Juha Hakala palaa Roostersin päävalmentajaksi

Helsinki Roostersin viidesti mestariksi vuosina 2012–2016 valmentanut Juha Hakala palaa helsinkiläisjoukkueen päävalmentajaksi jälleen kaudeksi 2018. Kaudella 2017 Hakala valmensi Italian pääsarjassa Lazio Marinesissa. Lauantaina Roosters voitti Vaahteramalja XXXVIII:ssa kuudennen peräkkäisen mestaruuden yhdysvaltalaisen Marquette Floydin toimiessa päävalmentajana. Floyd ei jatka Roosterissa.

– Kyseessä on Suomen menestynein seura ja yksi Euroopan isoista joukkueista, niin tämä on ehdottomasti kunnia-asia, Hakala kommentoi paluutaan. – Erityisen mukavaa on palata tuttuun ympäristöön, jossa työt hoidetaan hyvällä tasolla.

Lazio Marinesissa Hakalan kausi päättyi kesäkuussa ja pian tuon jälkeen Hakala ja Roosters kävivät ensimmäisiä keskusteluja tulevasta kaudesta.

– Virallisesti tässä on viikon, parin verran oltu nimi paperissa, mikä on mahdollistanut sen, että olemme voineet tehdä muitakin kiinnityksiä valmennuksen osalta. Käytännössä valmennusryhmämme on jo koossa.

Miten valmennusryhmä tulee muuttumaan kaudesta 2017?

– Toinen koordinaattoreista tulee vaihtumaan ja osa muusta henkilöstöstä vaihtuu. Moni kuitenkin myös jatkaa, ja lisäksi valmennusryhmäämme palaa aiemmin mukana olleita toimijoita. Muitakin neuvotteluja on käynnissä, mutta jo tässä vaiheessa ryhmä on niin sanotusti hauskan oloinen.

Kalle Karppinen palaa Roostersin puolustuksen koordinaattoriksi ja korvaa tuossa tehtävässä Kari Titolan. Lisäksi hyökkäyksen koordinaattorina kausina 2006–2010 ja 2015–2016 toiminut Jens Holmström palaa Hämeenlinna Huskiesista Roostersiin ja liittyy koordinaattori Mikko Koikkalaisen alaisuuteen hyökkäyksen valmennukseen. Hyökkäyksessä apuvalmentajan toimii myös Julius Majander. Puolustuksessa kauden 2017 valmentajista jatkaa ainoastaan linjavalmentaja Victor Sarvi. Sampo Ranta ja Pekka Rantala liittyvät mukaan puolustuksen valmennukseen. Tässä vaiheessa valmentajalistauksesta puuttuvat päättyneen kauden valmentajista Floydin ja Titolan lisäksi myös Oskari Niemen ja Iiro Luodon nimet.

– Lajivalmennusryhmän lisäksi ja pelaajien hyvinvoinnin tueksi olemme rakentamassa laajaa fysiikkavalmennusryhmää, eli tulemme panostamaan siihen paljon, Hakala lisää. – Fysio & fysiikka -tiimissä jatkavat Mika Mäkynen, Kimmo Valariutta, Mika Murtoniemi ja joukkueen lääkäri Jarkko Pajarinen. Olli Jussila tulee mukaan, ja ryhmä tulee vielä vahvistumaan suunnittelun edetessä.

– Tämä johtuu siitä, että ensi vuonna osalle pelaajista on Vaahteraliigan lisäksi luvassa edustustehtäviä maajoukkueessa, ja mahdolliset Euroopan liigojen pelit lisäävät myös kuormitusta. Haluamme olla siinä jamassa, että meillä on pelikuntoinen ja -kelpoinen joukkue, kun syksyllä pelataan Vaahteramaljaa.

Kaudella 2017 Hakala valmensi Italiassa Lazio Marinesia, jossa pelasivat valmentajalle jo Vaahteraliigasta tutut pelaajat Micah Brown (oik.) ja Stephen Peyton.

 

Italiasta virtaa valmennukseen

Hakala ilmoitti voitetun Vaahteramaljan jälkeen syksyllä 2016 vetäytyvänsä Roostersin päävalmentajan paikalta ja teki myöhemmin syksyllä sopimuksen Lazio Marinesin kanssa. Etävalmennussuhteen jälkeen Hakala asui Roomassa maaliskuusta kesäkuuhun. Hyvin alkanut kausi päättyi lopulta Marinesin osalta karsiutumiseen Prima Divisionen pudotuspeleistä.

– Vaikka Italiassa tekeminen olikin Suomeen verrattuna vähän mitä oli, valmennuskipinä ja -motivaatio nousivat siellä huippuunsa. Sen jälkeen olen ollut kaikelle valmentamiselle avoin, eli sellaista valmennusähkyä ei tullut missään vaiheessa.

Mikä tämän motivaation lisäyksen aiheutti?

– Siellä oli paljon nuoria kundeja, joilla oli hirveä palo oppia tästä lajista lisää ja toisaalta motivaatiota lisäsi myös se, että pääsin tekemään valmennusta jälleen kerran jokaisella tasolla. Roostersin viiden peräkkäisen vuoden jälkeen tietyt asiat olivat melko lailla rutiininomaisia omalta osaltaan.

– Virtaa on nyt paljon. Minulla on suunnaton palo vaikuttaa joukkueen ja pelaajien kehittymiseen.

Vaahteraliiga nauttii arvostusta eurooppalaisena huippusarjana ja Keski-Euroopassa ja Välimeren maissa viisi Vaahteramaljaa voittanut valmentaja luonnollisesti houkutteli useampaakin seuraa myös kesän ja alkusyksyn aikana. Hakala kuitenkin tiesi, mitä hän tulevalta joukkueeltaan haluaa.

– Organisaatiomielessä tiesin tarkasti, mitkä asiat pitää seurassa olla kunnossa, jos sinne valmentamaan menen. Siinä mielessä Roosters-valinta oli aikalailla helppo valinta. Kävin keskusteluja myös GFL:ään ja Espanjan liigaan, mutta kummastakin seurasta tuli sellainen olo, että organisaation toiminta ei ole vielä rakentunut sille tasolle, jolla se Roostersissa tällä hetkellä on.

Jokaisen Vaahteraliiga-päävalmentajakautensa päätteeksi Hakalan kaulaan on ripustettu kultaa. Nyt hän ja Roostersin puheenjohtaja Jarmo Lahti (takana) pyrkivät johtamaan Roostersin seitsemänteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen. Tuohon ei ole toistaiseksi yksikään seura pystynyt. Kuva: Sami Ranta

”Panostamme nyt omiin, nuoriin pelaajiin.”

Roostersissa on Hakalan sopimuksen myötä varsin hyvä tilanne harjoituskaudelle lähdettäessä. Valmennusryhmä on koossa, vaikka nimiä Roosters ei vielä julkistakaan. Jaycen Taylor ei joukkueessa jatka, mutta vastaavasti pelinrakentaja Brandon Connette teki sopimuksen jo ennen Vaahteramaljaa.

– Olen käynyt läpi ensimmäisen kierroksen tämän kauden pelaajiston kanssa, ja tiedän jo nyt, että luvassa ei ole joukkopakoa, joka muun muassa 2015 koettiin. Päinvastoin. 2017 kaudella joukkueeseen nousi ilahduttava määrä nuoria pelaajia, ja he ovat kaikki edelleen jatkamassa. Oma näkemykseni on, että omasta rungosta voidaan jalostaa entistä kovempi joukkue, yksi Euroopan kovimmista. Haluamme kehittää kotimaisia ja omia nuoria pelaajia kehittymään yksilöinä ja kehittää tällä tavoin myös suomalaista jenkkifutista.

 

Roosters-valmennusryhmä 2018:

Päävalmentaja: Juha Hakala

Hyökkäyksen koordinaattori: Mikko Koikkalainen

Puolustuksen koordinaattori: Kalle Karppinen

Apuvalmentajat: Jens Holmström, Julius Majander, Sampo Ranta, Pekka Rantala, Victor Sarvi

Fysio- ja fysiikkaryhmä: Mika Mäkynen, Kimmo Valariutta, Mika Murtoniemi, Olli Jussila ja joukkueen lääkäri Jarkko Pajarinen

 

Kuvat:

Sami Ranta