Vaahteraliiga käyntiin 30. heinäkuuta

Helsinki Roosters puolustaa mestaruuttaan heinäkuun 30. alkavassa Vaahteraliigassa (Kuva: Jari Turunen)
Amerikkalaisen jalkapallon mestaruussarja Vaahteraliiga käynnistyy heinäkuun 30. päivänä Helsinki Wolverinesin ja Seinäjoki Crocodilesin kohtaamisella. Avausottelu pelataan Helsingin Kalliossa Brahen kentällä.

Vaahteraliiga pelataan kaudella 2020 kuuden joukkueen yksinkertaisena sarjana. Pelit käynnistyvät heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ja sarja huipentuu 12. syyskuuta Lahden Stadionilla pelattavaan Vaahteramalja XLI-otteluun.

Vaahteraliigan joukkueet pääsevät aloittamaan täysipainoisen joukkueharjoittelun kesäkuun 1. päivänä, kun valtiovallan asettama yli 10 hengen kokoontumisrajoitus puretaan. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto seuraa tiiviisti pandemian kehittymistä ja reagoi tarvittaessa tilanteisiin.

-Haluamme varmistaa pelaajien ja yleisön turvallisuuden, kun jenkkifutis palaa kentille kesän lopulla. Toivomme kuitenkin, että epidemiatilanne on rauhoittunut heinäkuun lopulla tasolle, joka mahdollistaa laajemmat kokoontumiset myös urheilukatsomoissa turvavälit ja muut suojaustoimet luonnollisesti huomioiden. Seurat tarvitsevat yleisötuloja selviytyäkseen tästä vaikeasta tilanteesta – kertoo SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen.

Odotettavissa muutoksia kokoonpanoihin

Koronapandemian aiheuttamat kansainväliset matkustusrajoitukset sekä koronasta aiheutuvat taloudelliset haasteet tulevat näkymään liigajoukkueiden rostereissa.  Useampi alkuvuodesta Suomeen saapunut vahvistus on palannut kotimaahansa eikä takaisin tulemisesta ole takeita. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ei ole muuttanut sarjojen ulkomaalaispelaajia koskevia sääntöjä kaudelle 2020, joten kullakin joukkueella on mahdollisuus toimia pelaajamarkkinoilla samoissa puitteissa kuin ennen pandemiaa.

Viime kauden mitalikolmikko kertoo valmistautumisestaan kesän koitoksiin:

-Sarjakauteen lähdetään hyvistä asemista saimme harjoiteltua joukkueena hyvin lokakuu-maaliskuu välisen ajan ennen sulkua. Nyt olemme palanneet joukkueharjoittelun pariin ja rosterimme on vahvassa kunnossa ja saamme vielä yhdessä valmistautua 2 kk ajan tulevaa vaahteraliigakautta varten. Tavoitteena on mestaruuden uusiminen kotimaisella joukkueella, jonka koemme olevan enemmän kuin mahdollista. 

Näin kertoo tulevasta kaudesta Helsinki Roostersin päävalmentaja Juha Hakala.   Roostersin suurimpana haastajana pidetyn Kuopio Steelersin Pekka Utriainen on luottavainen nousujohteisen trendin jatkumisesta Savossa:

-Pelejä tulee nyt todella vähän ja kausi on lyhyt, mielenkiintoista nähdä miten se vaikuttaa joukkueiden voimasuhteisiin, mutta meidän tavoitteet ovat selkeät: Välierä halutaan pelata Kuopiossa ja kaksi edellistä hopeaa kirkastetaan nyt kullaksi. Joukkueen kokoonpanoon tulee muutoksia, kaikkia jo julkaistuja ulkomaalaispelaajia ei todennäköisesti vahvuuteen saada. Tilanne elää nyt lähes päivittäin, mutta erittäin kilpailukykyinen joukkue saadaan jalkeille joka tapauksessa.

Helsinki Wolverines on toistaiseksi ainoana joukkueena kertonut koronakauden aikana uusista pelaajasopimuksista.  Ville Valastin paluu ahmapaitaan on yksi kauden kovimmista siirtouutisista. Wolverines kertoi myös solmineensa sopimuksen viime kaudella joukkueessa pelanneen yhdysvaltalaiskeskushyökkääjä William Youngin kanssa. Päävalmentaja Jan Vilkko kuvaa joukkueensa tilannetta näin:

-Wolverines lähtee kauteen haastajan paikalta ja tavoite olisi lopettaa kausi vasta Lahden Vaahteramaljaan. Panostamme kauteen oman tilanteemme mukaisesti, mutta ensisijaisesti pyrimme pitämään epävarmassa tilanteessa talouden kurissa. Toivottavasti kausi saadaan pelata ilman ongelmia ja pelaajamme saavat onnistumisia molemmin puolin palloa.

Matsit suorana Ruutu+ palvelussa

Jenkkifutis on parasta paikan päällä katsottuna. Seurat tarvitsevat faniensa tuen katsomoihin, jonne odotetaan yleisöä sankoin joukoin koronarajoitusten puitteissa, Jos ottelutapahtumaan ei pääse, on hyvä muistaa, että kaikki Vaahteraliigan kamppailut nähdään tälläkin kaudella suorina lähetyksinä Ruutu+ palvelussa.

Vaahteraliigan sarjaohjelmaan pääset tutustumaan TÄSTÄ.