Esittelyssä finalistit, osa 2: Royals-hyökkäys

Vaahteraliiga-kausi 2017 huipentuu Telia 5G areenalla Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta. Hallitseva mestari Helsinki Roosters kohtaa heti toisen Vaahteraliiga-kautensa päätteeksi Vaahteramaljaan itsensä pelanneen Wasa Royalsin. Vastakkain ovat liigan ainoat joukkueet, jotka voittivat runkosarjassa kaikki muut joukkueet vähintään kerran ja varmistivat kotiedun välieriin jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä. Kauden aikana kumpikin on voittanut toisensa kerran.

Minkälaisia finalistit ovat? Neliosaisesa ennakkosarjassa tutustutaan joukkueiden hyökkäyksiin ja puolustuksiin. Toisessa osassa tarkastellaan Wasa Royalsin hyökkäystä.

 

Keskeisiä tilastoja:

Pisteet ottelua kohden: 30,2 (sijoitus 2.)

Edetyt jaardit ottelua kohden: 379,4 (2.)

Juoksujaardit ottelua kohden: 95,7 (5.)

Heittojaardit ottelua kohden: 283,8 (1.)

Uudet yritykset yhteensä: 218 (3.)

Kolmansien yritysten onnistumisprosentti: 37,4 (4.)

Pelinrakentajasäkitykset: 3 (1.)

Pallonmenetykset: 21 (4.)

 

Hyökkäyksen linja:

Pelinrakentaja:

Justin Sottilare on eittämättä yksi 2010-luvun parhaimmista pelinrakentajista Vaahteraliigassa. Ja jos jaardeissa mitataan – niin kuin tässä lajissa monesti tapana on – Sottilare on ykkönen. Siirtyminen uuteen organisaatioon ja hyökkäykseen ei sujunut kivuttomasti, mutta kahden edellisen kauden all stars –pelinrakentaja on jälleen näyttänyt kykynsä – ja heittänyt taas kerran enemmän jaardeja kuin kukaan muu. Tänä vuonna Sottilarelta on nähty myös aiempaa enemmän omia juoksuja. Mutta ennen kaikkea Sottilare antaa pallon tehdä työn.

Juoksupeli:

Royalsin hyökkäysfilosofiassa heitto tulee ennen juoksuja ja se näkyy juoksujaardien alhaisessa määrässä. Näin siitäkin huolimatta, että kahden keskushyökkääjän muodostelmia on Vaasassa nähty säännöllisesti. Tom Suoste ja Joakim Jakobsson ovat kumpikin vahvoja, suoraviivaisia juoksijoita, mutta yhdysvaltalaisiin kollegoihinsa verrattavia kentänhalkaisuja heiltä ei ole nähty. Toisaalta kaksikko kyllä rynnii uusiin jokaisen kerran, kun vastustaja erehtyy heidän kykynsä aliarvoimaan. Oman mausteensa Royalsin juoksupeliin tuovat myös Sottilaren omat rullaukset, laitahyökkääjä RJ Longille pelattavat kiertopelit ja silloin tällöin keskushyökkääjäkeikkaa heittävän Chris Youngin brutaalit etenemiset.

Heittopeli:

Royalsilla on eittämättä yksi koko liigan parhaimmista kiinniottokalustoista, jossa RJ Long loistaa kirkkaimpana tähtenä. Long eteni kiinniotoista runkosarjassa tasan 600 jaardia enemmän kuin tilastossa toiseksi eniten edennyt pelaaja – ja pelkästään tuo 600 jaardia on komea lukema laitahyökkääjälle. Kun Longin oheen lisätään vielä Sottilaren kanssa kolmatta kauttaan pelaava Spencer Cutlan, monitoimipelaaja Nicolas Peterson sekä laidoilla juoksevat yli 190-senttiset Aappo Saloranta ja Jussi Kaas, on Sottilaren kliinisen tarkalla heittokädellä laadukkaita kohteita. Eikä unohtaa sovi, että välierässä keskushyökkääjä Jakobsson koppasi ratkaisevan osuman. Ja hyvä on muistaa myös, että yksi kuninkaallisista kikkapeleistä on RJ Longin heittämä pommiheitto hänen saatuaan pallon ensin Sottilarelta juoksuunsa. Päävalmentaja John Bookerilta ja koordinaattori Anssi Viirulta löytynee muutama uusi variaatio myös kauden viimeiseen otteluun.

Erikoista:

Royalsia vastaan nähtiin runkosarjan otteluissa ainoastaan kolme säkitystä – siis kymmenen vähemmän kuin listalla toisena oleva Hämeenlinna Huskiesia säkitettiin. Syitä tämän tilaston menestykseen on kaksi: hyökkäyksen linja on onnistunut suojelemaan Sottilarea hyvin ja toisaalta Sottilare on parhaimmillaan heittänyt pallon erittäin nopeasti kädestään. Vaikka puolustajat voittaisivat omat blokkinsa, he eivät silti ehdi Sottilareen kiinni ennen kuin hän on pallon laitaan heittänyt. Mikäli Sottilaren syke pysyy heittopeleissä aerobisella alueella, nousee Royalsin hyökkäyksen tuhovoima murskaavalle tasolle.

 

Vaahteramalja XXXVIII

LA 09.09.2017 | 18:00 | Telia 5G areena, Helsinki:

Helsinki Roosters – Wasa Royals

Osta liput Ticketmasterista

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 17.30. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Huomaa myös:

Esittelyssä finalistit, osa 1: Roosters-hyökkäys

Jimi Roiko: ”Roosters rutiinilla mestariksi.”

Stan Bedwell: ”Uskon, että ratkaisu nähdään vasta viimeisellä neljänneksellä.”

TeeDee-podcast: “Kukot hyökkää, kuninkaat puolustaa.”