla Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta. Hallitseva mestari Helsinki Roosters kohtaa heti toisen Vaahteraliiga-kautensa päätteeksi Vaahteramaljaan itsensä pelanneen Wasa Royalsin. Vastakkain ovat liigan ainoat joukkueet, jotka voittivat runkosarjassa kaikki muut joukkueet vähintään kerran ja varmistivat kotiedun välieriin jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä. Kauden aikana kumpikin on voittanut toisensa kerran.

Minkälaisia finalistit ovat? Neliosaisesa ennakkosarjassa tutustutaan joukkueiden hyökkäyksiin ja puolustuksiin. Neljännessä osassa tutustutaan Wasa Royalsin puolustukseen.

Kaksi aiempaa osaa:

Roosters-hyökkäys

Royals-hyökkäys

Roosters-puolustus

 

Keskeisiä tilastoja:

Pisteet ottelua kohden: 16,3 (2.)

Päästetyt jaardit ottelua kohden: 242,2 (2.)

Päästetyt juoksujaardit ottelua kohden: 87,2 (3.)

Päästetyt heittojaardit ottelua kohden: 155,0 (2.)

Vastustajan uudet yritykset yhteensä: 174 (2.)

Vastustajan kolmansien yritysten onnistumisprosentti: 22,2 (1.)

Pelinrakentajasäkitykset: 20 (2.)

Pallonriistot: 23 (3.)

 

Juoksupuolustus:

Royalsin juoksupuolustuksen päällikkö on itsestäänselvyys: tukimies Chris Young on pelaaja, joka hallitsee voimalla keskustaa ja nopeudella laitoja sivurajalta sivurajalle. Young lukee peliä nopeasti, liikkuu nopeasti ja viimeistelee taklaukset varmuudella. Keskustassa isossa roolissa ovat puolustamassa myös linjakaksikko Lauri Hannula – Martti Kass, joilla on suuri rooli antaa takanaan vaanivalle Youngille työrauha sitomalla hyökkäyksen linjamiehiä itseensä. Safety-kerroksesta juoksuihin ampuvan Stacey Thomasin merkitys juoksun puolustamisessa on kasvanut kauden edetessä. Ulommat tukimiehet Lauri Saari ja Niko Mäenpää saavat tärkeää apua kiertopeleissä uloimmilta linjamiehiltä Efe Evwarayelta ja Rodon Zeqirilta.

Heittopuolustus:

Royals haki alkukaudesta optimaalista miehitystä takakentälleen, ja löysikin suhteellisen nopeasti lopullisen nelikkonsa. Rufail Khalifa on pelannut huippukauden omalla laidallaan ja Emmanuel Amudengin jättämälle paikalle toiseen kulmaan kotiutui brittipuolustaja Jefferson Davis, jonka Royals hankki alun perin safetyksi. Thomas pelasi alkukaudesta tukimiehenä, mutta on sittemmin pelannut enemmän hybridiroolissa lähellä aloituslinjaa olevana takamiehenä. Viktor Mänty puolestaan on saanut vastuuta toisen safetyn paikalla ja mahdollistanut suorituksillaan sen, että Royals on voinut antaa RJ Longin keskittyä puhtaasti laitahyökkääjänä pelaamiseen. Toki Royals edelleen tietyissä tilanteissa Longia safetyna käyttää ja myös Aappo Saloranta saattaa selkeillä heittodowneilla vierailla takakentällä. Ruotsalainen yleispelaaja Nicholas Peterson pelasi vuosi sitten sekä ulompana tukimiehenä että takamiehenä ja pystyy tuon roolin ottamaan myös tämän vuoden systeemissä, vaikka onkin nyt enemmän hyökkäyksessä esiintynyt.

Evwaraye ja Zeqiri ovat pystyneet lähes kahdestaan huolehtimaan siitä, että vastustajien pelinrakentajilla pitää kiirettä aloituslinjan takana. Joukkueen 20 säkityksestä kyseinen end-kaksikko on kirjauttanut 13.

Erikoista: kolmas yritys toden sanoo

Yksi keskeisistä puolustuksen mittareista on se, miten nopeasti puolustus pääsee pisteitä päästämättä kentältä pois. Tätä onnistumista mittaa kuvastaa osaltaan kolmansien yrityksien onnistumisprosentti eli se, miten harvoin (tai usein) puolustusta vastaan päästään etenemään kolmansilla yrityksillä ”uusiin” eli etenemään 10 jaardinen matka täyteen ja tienaamaan uudet neljä yritystä käyttöön. Royalsia vastaan vastustaja pääsi runkosarjassa ainoastaan noin 22 prosentin todennäköisyydellä kolmansilla yrityksillä etenemään ”uusiin”. Tuo prosentti on selvästi pienin kaikista Vaahteraliigan joukkueista ja se näkyy myös kenttäasemissa: Royals joutui puolustamaan runkosarjassa kaikista vähiten viimeistä 20 jaardia kenttäpuoliskostaan eli sai useimmiten vastustajan hyökkäyksen pysähtymään jo hyvissä ajoin ennen 20 jaardin linjaa.

 

Vaahteramalja XXXVIII

LA 09.09.2017 | 18:00 | Telia 5G areena, Helsinki:

Helsinki Roosters – Wasa Royals

Osta liput Ticketmasterista

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 17.30. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Huomaa myös:

Esittelyssä finalistit, osa 1: Roosters-hyökkäys

Esittelyssä finalistit, osa 2: Royals-hyökkäys

Esittelyssä finalistit, osa 3: Roosters-puolustus

Jimi Roiko: ”Roosters rutiinilla mestariksi.”

Stan Bedwell: ”Uskon, että ratkaisu nähdään vasta viimeisellä neljänneksellä.”

TeeDee-podcast: “Kukot hyökkää, kuninkaat puolustaa.”

TeeDee-podcast: “Miten kuninkaalliset ilmavoimat iskevät Roostersin puolustukseen?”

TeeDee-podcast: “Roosters-hyökkäyksen purkutuomio”

TeeDee-podcast: “Royals-hyökkäyksen myötä- ja vastamäet”

TeeDee-podcast: “Tusinan verran Vaahteramalja-hahmoja”

 

Kuva:

Sami Ranta