Pelipäivä: Tänään vuorossa uudempien liigajoukkueiden välierä — Steelers ja Royals pelaavat finaalipaikasta Väinölänniemellä

Kuva: Jari Turunen

Jos lauantain välierässä oli vastakkain kaksi pitkän ja menestyksekkään liigahistorian omaavaa joukkuetta, niin sunnuntaina finaalipaikasta pelaavat kaksi tuoreempaa pudotuspelikävijää. Kuopiossa pelataan Vaahteraliigaa ja tietty myös pudotuspelejä ensimmäistä kautta, Royalsilla menossa on kolmas liigakausi. Vaasalaisilla on toki plakkarissa jo viime kauden finaalireissu sekä toissa vuoden välieräpaikka. Sunnuntain ottelun voittajalle on tiedossa paikka Vaahteramaljassa Roostersia vastaan. Häviäjä pokkaa liigakauden pronssimitalit, jotka menevät runkosarjassa paremmin sijoittuneelle välierien häviäjälle.

Kahdeksan peliä tällä kautta voittanutta Steelersiä voi pitää ennakkosuosikkina sunnuntain peliin. Kuopiolaiset voittivat joukkueiden kohtaamiset tällä kaudella 48-33 ja 27-20. Vaasassa kausi on ollut vaikea ja vaiherikas, mutta Royals on saanut peliään parempaan kuosiin hankalan alkukauden jälkeen.

Royalsin päävalmentaja Seppo Evwaraye on tyytyväinen että joukkue pystyi puristamaan itsensä lopulta kolmossijalle voittamalla neljä peliä runkosarjassa.

— Onhan se palkitsevaa. Kukapa ei nauttisi tällaisen kauden jälkeen. Ja jos muutamat pelit olisivat kääntyneet toisin päin olisimme pelanneet kakkossijasta.

Keskushyökkääjä Justin Williamsin jätettyä joukkueen runkosarjan lopulla vaasalaisten juoksupelin päävastuu on maajoukkumies Tom Suosteen harteilla.

— Emme lähde tekemään mitään erityistä sunnuntaina. Tarkoitus on kuluttaa kelloa juoksupelillä, Suoste sanoo.

Steelersin hyökkäys on ollut huipputehokas koko kauden ajan. Kuopiossa on onnistuttu erinomaisesti ulkomaalaisvahvistusten valinnassa, ja lisäksi kotimaisista pelaajista Tino Ndongo on noussut ensimmäisellä liigakaudellaan sarjan laitahyökkääjien eliittiin. Ndongo pelasi vain kuudessa runkosarjaottelussa, mutta teki seitsemän touchdownia ja otti kiinni 44 heittoa. Myös kuopiolaisten juoksupeli on ollut tehokasta, ja runkosarjan lopulla Steelers juoksi yli 200 jaardia per peli.

— Teemme sitä mitä vastustaja meille antaa. Tino Ndongon ja Johannes Jauhiaisen palaamisen jälkeen heittohyökkäyksemme on ollut uskottava, ja vastustajien on ollut pakko keventää juoksupuolustustaan, päävalmentaja Pekka Utriainen miettii.

Steelersin pelinrakentaja Seth Peters on heittänyt 32 TD:tä ja vain kolme syötönkatkoa. Royalsin Isaac Fisherin tilastorivi on heikompi: Vain kahdeksan heitettyä maalia ja yhtä monta syötönkatkoa.

Kuopiolaisten puolustus ei ole toiminut samaan malliin kuin hyökkäys. Steelersiä vastaan on tehty yli 30 pistettä per peli.

— Haluaisin uskoa, että olemme parantaneet. Olemme tulleet eteenpäin edellisestä Royals-pelistä. On vahva luotto siihen että matchaamme hyvin Royalsia vastaan. Santeri Inkinen on nyt sataprosenttisessa kunnossa ja se muuttaa puolustuksemme yleiskuvaa, päävalmentaja Pekka Utriainen sanoo EM-kisoissa loukkaantuneesta kulmapuolustajasta.

Hyvää jenkkifutisbuumia Kuopioon luonut Steelers veti vuosi sitten Väinölänniemelle yli 1 300 katsojaa todistamaan joukkueen nousua Vaahteraliigaan Spagettimaljan voittajana. Myös sunnuntaina on odotettavissa komea yleisömäärä.

SU 9.9. kello 15.30 Väinölänniemi, Kuopio
Steelers – Royals

Ruudun suora lähetys alkaa kello 15: https://www.ruutu.fi/stream/3288366

Livetilastot

Lue myös:

Steelersin Pekka Utriainen joukkueensa puolustuksesta: Haluaisin uskoa, että olemme parantaneet

Royalsin Evwaraye: Juoksu on avain

Maajoukkuekeskushyökkääjä Tom Suoste on suuressa roolissa Steelersin hyökkäyksen pitämisessä pois kentältä — “Tarkoitus on kuluttaa kelloa”

“Steelers muistuttaa Pittsburgh Steelersiä” — Justin Bell näkee kuopiolaisjoukkueessa samoja piirteitä kuin serkkunsa joukkueessa

Steelers.fi: Ottelutarjonta välierään

PerfectPervis.comin Steelers-ennakko

Steelersin otteluennakko

Royalsin otteluennakko

Gridiron.fi:n välieräennakko

Radio Kuopio: Kahvilavieras Steelers selostaja Erik Forsström: ”Joskus on tullut kommenttia sivurajalta, että pistä Erik vähän vähemmän volyymia, kun pelaajat eivät kuule pelikutsuja

Kuuntele: 

TeeDee-podcastin Steelers-Royals -ennakko

Touchdown Steelers -podcast