Esittelyssä finalistit, osa 3: Roosters-puolustus

Vaahteraliiga-kausi 2017 huipentuu Telia 5G areenalla Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta. Hallitseva mestari Helsinki Roosters kohtaa heti toisen Vaahteraliiga-kautensa päätteeksi Vaahteramaljaan itsensä pelanneen Wasa Royalsin. Vastakkain ovat liigan ainoat joukkueet, jotka voittivat runkosarjassa kaikki muut joukkueet vähintään kerran ja varmistivat kotiedun välieriin jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päättymistä. Kauden aikana kumpikin on voittanut toisensa kerran.

Minkälaisia finalistit ovat? Neliosaisesa ennakkosarjassa tutustutaan joukkueiden hyökkäyksiin ja puolustuksiin. Kolmannessa osassa tarkastellaan Helsinki Roostersin puolustusta.

Kaksi aiempaa osaa:

Roosters-hyökkäys

Royals-hyökkäys

Keskeisiä tilastoja:

Pisteet ottelua kohden: 13,6 (1.)

Päästetyt jaardit ottelua kohden: 240,7 (1.)

Päästetyt juoksujaardit ottelua kohden: 114,8 (4.)

Päästetyt heittojaardit ottelua kohden: 125,8 (1.)

Vastustajan yudet yritykset yhteensä: 183 (4.)

Vastustajan kolmansien yritysten onnistumisprosentti: 32,7 (3.)

Pelinrakentajasäkitykset: 25 (4.)

Pallonriistot: 31 (1.)

 

Juoksupuolustus:

Roostersin puolustuksen teho kumpuaa puolustuksen linjasta. Okko Outinen vasemmalla laidalla ja Olof Flemström sekä Lauri Vainio keskellä muodostavat linjapelin ytimen, johon neljänneksi nousee toiseen laitaan kokenut Lasse Kankaapää, nuori Toni Ahonen tai vielä nuorempi Edward Vesterinen. Roostersilla on käytössään kaksi kilpailukykystä nelikkoa puolustuksen linjaan, joten tarvittaessa linjavalmentaja Victor Sarvi vaihtaa koko kvartetin tuoreisiin jalkoihin.

Keskellä linjan takana tärkein juoksupuolustaja on ranskalaistukimies Quentin Coulpin, joka varsinkin sisäsivurajojen välissä ehtii mukaan suoraviivaisiin juoksuihin. Ulommat tukimiehet Santtu Äyräväinen ja Ilya Redin ovat joukkueen taklaustilaston kärjessä ja huolehtivat varsinkin linjan päätyyn tulevista juoksuista sekä kiertopeleistä. Oma huomionsa Roostersin juoksupuolustuksessa lankeaa safety-kaksikolle Curtis Slater – Pierre Courageux, joista kumpikin sijoittuu säännöllisesti ns. ”boksiin” ja osallistuvat silloin vahvasti myös juoksun puolustamiseen.

Vaikka Roosters jaardimääriä vertaillessa onkin juoksua vastaan muita pudotuspelijoukkueita heikompi kuin heittoa vastaan, on joukkueen juoksupuolustamisen kurinalaisuus ja sitoutuneisuus hyvää tasoa. Kulmapuolustajat osallistuvat järjestelmällisesti kiertopelien pysäyttämiseen ja vastaavasti linjapelaajat – erityisesti Outinen – pystyvät paikkaamaan muiden pelaajien virheitä hyvillä lähestymiskulmilla ja kliseisellä ”loppuun pelaamisella”. Taklaustilanteessa Roosters saavuttaa ylivoimatilanteen, mikä on läpi kauden peittänyt yksittäisiä pelinlukuvirheitä tehokkaasti.

Heittopuolustus:

Heittopelissä Roostersin tunnusluvut ovat huippuluokkaa: jaardeja ja maaleja vähiten, säkityksiä ja syötönkatkoja eniten. 12 ottelussa Roosters-puolustus katkaisi vastustajan heiton 22 kertaa ja säkitti pelinrakentajan 25 kertaa. Kyseiset tilastot korreloivat helposti keskenään, sillä paine on taannut sen, että pelinrakentajat ovat joutuneet Roostersia vastaan tekemään ratkaisuja huonoista paikoista ja asennoista sekä tekemään lukunsa liikkeestä.

Sekä Slater että Courageux ovat kumpikin ottaneet kuusi syötönkatkoa kauden aikana ja kulmapuolustajat Viljo Lempinen ja Akselin Olin yhteensä viisi syötönkatkoa sekä 12 maahanlyöntiä. Slaterin johdolla Roosters on onnistunut eliminoimaan Vaahteraliigan parhaalla tasolla vastustajan kentänhalkaisut sekä pitämään kiinniottojen jälkeiset jaardit minimissään, mikä heijastuu suoraan vastustajien kiinniottojaardeihin . Säkityksissä Lauri Vainon ja Okko Outisen lisäksi kannattaa huomata Ilya Redinin blitzaaminen. Loppukaudesta joukkueeseen liittynyt energinen Timon Debiez on myös varsin pätevä pelaaja ryntäämään linjan yli ajoittaen blitzinsä hyvällä rytmillä.

Erikoista: järkyttävät pallonriistot

Heittäen Roostersia vastaan tehtiin heittäen runkosarjassa ainoastaan 10 touchdownia. Pudotuspelit mukaan lukien Kukonpojat ovat itse tehneet syötönkatkoista neljä touchdownia. Kun tähän lasketaan Slaterin 74-jaardinen rähmäyksen palautus maaliksi ja Äyräväisen blokatusta lentopotkun palautuksesta tekemä maali, on Roostersin puolustus pystynyt säkitysten ja pallonriistojen lisäksi järkyttämään pelin voimasuhteita kenttäasemien muutoksien lisäksi myös käsittämättömällä teholla suoraan pallon saatuaan.

 

Vaahteramalja XXXVIII

LA 09.09.2017 | 18:00 | Telia 5G areena, Helsinki:

Helsinki Roosters – Wasa Royals

Osta liput Ticketmasterista

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 17.30. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Huomaa myös:

Esittelyssä finalistit, osa 1: Roosters-hyökkäys

Esittelyssä finalistit, osa 2: Royals-hyökkäys

Jimi Roiko: ”Roosters rutiinilla mestariksi.”

Stan Bedwell: ”Uskon, että ratkaisu nähdään vasta viimeisellä neljänneksellä.”

TeeDee-podcast: “Kukot hyökkää, kuninkaat puolustaa.”

TeeDee-podcast: “Miten kuninkaalliset ilmavoimat iskevät Roostersin puolustukseen?”

 

Kuva:

Sami Ranta