Royalsin eurohaave toteutuu erikoisottelussa: Amsterdam Crusaders vierailee Kaarlen kentällä

Wasa Royals viettää parhaillaan lähes kuukauden mittaista Vaahteraliiga-vapaata, mutta toimettomana vaasalaiset eivät tule olemaan. Lauantaina nimittäin Kaarlen kentällä toteutuu yksi Royalsin haaveista, kun kansainvälisessä ottelussa vieraaksi saapuu Amsterdam Crusaders.

Royalsin tuleva vastus on mielenkiintoinen, sillä Crusadersin edustusjoukkue pelaa ainoastaan kansainvälisiä otteluita. Seuran kakkosjoukkue kyllä pelaa Hollannin pääsarjassa, mutta edustusjoukkue nimensä mukaisesti vain edustaa. Loppukesän ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Graz Giantsin kohtaaminen Itävallassa ja puolalaisen Wroclaw Panthersin vierailu Amsterdamissa.

Alkukaudesta amsterdamilaiset olivat vielä mukana muun muassa The Podyum –sivuston listauksessa yhtenä eurooppalaisista kärkijoukkueista – kaatoihan Crusaders maaliskuussa sekä Düsseldorf Panthersin 20–7. Big6-sarjassa kärsityt murskatappiot Braunschweigille (0–60) ja Frankfurtille (9–40) pudottivat Crusadersin ulos listoilta. Tätä taustaa vasten onkin helppo kuvitella, että Vaasaan saapuu sisuuntunut hollantilaisjoukkue. Koska se ei pelaa mitään sarjaa, sille jokainen ottelu on loppuottelu.

Crusadersin historia ulottuu aina vuoteen 1984, jolloin joukkue perustettiin nimellä Amsterdam Admirals. Kyseessä on tuulimyllyjen, tulppaanien ja puukenkien maan ylivoimaisesti menestynein seura, sillä palkintokaapissa on peräti 19 Hollannin loppuottelun eli Tulip Bowlin voittoa. Muun muassa kolme viimeisintä mestaruutta ovat kaikki menneet Crusadersille. Admirals-nimellä joukkue voitti Eurobowlin vuosina 1991 ja 1992.

Hollannin jenkkifutiksen taso ei ole aivan Euroopan kärkeä, sillä Hollanti karsiutui Vantaalla 29.7.–4.8. pelattavasta EM-lopputurnauksesta hävittyään Iso-Britannian karsintaturnauksessa Tsekille ja Iso-Britannialla. Venäjä kuitenkin hollantilaisten käsittelyssä Lontoossa kaatui.

Keski-Euroopan lyhyet etäisyydet takaavat sen, että joukkueen riveissä nähdään myös muun muassa belgialaisia, saksalaisia ja ranskalaisia pelaajia. Avainpelaajia ovat muun muassa yhdysvaltalainen pelinrakentaja Emmanuel Lewis ja laitahyökkääjä Janawski Davis sekä takamies Adam Williams.

Heikosti Vaahteraliiga-kautensa aloittanut Royals piristyi huomattavasti toukokuun lopulla, ja vaasalaisjoukkue onkin voittanut kolmesta edellisestä pelistään kaksi. Keskimäärin Royals on tehnyt näissä otteluissa pisteitä 28. Isaac Fisherin heittopeli on parantunut ja keskushyökkääjä Justin Williamsin juoksupeli niinikään. Puolustuksessa Stacey Thomas ja Steeven Tresfield ovat olleet erinomaisia ja lauantaina pelikentällä pitäisi paluun tehdä myös Rufail Khalifan.

Royals-pelinrakentaja Isaac Fisher on heittänyt viime otteluissa tehokkaasti. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Kolme 15 minuutin erää

Vierasjoukkue on eksoottinen, mutta niin on eksoottinen myös tapa, jolla ottelu pelataan. Ottelussa pelataan kolme 15 minuutin erää, ja erien väissä pidetään 15 minuutin tauot. Myös yrityskelloa nopeutetaan, eli joukkueiden on laitettava aiempaa nopeammin käyntiin seuraava hyökkäysyritys. Lauantaina nähdään, miten tämä tulee vaikuttamaan tapahtumaan kestoon.

 

Royal Internation Bowl I

LA 16.06.2018 | 15:00 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Amsterdam Crusaders

 

Otsikkokuva:

Sami Ranta