Trojans luopuu liigapaikasta – “pelaajamäärä ei riitä Vaahteraliigaan”

Päättyneellä kaudella Vaahteraliigassa viidenneksi sijoittunut Relico Trojans Turku luopuu Vaahteraliiga-paikastaan, eikä näin ollen yhtä suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon historian menestyksekkäintä seuraa nähdä korkeimmalla sarjatasolla kaudella 2018. Turkulaisseuran tiedotteen mukaan todennäköistä on, että Trojansilla ei ensi kaudella ole lainkaan edustusjoukkuetta.

– Seura ei ole onnistunut solmimaan riittävästi pelaajasopimuksia, jotta pelaaminen lajin korkeimmalla suomalaisella sarjatasolla olisi urheilullisesti mahdollista, Trojansin tiedotteessa todetaan. – Johtokunta teki päätöksen sarjapaikasta luopumisesta neuvoteltuaan pelaajien kanssa ja todettuaan, että joukkueen runko on liian kapea. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Trojansilla ei ole ensi kaudella miesten edustusjoukkuetta pelaamassa millään sarjatasolla.

Trojansin 2000-luku on ollut kuoppainen – niin nousuineen kuin laskuineenkin. 1990-luvulla “ikuisena hopeajoukkueena” tunnettu Trojans saavutti lopulta himoitsemansa Suomen mestaruuden vuonna 2003 ja pelasi Vaahteramaljassa seuraavankin kauden päätteeksi – saavuttaen tuolloin hopeaa. Vielä 2005 joukkue eteni välieriin ja oli lopulta neljäs. Tuon jälkeen alkoi Trojansin hiljainen vajoaminen Vaahteraliigan pohjalle ja kausilla 2011-2012 joukkue saavutti 20 ottelusta ainoastaan yhden voiton. Kaudelle 2013 Trojans lähti hakemaan uutta energiaa I-divisioonasta, ja Vaahteraliigaa pelattiin tuolloin ensimmäistä kertaa sitten kauden 1983 ilman turkulaisjoukkuetta.

Voitokkaan I-divisioonakauden aikana Trojans ei hävinnyt yhtään ottelua, ja päävalmentaja Mikko Virolaisen johdolla turkulaiset palasivat ryminällä myös korkeimmalle sarjatasolle. Kaudella 2014 nousijajoukkue Trojans nimittäin pelasi jälleen Vaahteramaljassa, mutta lopulta Roosters oli finaalissa vahvempi. Kaksi seuraavaakin kautta päättyi mitalisijaan, sillä Trojans oli sekä 2015 että 2016 kolmas. Tuon jälkeen kuitenkin harvenivat sekä pelaajien että valmentajien rivit.

– Jo viime kauden (kausi 2016) jälkeen joukkue menetti ison joukon pelaajia lopettamisten, paikkakunnalta muuttojen sekä muihin seuroihin siirtymisen myötä. Kausi 2017 pystyttiin vielä viemään läpi vaikeuksista huolimatta, mutta kun kauden jälkeen lisää pelaajia päätti lopettaa, ei edellytyksiä  pelaamiselle enää ollut, kerrotaan Trojansin tiedotteessa. – Tilanne on erittäin valitettava, sillä Trojans on pelannut 35-vuotisen olemassaolonsa ajan yhtä kautta lukuun ottamatta Vaahteraliigassa ja on yksi Suomen menestyksekkäimmistä amerikkalaisen jalkapallon joukkueista.

Edustusjoukkue Relico Trojansin lisäksi Trojansilla on junioritoimintaa useassakin ikäluokassa ja lisäksi seurassa käynnistetään uudelleen naisten joukkuetta vuoden tauon jälkeen. Sen sijaan miesten edustusjoukkueen tulevaisuuden ylle lankeaa luopumispäätöksen myötä sankka epätietoisuus.

Greg Robinsonin maali ratkaisi elokuussa Trojansille viidennen sijan Vaahteraliigassa. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään saadaan odottaa seuraavaa Trojansin Vaahteraliiga-touchdownia.

Kuva: