Perjantain TV-ottelu: Trojansin ja Roostersin klassikkosarjan seuraava kohtaaminen

TrojansRoostersTwitter

Vaahteraliigan 9. peliviikko käynnistyy perjantaina Euroopan vanhimman ottelusarjan uusimmalla kohtaamisella. kun Anders Trojans Turku ja Helsinki Roosters ovat vastakkain Turun Yläkentällä. Otteluun lähdettäessä Roosters pitää sarjan ainoana tappiottomana joukkueena Vaahteraliigan kärkipaikkaa hallussaan. Trojans on kolmantena – neljän pisteen päässä Roostersin takana.

Joukkueet kohtasivat kauden kolmannella peliviikolla toukokuussa. Tuolloin Roostersin puolustus piti Trojans-hyökkäyksen puristuksessa ja pelinrakentaja Micah Brownin johdolla helsinkiläiset hyökkäsivät 38–7 -voittoon. Tuon jälkeen moni asia on kuitenkin muuttunut – suurimpana muutoksena kenties Trojansin pelinrakentajavaihdos kesäkuussa yhdysvaltalaiseen Max Shortelliin.

– Edellisellä kerralla Roosters pakkasi puolustuksen aloituslinjaan ja otti meidän juoksun pois, Trojansin päävalmentaja Mikko Virolainen muistelee. – Jos he nyt tekevät saman, niin sitten Shortellin käsi käy.

Roostersin puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen kutsui jo Roostersin edellisessä ottelussa Seinäjoki Crocodilesin vahvaa heittohyökkäystä vastaan runsaasti viiden takakentän pelaajan 4-2-5 -muotoa kentälle. Samalla muotilla Roosters lähtee nyt myös perjantain otteluun. Tällä kertaa vastassa on liigan juoksutilaston kärkinimi Chris Douglas, joka Trojansin edellisessä ottelussa sunnuntaina juoksi Porvoo Butchersia vastaan 267 jaardia ja 4 touchdownia.

DSC08501 2
Miko Ylikoski tekee tilaa ja Chris Douglas juoksee. Douglas on juossut kauden aiemmissa otteluissa yhteensä 906 jaardia 8,6 jaardin keskiarvolla ja viimeistellyt juosten 11 touchdownia. Kauden aiemmassa Roosters-ottelussa helsinkiläiset onnistuivat pitämään Douglasin etenemisen 27 jaardissa. Kuva: Sami Ranta

– Meillä on periaatteessa hyvinkin monta muodostelmaa puolustuksessa, joita olemme ajaneet sisään, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala kertoo. – Yksi syy, miksi käytimme jo Seinäjoella useampia takakentän pelaajia on yksinkertainen: meillä on loukkaantumisten vuoksi vähän tukimiehiä ja vastaavasti käytössä enemmän takamiehiä.

– Roostersin juoksupuolustus on syystäkin liigan paras, Virolainen arvioi. – Koko tämän ottelun tärkein taistelu tullaan käymään linjojen välillä. Jos meidän linja saa avattua tilaa, niin kyllähän poika (Douglas) juoksee.

– Douglasin kanssa taklaamisen pitää onnistua, Hakala tiivistää. – Hän pystyy tekemään isoja suorituksia, mikäli saa siihen tilaa.

Puolustuksen linjassa Ilari Nikku, Aleksi Aitala laidoilla ja Roope Lindfors yhdessä Aaro Eliassonin kanssa keskellä on Roostersin juoksupuolustuksen kallio, jonka kanssa yhdessä tukimiehet Sebastian Karbin ja Niko Kuikka sekä vaihdosta perjantaina kentälle tuleva Santtu Äyräväinen taistelevat Douglasia ja Trojansin hyökkäyksen linjaa vastaan. Trojans saa perjantaina linjamiehistöön takaisin Tuomas Tammeron sekä Jani Nurmen, joka edellisessä Roosters-ottelussa loukkasi jalkansa, mutta ehti toipua pelikuntoon arvioita nopeammin.

DSC03280-2
Roostersin päävalmentaja Juha Hakala (oik.) keskustelemassa puolustuksen koordinaattori Kalle Karppisen kanssa. Perjantaina Karppinen kohtaa ”shakkiottelussa” Trojansin hyökkäyksen koordinaattorin Kim Wikströmin. Kuva: Sami Ranta

– Meidän linjamme on perjantaina aivan erilainen kuin edellisessä kohtaamisessamme, Virolainen muistuttaa. – Silloin Nurmi loukkaantui ja Karri Kuuttila ja Daniel Menczel olivat kokonaan pois kokoonpanosta.

Shortellin heittopelissä Aappo Saloranta vasemmalla laidalla, Juuso Mäkinen oikealla sekä Tuomas Mankki slot-laitahyökkääjänä saavat vastaansa nickel-puolustuksen, jossa kulmapuolustajien (Pekka Rantala – Ville Roitto) ja safetyjen (Ville Rontu – Curtis Slater) lisäksi Akseli Olin pelaa ”ylimääräisenä” takakentän pelaajana.

– Akseli Olinin roolin voi nähdä tässä muodostelmassa joko takamiehenä tai tukimiehenä, Hakala kertoo.

Roostersilla tasapainoinen hyökkäyssuoritus edellisessä ottelussa

Kaksi yleisintä toteamusta Roostersin hyökkäyksestä ovat kauden mittaan olleet vahva juoksupeli ja odotustasonsa alapuolelle jäänyt heittopeli. Edellisessä ottelussa Seinäjoella juoksupeli oli edelleen vahvaa mutta tällä kertaa myös pelinrakentaja Brown näytti yhdessä Bernard Lusterin ja Kimi Linnainmaan kanssa, että Roosters on valmis rikkomaan puolustuksia myös heittäen. Tuloksena tuolloin Roostersilla tasapainoisesta 232 juoksujaardia ja 274 heittojaardia.

Juoksupelissä Iiro Luoto ja muu hyökkäyksen linja yhdessä Esa Vanhojan kanssa rakentaa väyliä Jaycen Spearsin ja Alexander Kurosen juoksupelille. Brown on kärsinyt lievästä jalkavammasta kauden mittaan. Kun Roosters haki edellisviikon aikana kaksi voittoa Pohjanmaalta, juoksi Brown runsaasti Wasa Wa1ld Royalsia vastaan maanantaina mutta lauantaina Crocodilesia vastaan Brown ei kerännyt yhtään edettyä juosta jaardia.

– Pelasimme Seinäjoella aiempaa enemmän kahden keskushyökkääjän muodostelmasta, jossa Brownin ei tarvinnut kantaa palloa, Hakala kertoo.

Spears vastaavasti on juossut kahdessa edellisessä ottelussa yhteensä 310 jaardia mutta ei kuitenkaan ole tehnyt yhtään touchdowia. Vaikka Brown onkin oman liikkensä suhteen pelannut ajoittain kauden mittaan säästöliekillä, uskoo Virolainen silti Roostersin antavan Spearsin ohessa myös pelinrakentajalleen juoksuvastuuta.

DSC04453-2
Roostersin Jaycen Spears on Trojansin Chris Douglasin jälkeen toisena Vaahteraliigan juoksuetenijöiden tilastossa. Kuudessa ottelussa Spears on juossut 8,5 jaardin keskiarvolla yhteensä 743 jaardia. Kuva: Sami Ranta

– Puolustuksen puolella meidän on pelattava linjapelissä kontrolloidusti, Virolainen kertoo. – Brown muodostaa itsekseen kaksoisuhkan heiton ja juoksun muodossa mutta todellinen vahvuus on Brownin ja Spearsin yhdessä muodostama juoksu-uhka.

DSC07756 2
Tukimies Ilkka Koiranen on Trojansin kuluvan kauden taklaustilaston kärkinimi. Seitsemässä ottelussa Koiranen on kerännyt 39 taklausta. Kuva: Sami Ranta

Kauden mittaan loukkaantumisista kärsinyt Trojans-puolustus saa perjantain otteluun tuekseen ranskalaisen Camille Gruelin, joka ottaa Ilya Redinin paikan heikon puolen tukimiehenä. Takakentältä Ville-Valtteri Suojanen on edelleen sivussa, mutta Gruelin saapuminen vapautti Virolaisen siirtämään Miko Ylikosken tukimiehen tontilta takakentälle.

– Viltsu (Suojanen) tulee olemaan jälleen loppukaudesta mukana, Virolainen kertoo. – Meillä on parin viikon päästä tulossa lepoviikko, joten siihen asti katsomme tilanteen varman päälle.

Roosters pelaa kolmannen vieraspelinsä reilun 1,5 viikon aikana.

– Ottelu tulee olemaan joukkueemme kolmas ottelu 12 päivän sisään, joten ottelusta tulee varmasti fyysisesti vaativa. puolustuksemme tulee olemaan tässä pelissä avainroolissa.

Latausta perinteiseen kohtaamiseen on valmentajien mukaan odotettavissa.

– Roosters-pelit ovat aina tunnelmallisia otteluita, jotka innostavat niin pelaajia kuin valmentajia, Virolainen päättää.

– Yritän kuitenkin itse aina muistuttaa, että mestaruuksia ei ratkaista heinäkuussa, Hakala toteaa. – Tämä on runkosarjaottelu – ei pudotuspeli.

Aloituskokoonpanot:

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Max Shortell DE 88 Jussi Veijula
RB 1 Chris Douglas DT 62 James Perrineau
RB 34 Miko Ylikoski DT 65 Tomi Myyrä
WR 80 Juuso Mäkinen DE 97 Henri Juote
WR 11 Aappo Saloranta LB 34 Miko Ylikoski
WR 84 Tuomas Mankki LB 10 Sami Toivonen
LT 79 Karri Kuuttila LB 3 Ilkka Koiranen
LG 72 Tuomas Hvitfelt CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 34 Miko Ylikoski
RG 70 Daniel Menczel FS 14 Roman Runner
RT 68 Jussi Jalonen CB 47 Seikko Vennelä

 

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 3 Micah Brown DE 62 Ilari Nikku
RB 11 Jaycen Spears DT 99 Roope Lindfors
RB 37 Esa Vanhoja DT 74 Aaro Eliasson
WR 2 Bernard Luster DE 70 Aleksi Aitala
WR 32 Kimi Linnainmaa LB 8 Niko Kuikka
WR 7 Antti Miettinen LB 68 Sebastian Karbin
LT 66 Iiro Luoto DB 5 Akseli Olin
LG 76 Richard Laine CB 33 Ville Roitto
C 59 Benjamin Watkins SS 22 Curtis Slater
RG 65 Jere Lahti FS 29 Ville Rontu
RT 53 Samuli Vehkomäki CB 4 Pekka Rantala

 

Vaahteraliiga, 9. peliviikko:

PE 15.07.2016 | 18:30 | Yläkenttä, Turku:

Anders Trojans Turku – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro – ja Ruutu+ -kanavilla ennakkostudioineen kello 18.00 alkaen.

Katso myös:

Trojans-ennakko

Roosters-ennakko

Trojansissa pelaajamuutoksia: Miro Kadmiry siirtyy Kuopioon, Camille Gruel palaa

Roosters on the road – Episodi 3: Turku

Muut ottelut:

LA 16.07.2016 | 15:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Porvoo Butchers

Live-tilastot

SU 17.07.2016 | 14:00 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Wa1ld Royals – Vantaan TAFT

Live-tilastot

 

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 6 6 0 195 91 104 12
Crocodiles 6 5 1 210 66 144 10
Trojans 7 5 2 257 161 96 10
Saints 7 3 4 189 311 -122 6
Royals 6 2 4 116 115 1 4
Butchers 7 2 5 132 215 -83 4
TAFT 7 0 7 104 244 -140 0

 

Kuvat:

Sami Ranta