Ville Valasti Wolverines-harjoitusrinkiin

Helsinki Wolverines on julkaissut solmineensa jatkosopimuksen viime kaudella liigan parhaana linjapelaajana palkitun Ville Valastin kanssa. Sopimuksessa on mukana GFL-optio.

Ville Valasti oli kaudella 2020 suomalaisten puolustuspelaajien ykkönen Vaahteraliigassa.  Uloimman linjamiehen paikalla loistanut Valasti oli ratkaisevassa roolissa pelaajana ja johtajana Wolverinesin nousussa orastavasta tappioputkesta finaalijoukkueeksi. Mies voitti ylivoimaisesti runkosarjan säkitystilaston (5+2) ja hänet valittiin kauden päätteeksi liigan All Stars-miehistöön sekä vuoden linjapelaajaksi Suomessa. Näiden ohella Valasti valittiin nuoren Olaus Alisen kanssa ainoina suomalaispelaajina verkkojulkaisu AFI:n globaaliin All Pandemic Teamiin.

Valastin sopimuksessa on mukana optio pelaamisesta Saksan GFL-sarjassa. Hänellä on alustava sopimus huippujoukkue Frankfurt Galaxyn kanssa, joka toteutuu, mikäli sarja Saksassa saadaan käynnistymään odotetulla tavalla.  Korkealla todennäköisyydellä Valasti tullaan näkemään Saksan ammattikentillä kotimaisen Vaahteraliigan sijaan. Nyt solmitun jatkosopimuksen merkitys helsinkiläisjoukkueelle on kuitenkin suuri. Vaikka Valasti ei pelaisi otteluakaan Suomessa kaudella 2021, hän tuo osaamisensa ja kokemuksensa mukaan joukkueensa off-season harjoitteluun.

Wolverines-tiedotteessa Valasti kertoo saaneensa harjoittelukaudella massaa lisää kolmen kilon verran ja treenimotivaation on kova juuri nyt:

-En muista milloin olisin liikutellut näin kovia painoja offarilla. Nälkä kasvaa syödessä ja raudat nostaessa. Tähän on ollut palo jo niin kauan, että ei tässä ainakaan huonosti suju.

Vähintään yhtä kilpailukykyinen joukkue kuin viime vuonna

Valasti on tyytyväinen suunnasta, jonka Wolverines on ottanut talviharjoittelussaan. Jo nyt näyttää siltä, että jalkeille saadaan joukkue joka on vähintään yhtä kilpailukykyinen, kuin viime kaudella finaaliin yltänyt kokoonpano:

-Saadaan ainakin kokonainen valmennusryhmä kasaan koko off-seasonin ajaksi. Se on tärkeintä, että runko pystyy harjoittelemaan säännöllisesti valmennuksen alaisena ja että pystytään kehittymään sitä kautta treenien aikana. Treenien sisältö on kehittynyt myös viime kaudesta ja näkisin, että porukka on ottanut hyvin koppia siitä, miten tätä lajia kuuluu harjoitella. Se on tietenkin prosessi, mikä korjaantuu tai ei korjaannu. Se nähdään sitten kaudella.

Koska Valastin pelaaminen Suomessa on epävarmaa, Wolverines on rakentanut puolustuksen linjaansa valmiimmaksi pelaamiseen myös ilman numero #55 panosta. Linjan vastakkaisessa päädyssä kahden kauden ajan pelannut Benjamin Egbudive on jo solminut jatkosopimuksen kaudelle 2021 ja uutena vahvistuksena linjaan on hankittu aiemmin mm. Hämeenlinnassa pelannut Santeri Alijärvi.

Valasti itse haluaa nostaa ensi kautta silmällä pitäen puolustuksestaan esille nuorta voimaa. Porvoosta siirtynyt Veeti Puustinen sekä koripallotaustainen Jonis Heikkinen ovat nimiä, joihin kannattaa kiinnittää huomio tulevalla kaudella. Heikkinen debytoi liigassa jo kaudella 2020, mutta tulevasta vuodesta odotetaan miehen läpimurtokautta jenkkifutiksen parissa. Wolverines-valmentaja Kari Leivoja hehkuttaa late-entry-pelaaja Heikkistä Wolverinesin verkkosivuilla näin:

-Jonis on mun jenkkifutisvalmennuksen ajalta yksi niitä jätkiä ihan top kolmosessa – uskomattomia hommia. Miten joku voi oppia ja omaksua pelin niin äkkiä? Hän tekee luontaisesti asioita, mitä jotkut ei opi ikinä.

Lopuksi Kanada saattaa yllättää

Valastin suunnitelmiin saattaa lopulta tulla isoja muutoksia Kanadan suunnalta. Hänen piti osallistua alun perin jo tammikuussa 2020 järjestettyyn Myyrmäen CFL Global Combine tapahtumaan, mutta matkustusjärjestelyjen takia aikataulu ei ollut suopea hänelle.  CFL-scouttien kiinnostus oli jo tuolloin ilmeinen raamikasta suomalaista kohtaan.  Nyt keväällä 2021 keskustelu ammattilaisuudesta käynnistyy uudelleen.  CFL:n edustajat ovat olleet sähköpostitse yhteydessä Valastiin ja tarkoituksena on, että hän antaa tuoreet näyttönsä kanadalaisille Suomessa alkuvuoden aikana järjestettävässä Global Combinessa. (Tapahtuman ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu).  Valastin mukaan muutama CFL-joukkue on ollut yhteydessä häneen myös suoraan ja ilmaissut kiinnostuksensa.

Toistaiseksi on jo varmistunut, että suomalaispelaajista Kimi Linnainmaa, Micky Kyei ja Sebastien Sagne ovat mukana CFL:n kevään valinnoissa, jotka koskevat kansainvälisen kiintiön pelaajia.

Lähde: Wolverines

Kuva:  Irja Vaateri

Tutustu myös Ville Valastin hienoon henkilöhaastatteluun Vaahteramaljaa edeltävältä illalta syyskuussa 2020: