Lähes 300 juoksujaardia ja vahva puolustus takasivat Roostersille voiton Trojansista

TrojansRoostersScore

Vaahteraliigan yhdeksäs peliviikko käynnistyi perjantaina Turussa, jossa kohtasivat Anders Trojans ja Helsinki Roosters. Sadekeli aiheutti molemmille joukkueille omat ongelmansa liukkaan pallon kanssa, mutta todellinen ero rakentui vierasjoukkue Roostersin vahvasta juoksupelistä. Jaycen Spearsin johdolla helsinkiläiset juoksivat voittoon lukemin 13–33 (0–18).

– Tämä sujui kaiken kaikkiaan aika hyvin – vaikea erotella yksittäisiä tekijöitä, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala mietti ottelun jälkeen. – Hyökkäys pelasi vahvasti pelisuunnitelman mukaisesti ja sai onnistumisia. Puolustuksessa meiltä jäi oikeastaan puuttumaan vain säkitykset. Curtis (Slater) pelasi erinomaisen ottelun ja aiheutti kolme pallonmenetystä vastustajalle.

Trojansin päävalmentajalle Mikko Virolaiselle ottelun ratkaisu tuli selväksi jo pelin aikana:

– Hävisimme linjoissa. Emme pystynneet vastaamaan Roostersin vahvaan boksipelaamiseen. Roosters onnistui vyöryttämään omaa juoksuaan. Emme löytäneet siihen keinoja.

13728276_10153885601073985_611922562_o
Trojansin keskushyökkääjä Chris Douglas keräsi ottelussa 84 juoksujaardia, mutta joutui tekemään töitä jokaisen jaardin eteen. Roostersin Ilari Nikku (50) ja tukimies Sebastian Karbin (68) valmiina pysäyttämään Douglasin etenemistä. Kuva: Kari Toivonen

Ottelun avauspisteet juoksi ensimmäisellä neljänneksellä Roostersin Alexander Kuronen. Vierasjoukkue oli jo ensimmäisellä vuorollaan kuljettanut pallon lähelle maalialuetta, mutta silloin peli tyrehtyi epäonnistuneeseen kenttäpotkumaaliyritykseen.

Trojansin hyökkäyksellä oli ottelun alussa osin sateen vuoksi hankaluuksia pallovarmuuden kanssa. Kolmen ensimmäisen yrityksen aikana Trojans rähmäsi pallon kahdesti Roostersille. Myös Roosters rähmäsi välissä pallon. Kolmas turkulaisten pallonmenetys syntyi toisella neljänneksellä, kun takamies Curtis Slater kuljetti pallon 51 jaardin matkan syötönkatkosta suoraan maaliin. Vielä ennen puoliaikaa Micah Brown löysi pitkällä heitollaan Bernard Lusterin, joka teki taukolukemiksi 0–18. Kaikki Roostersin ensimmäisen puoliajan lisäpisteet epäonnistuivat.

Trojans sai avausjakson kuluessa rakennettua yhden tasapainoisen hyökkäysvuoron, jolla se eteni parhaimmillaan 9 jaardin päähän Roostersin maalialueesta. Joni-Petteri Malka potkaisi 31 jaardisen kenttäpotkumaalin haarukkaan, mutta rangaistuksen vuoksi suoritus hylättiin ja hetkeä myöhemmin hyökkäysvuoro päättyi epäonnistuneeseen heittoon.

Toisella puoliajalla Spears sinetöi voiton Roostersille

Roostersin juoksupuolustus onnistui läpi ottelun pitämään Trojansin Chris Douglasin juoksut kurissa. Puolustuksen linja sekä erityisesti kahdeksan taklausta kerännyt tukimies Sebastian Karbin rajoittivat Douglasin juoksut perjantaina 84 jaardiin. Kolmannen neljänneksen jälkeen turkulaisten hyökkäyksen koordinaattori Kim Wikström valitsi huomattavasti enemmän heittopeliä. Pelinrakentaja Max Shortellin kohteista erityisesti Aappo Saloranta ja Miko Ylikoski nousivat näkyvään rooliin. Trojansin laitahyökkääjistä Juuso Mäkinen loukkaantui avauspuolikkaalla eikä sen jälkeen enää kentällä esiintynyt.

13694095_10153885600188985_767321752_o
Jaycen Spears (44) joutui puoliajalla vaihtamaan varapaidan ylleen, ja jatkoi tehokasta työskentelyään myös kahdella viimeisellä neljänneksellä. Pelinrakentaja Micah Brown (3) heitti sadekelissä 137 jaardia ja kaksi touchdownia. Kuva: Kari Toivonen

Vaikka Trojansin heittopeli ajoittain mallikkaasti toimikin, oli Roosters-puolustus vahva maalialueensa läheisyydessä. Trojans kävi ottelussa viidesti alle 20 jaardin päässä maalista ja jäi niistä ilman pisteitä kolme kertaa.

Roosters kantoi ottelussa palloa juoksupelissä peräti 48 kertaa. Jo avauspuolikkaalla vahvasti juossut Jaycen Spears nosti tasoaan entisestään toisella puoliajalla. Ensin Spears pohjusti Roostersin hyökkäyksen iskuetäisyydelle 41-jaardisella juoksullaan ja teki hetkeä myöhemmin Brownin tarkasta heitosta touchdownin. Kun vielä Akseli Olinin potku onnistui, johti Roosters ottelua 0–25.

Seuraavalla hyökkäysvuorollaan Trojans sai lopulta pistetilinsä auki. Douglasin juoksut, Salorannan ja Ylikosken kiinniotot sekä Roosters-rangaistus kuljettivat Trojansin Roostersin päätyyn ja lopulta Shortell onnistui karkaamaan Roosters-puolustajilta ja tavoittamaan heitollaan maalialueelta Miko Ylikosken. Potkaisija Joni-Petteri Malka kavensi tilanteeksi 7–25.

Trojansin kirin parhaimman terän kuitenkin tylsytti heti seuraavalla hyökkäysvuorolla Spears. 45-jaardinen touchdown, mitä seuraneet Kimi Linnainmaan tekemät kaksi lisäpistettä nostivat Roostersin 7–33 -johtoon, Näissä lukemissa siirryttiin hetken päästä päätösneljännekselle.

Vierasjoukkueen pelirakentajaksi päätösneljännekselle siirtyneen Otso Flinkmanin johdolla Roosters lohkoi pelikellosta tehokkaasti sekunteja pois. Vaikka Roosters enää pisteitä ottelussa tehnyt, vei pelkästään seuraava hyökkäysvuoro ajasta reilut viisi minuuttia. Helsinkiläisjoukkueen hyökkäyksen linja pelasi erittäin korkealaatuisen ottelun.

13682351_10153885600878985_1972282596_o
Yksi ottelun seuratuimmista parivaljakoista oli Trojansin Karri Kuuttilan (51) ja Roostersin Aleksi Aitalan (70) välinen taistelu. Kuva: Kari Toivonen

Ottelun loppulukemat viimeisteli Saloranta, joka teki touchdownin Shortellin heitosta vajaat kolme minuuttia ennen loppua. Roostersin voitosta ei ollut enää epäselvyyttä, ja lukemissa 13–33 ottelu myös päättyi.

Roosters nousi voittonsa myötä 14 pisteeseen ja jatkaa sarjan kärjessä. Trojansin mahdollisuudet runkosarjan voittoon kokivat kolauksen. Toisena oleva Seinäjoki Crocodiles on Trojansin kanssa tasapisteissä, mutta on pelannut kaksi ottelua vähemmän. Roostersin ohittaakseen on Trojansin voitettava runkosarjan lopussa kolme ottelua Roostersia enemmän. Trojansilla on runkosarjassa jäljellä vielä neljä ottelua.

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina, jolloin Crocodiles isännöi kotikentällään Porvoo Butchersia. Sunnuntaina Vaasassa Wasa Wa1ld Royals puolestaan kohtaa Vantaan TAFT:n.