Crocodiles ja Butchers kohtaavat 40. kerran

CrocodilesButchersTwitter

Yksi 2000-luvun näkyvimmistä ottelupareista Vaahteraliigan pelitantereilla on muodostunut Seinäjoki Crocodilesin ja Porvoo Butchersin välisistä taisteluista. Crocodiles on uuden vuosituhannen menestyksekkäimpiä joukkueita otteluvoitoissa mitattuina. Porvoolaisten menestys luonnollisesti ankkuroidaan kuuteen peräkkäiseen mestaruuteen vuosina 2005–2010. Alkukaudesta 2016 joukkueet pelasivat vastakkain Porvoossa, jolloin Crocodiles oli edellä monellakin rintamalla ja otti tuolloin pisteet mukaansa lukemin 7–35. Historia on kuitenkin osoittanut, että juuri tässä otteluparissa voi tapahtua suuria muutoksia ottelun sisälläkin.

– Aina niin rakas Porvoo, huokaa Crocodilesin päävalmentaja Henri Kotanen. – Näistä kasvaa yleensä aina kahden taistelevan joukkueen hienoja otteluita.

–Olen aina tykännyt pelata Crocodilesia vastaan. He pelaavat sellaista rehellistä kovaa futista, kertoo Butchersin päävalmentaja Kari Leivoja, joka kohtasi Butchersin paidassa Crocodilesin ensimmäisen kerran lähes neljännesvuosisata sitten. – Seinäjoelta on muutamia hyviäkin muistoja.

Crocodiles joutuu lähtemään otteluun ilman muutamia avainpelaajiaan, joista keskushyökkääjä Kevin Marshallin puuttuminen on yksi suurimmista. Viimeisten viikkojen aikana ranskalaisten pelaajien määrä on noussut Crocodilesissa kolmeen, mutta koko kolmikko pelaa viikonloppuna Ranskan maajoukkueen mukana Italiaa vastaan, eikä siis lauantaina Vaahteraliigassa esiinny. Vastaavasti pelaajalistaan merkitty kookas brittipuolustaja Thomas Malagodi tuo oman lisänsä puolustuksen linjaan, vaikka Crocodiles ei olekaan Malagodia aloituskokoonpanoon nimennyt.

Viime viikkoina joukkueiden pelillinen suunnitelma on muodostunut osaltaan toistensa peilikuviksi. Crocodilesin peli perustuu kliinisen tarkan heittopelin pelotteeseen, johon koordinaattori Joni Mäkelä sekoittaa Kevin Marshallin ja Niko Lesterin juoksuja, mikäli puolustus ylipelaa heittoa ja laskee juoksusuojauksensa. Alkukaudesta heittopainotteisesti hyökännyt Butchers on juhannuksen jälkeen perustanut pelinsä vahvaan juoksuun, jolla porvoolaisjoukkue pyrkii avaamaan heittopeliä.

Crocodiles_KariToivonen
Crocodilesin saksalaislinjamies Mathias Stockamp aloittaa vasemman tacklen paikalla ja saa lauantaina vierelleen nuoren JP Ristolaisen. Kua: Kari Toivonen

Crocodilesin Justin Sottilare on kauden alusta alkaen hallinnoinut kaikkia pelinrakentajien keskeisiä tilastoja. Laajan laitahyökkääjäosaston kanssa kellontarkasti operoiva Sottilare on ollut vahva erityisesti pallovarmuudessa – kahdessa viimeisessä ottelussa tilille on kuitenkin merkitty kolme syötönkatkoa. Toni Nyström on ottanut Butchersin takakentällä kolme syötönkatkoa, mutta joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa Crocodiles iski muutamalla pitkällä heitolla porvoolaisten heittopuolustuksen hermoon – Timothy Thomasin ja Andre Feuerherdtin johdolla Crocodilesin laitahyökkääjät voittivat murskaavalla varmuudella kaksinkamppailut takakentän pelaajia vastaan. Lauantain ottelun asetelma vaikeutui porvoolaisten osalta entisestään, kun Nyström ja Vesa Aaltonen viime hetkillä putosivat Butchersin kokoonpanosta. Yhdysvaltalaiskeskushyökkääjä Kemani Jones pelaa todennäköisesti runsaasti kulmapuolustajana.

– Michael Galantini on vaihdellut paikkaa puolustuksen linjassa ja hän on varmasti tärkein pelaaja porvoolaispuolustuksessa, Kotanen kertoo. – Ja tukimies Tero Kontiainen on toinen tärkeä pelaaja juoksupeleissä.

Marshall ei lauantaina ole kokoonpanossa, joten Jie Li on merkitty aloittavaksi keskushyökkääjäksi. Todennäköisesti myös Lester nähdään keskushyökkääjän roolissa.

Roostersin puolustusta vastaan Crocodiles sai juostua vain 17 jaardia. Nyt seinäjokisia vastassa on Jan Vilkon koordinoima 3-4 -mallinen puolustus, joka on juoksupuolustuksen suhteen tilastollisesti liigan toiseksi heikoin. Sunnuntaina Anders Trojans Turun Chris Douglas juoksi 267 jaardia Butchersin läpi.

Butchersin tärkeimmät hyökkääjät: Kemani Jones ja Sebastian Lindell

Juhannustauolla Butchers sai hyökkäyksen linjaansa takaisin kokeneen Pasi Lautalan ja uutena pelaajan Roostersista siirtyneen Ashley Dewingin, joka ennen helsinkiläisjoukkueeseen siirtymistään pelasi kahden kauden ajan Seinäjoella. Linjan vahvistuttua päävalmentaja Leivoja ja hyökkäyksen koordinaattori Kristian Lind muuttivat joukkueensa peliä juoksupainotteisemmaksi. Avoin neljän laitahyökkääjän spread-muoto muuttui kahden keskushyökkääjän I-muotoon, jossa Sebastian Lindell ja Kemani Jones kantavat palloa. Muutos oli olennaisessa osassa, kun Butchers otti tärkeän voiton Tampereella ja samalla pelillä Butchers eteni myös Trojansia vastaan yli viiden jaardin keskiarvolla.

Siinä, missä Butchersin juoksuhyökkäys on toiminut, kärsi Crocodilesin juoksupuolustus vaikeuksista Roostersia. Edellisessä ottelussa Roosters upotti palloa juosten 232 jaardia seinäjokisia vastaan.

– Tämän voi miettiä siten, että Butchers on juossut hyvin, ja me olemme puolustaneet juoksua huonosti. Butchersin kannattaa siis juosta meitä vastaan, Kotanen sanoo ja naurahtaa: – Annan tämän Leivojalle ilmaisena scout-vinkkinä.

Heittopelissä Butchersin Trevor Vasey tarvitsee juoksupeliä myös rauhoittaakseen Filip Zacokin ja Greg Robinsonin rakentamaa painetta. Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa Vasey joutui hakemaan heittoja liikkeestä ja onnistui tuolloin vain joka kolmannessa heitossa ja heitti lisäksi kaksi syötönkatkoa. Lauantaina laitahyökkääjistä Ville Kurvinen ja Arttu Erkkilä ovat sivussa ja Oliver Collianderin status epävarma. Mikko Seppäsen ja Daniel Luoman roolien voi odottaa kasvavan suureksi. Crocodiles paikkaa ranskalaisen Pierre Couraquexin poissaolon siirtämällä monipuolisen Lesterin Juhani Koivumäen safetyn paikalle.

DSC03451
Butchersin Mikko Seppänen on ottanut toiseksi eniten kiinniottoja kauden aikana (39). Seppäsen edellä on ainoastaan Crocodilesin Timothy Thomas, jolla kiinniottoja on 43. Kuva: Sami Ranta

 

Aloituskokoonpanot:

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 17 Justin Sottilare DE 99 Filip Zacok
RB 4 Jie Li DT 3 Teemu Sinisalo
WR 23 Niko Lester DT 91 Aatu Suhonen
WR 88 Spencer Cutlan DE 38 Joonas Raatikainen
WR 5 Timothy Thomas LB 56 Juho Nätynki
WR 84 Andre Feuerherdt LB 6 Greg Robinson
LT 75 Matthias Stockamp LB 34 Jaska Värinen
LG 71 JP Ristolainen CB 26 Tuomas Leinonen
C 66 Mikael Paloniemi SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 23 Niko Lester
RT 79 Riku Alakoskela CB 24 Toni Haukkamaa

Pois: Pierre Couraqeux, Jussi Koivumäki, Kevin Marshall, Mika Nissinen, Matthieu Fayard, Jani-Petteri Koivumäki, Robin Mouton, Antti Ojala, Harri-Pekka Aho

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 2 Trevor Vasey DE 93 Toni Koskela
RB 15 Kemani Jones DT 1 Michael Galantini
RB 30 Sebastian Lindell DE 55 Jesse Vuoksenturja
WR 7 Daniel Luoma LB 46 Ville Josefsson
WR 11 Mikko Seppänen LB 92 Tero Kontiainen
WR 10 Robert Karlsson LB 56 Niklas Reinhardt
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 20 Jussi Mäkelä
LG 51 Marko Puustinen CB 6 Andy Pham
C 53 Ashley Dewing SS 89 Kari Aalto
RG 69 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 14 Jukka-Pekka Suomalainen

Epävarmat: Oliver Colliander, Patrik Väyrynen, Ville Josefsson, Mario Mäkinen, Kari Aalto

Pois: Vesa Aaltonen, Toni Nyström, Niko Pennanen, Arttu Erkkilä, Ville Kurvinen, Jaakko Josefsson, Petri Pekkanen, Kristian Metsämäki, Eppu Pulkkinen, Otto Kröger

 

Vaahteraliiga, 9. peliviikko:

LA 16.07.2016 | 15:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Porvoo Butchers

Live-tilastot

Katso myös:

Crocodiles-ennakko

Muut ottelut:

PE 15.07.2016 | 18:30 | Yläkenttä, Turku:

Anders Trojans Turku – Helsinki Roosters

Ennakko | Tilastot | Raportti

SU 17.07.2016 | 14:00 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Wa1ld Royals – Vantaan TAFT

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 7 7 0 228 104 124 14
Crocodiles 6 5 1 210 66 144 10
Trojans 8 5 3 270 194 76 10
Saints 7 3 4 189 311 -122 6
Royals 6 2 4 116 115 1 4
Butchers 7 2 5 132 215 -83 4
TAFT 7 0 7 104 244 -140 0

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Sami Ranta

Kari Toivonen