Roosters selvästi Mean Machinesia edellä

Tikkurilan Urheilupuistossa Vantaalla pelattu Helsinki Roostersin ja tukholmalaisen Mean Machinesin välinen ystävyysottelu päättyi isäntien voittoon reilulla marginaalilla. Roosters oli parempi lukemin 47–19 (27–7).

Ilma oli viileä ja tuuli vähintään kohtalainen, mutta tästäkin huolimatta peli houkutteli paikalle reilusti kotimaisia jenkkifutis-jännittäjiä. Paikalla oli muun muassa runsaasti punaisiin Roosters-takkeihin pukeutuneita Kukko-veteraaneja 80-luvulta, ja puoliajalla punainen väri valtasi entistä enemmän alaa, sillä fanipipokauppa tuntui käyvän kuumana myyntipisteellä.

Kylmästä ilmasta johtuen myös ottelu käynnistyi hitaasti, ja toki myös varhainen kauden aloitus näkyi kummankin joukkueen otteissa. Pallot kimpoilivat kohmeisista sormista, taklaustilanteissa itsevarmuutta vasta haettiin ja erikoisjoukkueissa oli ajoittain aistittavissa Benny Hill -tunnelmaa.

Roosters oli pelissä alusta alkaen askeleen edellä, vaikka vasta ensimmäisen neljänneksen viimeisellä pelillä Kimi Linnainmaa Brandon Connetten heitosta ensimmäisen pistesuorituksen tekikin. Connette jakoi palloa nopeilla heitoilla laitoihin, kiersi itse muutaman kerran juosten ja myös Henri Jussilan draw-pelit upposivat tehokkaasti tukholmalaisten puolustukseen.

Toinen neljännes alkoi Roostersin aloituspotkulla ja siinä helsinkiläiset ryöväsivät välittömästi pallon itselleen takaisin ja hetken päästä Linnainmaa teki Roostersille lukemiksi jo 12–0. Kim Saarijärven onnistuneella potkulla ero kasvoi vielä yhdellä pisteellä. Viralliset tilastot ottelusta toimitetaan vasta myöhemmin, mutta aikamääräisesti eroa näillä Linnainmaan kahdella touchdownilla tuskin oli 10 sekuntia enempää.

Roostersin kokoonpanosta puuttui miehistöä erityisesti puolustuksen linjasta, sillä Lasse Kankaanpää, Heikki Lesonen, Edward Vesterinen ja Toni Ahonen olivat sivussa. Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti kentällä näkynyt, sillä keskustassa Okko Outinen ja laidalla Joonas Raatikainen sirkkelöivät Mean Machinesin hitaasti rakentuneet juoksupelit kappaleiksi ja olivat heittopeleissä välittömästi pelinrakentaja Anders Hermodssonin kimpussa. Outinen valittiin syystäkin Roostersin arvokkaimmaksi pelaajaksi ottelussa.

Toisella neljänneksellä vieraat kuitenkin pääsivät pistetilastoihin, kun vantterajalkainen Nogor Jemide (177 cm/ 130 kg) kävi pyrähtämässä pallon kanssa maaliin. Tämän Roosters kuitenkin kuittasi kahdella osumalla, kun ensin Alexander Wasiljeff koppasi maalin Connetten heitosta ja pelinrakentaja itse rynni juosten yhden maalin. Saarijärven haarukoitua pallon molempien osumien jälkeen, oli tilanne puoliajalla 27–7.

Mikael Lindroos (vas.) ja Sami Toivonen pelasivat vuosia Turku Trojansissa joukkuekavereina. Nyt he kohtasivat kentällä vastapuolilla, sillä Lindroos aloitti toisen kautensa tukholmalaisten hyökkäyksen linjassa ja Toivonen vastaavasti debytoi välivuoden jälkeen Roostersin tukimiehistössä. Kuva: Jenni Hakala

Adam Connette näytti nopeuttaan

Toinen puoliaika ei pitkään vanhentunut, kun Roosters oli jälleen pisteidenteossa. Mean Machinesilla ei ollut matkassa maajoukkuepotkaisija Hampus Simonia ja tämä näkyi tylyllä tavalla vieraiden potkupelissä – erityisesti lentopotkuissa, joiden jälkeen Roostersin hyökkäys pääsi useasti aloittamaan omat hyökkäysvuoronsa maalialueen eteisestä. Toisen puoliajan ensimmäisen kotiosuman teki Adam Connette, joka ottelun aikana osoitti olevansa muutakin kuin pelinrakentajan pikkuveli – nimittäin erittäin sähäkkä ja teräväliikkeinen laitahyökkääjä.

Varsin hyvätasoinen vahvistus on myös tukholmalaisten Matthew Retzlaff, joka oli sekä heitto- että palautuspelissä joukkueelleen todella tärkeä pelaaja. Kolmannella neljänneksellä Retzlaff kavensi Hermodssonin heitosta lukemiksi 33–13.

Paremmin tukimiehenä tunnettu Pontus Westman juoksi vieraiden kolmannen ja viimeisen touchdownin päätösneljänneksen alussa. Hyvänä juoksijana tunnettu pelinrakentaja Hermodsson oli säästeliäällä jalalla liikkeellä ja vieraiden juoksupelissä oikeastaan vain maajoukkuekeskushyökkääjä Emil Knutsson oli puhdas running back. Jemide, joka otti ottelussa myös yhden syötönkatkon, on varsinaisesti puolustuksen linjamies ja Westman siis tukimies.

Roostersin pelinrakentajan paikan otti jo kolmannen neljänneksen puolella Miro Kadmiry, joka heittikin yhden tarkan maalisivalluksen ensimmäistä Roosters-otteluaan pelanneelle Ville Karhiselle. Roostersin laitahyökkääjäkaarti vaikuttaa kauden lähetessä erittäin monipuoliselta sillä harjoitusottelussa neljä laituria onnistui maalinteossa ja lisäksi muun muassa nuori Veikko Holmberg pääsi kiinniottotilastoon.

Sen sijaan Roostersin juoksupelistä ei varmasti nähty lauantaina vielä kaikkea. Hyökkäyksen linjan Jere Lahti oli pelistä sivussa, joten käytännössä koko oikea puoli linjasta oli rakennettu uusiksi. Olli Kantola pelasi guardina ja tacklen paikalla nähtiin muun muassa Väinö Tyynilä ja Dennis Ilmelä sekä Iiro Luoto. Kyllä, muun muassa NFL Europan ja Eurobowlin urallaan voittanut ja muun muassa NFL-joukkue New York Jetsin harjoitusvahvuuteen kuulunut Iiro Luoto oli ottelussa pukeissa ja pelasi muutamia hyökkäysvuoroja. Kunhan hyökkäyksen linjan osat ovat kunnossa, aukeaa Henri Jussilalle, Alexander Kuroselle ja Karri Pajariselle paremmin baanaa taivaltaa pallon kanssa. Mean Machines –ottelussa Jussila juoksi muutaman hyvän draw-pelin ja eteni parista screen-heitosta näyttävästi jaardeja, mutta muuten maavoimat antoivat vielä odottaa itseään. Toisaalta heittopeli upposi ajoittain niin tehokkaasti, ettei koordinaattori Mikko Koikkalaisella edes ollut tarvetta yrittää puskea juosten päin Mean Machinesin linjaa.

Ottelun päätöstouchdownista vastasi puolustaja Joonas Raatikainen, joka teki maalin poimittuaan Santtu Äyräväisen irtitaklaaman pallon kahden jaardin päässä vieraiden maalista ja kurottamalla sen maaliin. Saarijärven viides onnistunut lisäpiste sinetöi loppulukemiksi 47–19.

Hakala: “Olimme vielä vähän pehmeitä.”

– Ihan OK näin kauden ensimmäiseksi peliksi, kommentoi ottelua Roostersin päävalmentaja Juha Hakala. – Hyökkäyksessä heittopeli oli hyvää, mitä osattiinkin odottaa. Juoksupeli tietysti kärsi, kun linja meni uusiksi. Puolustuksessa meillä oli muutamia merkkausvirheitä ja lisäksi olimme vielä vähän pehmeitä.

Roostersin sivurajalla oli pukeissa uusia pelaajia. London Blitzistä Roostersin siirtyneen takamiehen William Davisin sopimuksesta saadaan Hakalan mukaan piakkoin lisää tietoa. Vielä Davisin pelaamisesta ei näytteitä saatu. Entä Iiro Luoto – pelaako Luoto Roostersissa koko kauden?

– Ainakin seuraavassa pelissä hän on mukana, vastaa Hakala arvoituksellisesti.

Stockholm Mean Machinesin suomalaislinjamies Mikael Lindroos tiesi, että ottelusta tulisi haastava.

– Roosters on kova joukkue ja sen he osoittivat jälleen kerran. Saimme ajoittain hyökkäyksen kulkemaan ihan hyvin, mutta paljon tuli virheitä. Siihen täytyy tietysti olla tyytyväinen, että teimme 19 pistettä.

Vaahteraliiga alkaa 10. toukokuuta, jolloin Roosters isännöi Wasa Roaylsia. Sitä ennen helsinkiläiset kuitenkin pelaavat vielä toisen harjoitusottelun kohtaamalla Wienissä itävaltalaisen suurseura Vienna Vikingsin huhtikuun lopulla. Mean Machinesin ja Lindroosin kausi Ruotsin Super Serienissä starttaa jo kahden viikon kuluttua.

 

Helsinki Roosters – Stockholm Mean Machines 47–19 (6–0, 21–7, 6–6, 14–6)

I neljännes:

Roosters – Kimi Linnainmaa 2-jaardinen kiinniotto, heitto Brandon Connette (lisäpiste epäonnistuu) 6–0

II neljännes:

Roosters – Kimi Linnainmaa 15-jaardinen kiinniotto, heitto Brandon Connette (lisäpiste Kim Saarijärvi) 13–0

Mean Machines – Noghor Jemidi 3-jaardinen juoksu (lisäpiste Jakob Gorecki) 13–7

Roosters – Alexander Wasiljeff 10-jaardinen kiinniotto, heitto Brandon Connette (lisäpiste Kim Saarijärvi) 20–7

Roosters – Brandon Connette 8-jaardinen juoksu (lisäpiste Kim Saarijärvi) 27–7

III neljännes:

Roosters – Adam Connette 3-jaardinen kiinniotto, heitto Brandon Connette (lisäpiste epäonnistuu) 33–7

Mean Machines – Matthew Retzlaff 28-jaardinen kiinniotto, heitto Anders Hermodsson (lisäpiste epäonnistuu) 33–13

IV neljännes:

Mean Machines – Pontus Westman 2-jaardinen juoksu (lisäpiste epäonnistuu) 33–19

Roosters – Ville Karhinen 8-jaardinen kiinniotto, heitto Miro Kadmiry (lisäpiste Kim Saarijärvi) 40–19

Roosters – Joonas Raatikainen 2-jaardinen rähmäyksen palautus (lisäpiste Kim Saarijärvi) 47–19

 

Roostersin arvokkain pelaaja: Okko Outinen

Mean Machinesin arvokkain pelaaja: Noghor Jemide

Ottelun arvokkain pelaaja: Kimi Linnainmaa, Roosters