CFL:n Global Combine keväällä 2021

Jenkkifutiksen Kanadan ammattilaisliiga CFL ei järjestä 2020 Global Draft tapahtumaa aiemmin ilmoitetun mukaisesti. Kaikki draftiin kutsutut kansainväliset pelaajat ovat mukana kevään 2021 Combine tilaisuudessa Torontossa.

Koronapandemia on muuttanut CFL:n suunnitelmia ja aikatauluja useampaan kertaan. Alun perin alkuvuodesta 2020 järjestettyjen Global Combine-tapahtumien parhaat urheilijat oli määrä kutsua maaliskuussa järjestettävään näyttötilaisuuteen Torontossa, mutta Covid-19 muutti kaikki suunnitelmat. Tamikuun alussa 2020 Suomessa järjestetyn valintatilaisuuden kaksi parasta urheilijaa, Sebastien Sagne sekä Micky Kyei ovat saaneet ylläpitää kuntoaan epävarmuuden vallitessa CFL:n kohtalosta.

Nyt CFL kertoo ensimmäistä kertaa konkreettisesta aikataulustaan. Ammattilaissarja on alustavasti ilmoittanut järjestävänsä vuoden 2021 CFL-combine tapahtuman 26-28. maaliskuuta 2021. Aikataulu on toki vielä viitteellinen ja sarja on varautunut siirtämään tapahtuman myöhemmäksi keväällä, mikäli pandemiatilanne sitä edelleen vaatii. Kaikki vuonna 2020 Global Combine tilaisuuksista jatkoon päässeet urheilijat tullaan kutsumaan Torontossa järjestettävään tapahtumaan. Kutsu tulee koskemaan suomalaisten vaahteraliigapelaajien ohella mm. viime kaudella Suomessa pelannutta huikeaa ruotsalaista William Jamesia.

CFL on ilmoittanut, että kaikki 2020 tapahtumiin osallistuneet kansainväliset pelaajat ovat draft-kelpoisia 2021 valintatilaisuudessa. Kyein ja Sagnen lisäksi CFL-joukkueiden tarkkailun kohteina ovat olleet mm. Chris Mulumba ja Ville Valasti.  Kaudella 2019 Toronto Argonautseissa pelannut ensimmäinen suomalainen CFL-ammattilainen Kimi Linnainmaa odottelee niin ikään sarjan joukkueiden aktivoitumista.

Micky Kyei ja Sebastien Sagne odottavat yhä kutsua Torontoon (Kuva: Jari Turunen)

Global Combine Suomessa 2021?

Epävarman tilanteen takia CFL ei ole vielä käynnistänyt neuvotteluja Global Combine tapahtumien aikatauluista vuodelle 2021. SAJL sai paljon kiitosta viime tammikuun järjestelyistään ja Suomi on korkealla rankingissa tulevien combine-tapahtumien järjestelykaupunkeja valittaessa. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton puheenjohtaja Roope Noronen on ensisijaisesti huolissaan suomalaispelaajien uramahdollisuuksien kariutumisesta, mutta valoa alkaa näkymään putken päästä

-CFL-kauden peruuntuminen on viivästyttänyt monen suomalaispelaajan mahdollisuutta ammattilaisuuteen, joten toivottavasti koronatilanne maailmalla helpottaa keväällä eikä pelaajien tarvitse enää siirtää tavoitteitaan.

SAJL:n ja CFL:n tiivis yhteistyö on jatkunut Kanadan sarjan peruuntumisesta huolimatta. CFL:n komissionääri Randy Amrosie lähetti erityisterveiset Vaahteraliigassa pelaaville prospekteilleen Suomen kauden käynnistyessä ensimmäisenä sarjana maailmassa kesällä 2020.  Apuja on saatu koko ajan myös valmentajien koulutuksessa. Noronen on tyytyväinen suunnasta johon SAJL on omalla aktiivisuudellaan yltänyt yhteistyössä:

 -Yhteistyö CFL:n kanssa on jatkunut säännöllisesti tänäkin vuonna, vaikka sarjaa ei Kanadassa pelattukaan. Järjestimme kesällä neljä valmentajakoulutusta suomalaisille valmentajille ja yhteispalavereissa olemme edistäneet tulevaisuuden suunnitelmia yhteistyön kehittämiseksi.

Kuva: Jari Turunen

Katso myös CFL-komissionääri Randy Ambrosien terveiset suomalaisille kauden 2020 alussa