Esittelyssa finalistit, osa I: Roosters-hyökkäys

 

Vaahteraliiga-kausi 2017 huipentuu Telia 5G areenalla Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta. Hallitseva mestari Helsinki Roosters kohtaa heti toisen Vaahteraliiga-kautensa päätteeksi Vaahteramaljaan itsensä pelanneen Wasa Royalsin. Vastakkain ovat liigan ainoat joukkueet, jotka voittivat runkosarjassa kaikki muut joukkueet vähintään kerran ja varmistivat kotiedun välieriin jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä. Kauden aikana kumpikin on voittanut toisensa kerran,

Minkälaisia finalistit ovat? Neliosaisesa ennakkosarjassa tutustutaan joukkueiden hyökkäyksiin ja puolustuksiin. Sarjan aloittaa runkosarjavoittaja Roostersin hyökkäys.

Keskeisiä tilastoja:

Pisteet ottelua kohden: 38,8 (sijoitus 1.)

Edetyt jaardit ottelua kohden: 394,4 (1.)

Juoksujaardit ottelua kohden: 149,1 (2.)

Heittojaardit ottelua kohden: 245,3 (3.)

Uudet yritykset yhteensä: 223 (1.)

Kolmansien yritysten onnistumisprosentti: 43,3 (1.)

Pelinrakentajasäkitykset: 16 (4.)

Pallonmenetykset: 19 (2.)

 

Hyökkäyksen linja:

Pelinrakentaja:

Brandon Connette on monen asiantuntijan papereissa kauden 2017 all stars –pelinrakentaja ja jopa koko Vaahteraliigan MVP. Vuosi sitten Saksan GFL:ssä Dresden Monarchissa puolustuksia murskannut pelinrakentaja on jatkanut samaa tasoa myös Vaahteraliigassa. 35 heitettyä touchdownia ja vain kuusi syötönkatkoa kertoo omaa kieltään Connetten työn laadusta. Yhdysvaltalainen oli jo yliopistourallaan Dukessa vaarallinen juoksija, ja tuota kykyä on nähty myös Suomessa, sillä Connette teki runkosarjassa joukkueestaan toiseksi eniten touchdowneja juosten.

Juoksupeli:

Roosters on käyttänyt harkitusti kumpaakin avainkeskushyökkääjäänsä Jaycen Spearsia ja Karri Pajarista, mikä on taannut sen, että kentällä on aina tuore jalkapari kuljettamassa palloa. Pelkästään keskushyökkääjien voimin ei Roosters luonnollisestikaan kauden aikana ole juoksua jyrännyt, vaan myös hyökkäyksen linja on kauden aikana kehittynyt nimenomaan juoksublokkaamisessa. Välierässä sekä Spearsin että Pajarisen juoksuyritysten keskiarvo oli yli 10 jaardia. Pelinrakentaja Connetten roolia juoksupelissä ei kannata vähätellä.

Heittopeli:

Yksi talvikauden suurimmista pelaajasiirroista oli Timothy Thomasin siirtyminen Seinäjoelta Roostersiin. Kun vielä samaan aikaan Roosters teki jatkosopimuksen Bernard Lusterin kanssa, on Roostersilla erinomainen ulompien laitahyökkääjien parivaljakko. Sisemmillä, niin sanotuilla slot-laitahyökkääjillä on kummallakin mielenkiintoinen tarina taustallaan. Miro Kadmiry aloitti vielä kauden 2016 pelinrakentajana Turku Trojansissa mutta siirtyi pitkälti heittokäden vamman sanelemana kesken kauden laitahyökkääjäksi I-divisioonaan Kuopio Steelersiin. Talven 16–17 aikana Roostersin harjoituksissa Kadmirysta kuoriutui huipputason laitahyökkääjä. Alexander Wasiljeff puolestaan otti uransa ensi askeleet takaperin pelatessaan kulmapuolustajana Helsinki 69ersissa. Kahden viimeisen vuoden aikana ”Alkka” on kehittynyt yhdeksi koko sarjan parhaimmista pallollisista pelaajista. On myös hyvä huomata, että Roostersin pisimmän heittopelietenemisen on tällä kaudella tehnyt keskushyökkääjä Jaycen Spears ja myös Karri Pajarisella on yli nelikymppinen kiinniotto tilillään, joten keskushyökkääjät ovat Mikko Koikkalaisen pelikirjassa vastuussa myös heittopelissä.

Connettea säkitettiin keskiarvollisesti alle yhden kerran ottelua kohden, joten hyökkäyksen linja on antanut hänelle hyvin aikaa etsiä laitahyökkääjiä, ja tässä apuna on ollut tietysti myös Connetten on hyvä liike.

Erikoista: tehokkuuden tunnusluvut

Roosters on harvinaisen hyvässä tasapainossa juoksun ja heiton suhteen. Kuvaavaa onkin, että keskiarvoinen eteneminen juoksupelissä (5,6 jaardia) ja heittopelissä (8,1 jaardia) ovat kumpikin liigan parhaimpia. Jaardien lisäksi Roostersilla on runkosarjan jälkeen hallussaan myös ykkössija red zone -kategoriassa; hyökkäysvuoron viimeiselle 20 jaardin alueelle päästessään helsinkiläiset ovat jääneet 52 käyntikerrastaan vain 11 kertaa ilman pisteitä – ja niistäkin kolme oli epäonnistuneita kenttäpotkumaaliyrityksiä. Touchdowneja on syntynyt 40 kappaletta.

 

Vaahteramalja XXXVIII

LA 09.09.2017 | 18:00 | Telia 5G areena, Helsinki:

Helsinki Roosters – Wasa Royals

Osta liput Ticketmasterista

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 17.30. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Huomaa myös:

Jimi Roiko: ”Roosters rutiinilla mestariksi.”

TeeDee-podcast: “Kukot hyökkää, kuninkaat puolustaa.”

Otsikkokuva:

Sami Ranta