Perjantain TV-ottelussa Tampereella vastakkain Saints ja TAFT

SaintsTAFTTwitter

TAFT on käytännössä pakkovoiton edessä, Saints voi nousta jaetulle neljännelle sijalle tai pudota viimeiseksi

Vaahteraliigan kahdeksas peliviikko alkaa erittäin mielenkiintoisella TV-ottelulla, kun Tampereella kohtaavat Tampere Saints ja Vantaan TAFT. Saints (1-4) on tällä hetkellä sarjassa kuudentena, ja TAFT (0-6) on vain kahden pisteen päässä. Mikäli Saints voittaa ottelun, se nousee tasapisteisiin Porvoo Butchersin ja Wasa Wa1ld Royalsin kanssa ja voi tiistaina voittamalla Royalsin nousta kiinni pudotuspelipaikkaan. Tappiolla Saints vastaavasti putoaa sarjassa viimeiseksi. TAFT:n on käytännössä pakko voittaa perjantaina, mikä vantaalaiset haluavat runkosarjan päätyttyä pelata pudotuspeleissä.

Saintsin päävalmentaja Teemu Majander ei salaile. Kun pelataan kovista panoksista, on pelattava kovaa:

– Taisto tulee olemaan tiukka. Kahden samoista sijoista taistelevan joukkueen ottelussa ei juuri armoa tulla tuntemaan, Majander kertoo.

Saintsilla on allaan tappio-ottelu Butchersia vastaan. TAFT pelasi vastaavasti Turussa Anders Trojansia vastaan, jossa taisteli ensimmäisen puoliajan hyvin, mutta joutui lopulta taipumaan. Päävalmentaja Stephen Stokes hakee joukkoineen edelleenkin ensimmäistä ”koko ottelun -onnistumista”.

– Ei ole salaisuus, että ensimmäinen puolikkaan aikana emme saaneet yhtään voittoa, mutta se ei tarkoita, että ensimmäinen osa kaudesta olisi ollut totaalinen tappio. Yritämme kasvattaa positiivisia asioita ja minimoida negatiivisia, jotta saamme kasaan onnistumisia neljän neljänneksen verran. Sillä lailla taistelemme mukaan kauden toisella puolikkaalla. Ja se alkaa perjantaina.

 

Johnson ja Webb vuorottelevat TAFT:n pelinrakentajina

Edellisessä ottelussa TAFT oli punonut hyökkäystään uuteen muottiin. Pelinrakentajina nähtiin sekä Cole Webb että Cedric Johnson, joista Johnson lopulta pelasi valtaosan. Lisäksi TAFT käytti runsaasti erilaisia hyökkäysmuodostelmia. Lihasvammasta kärsivä Johnson aloitti kautensa laitahyökkääjänä, mutta pystyy vammastaan huolimatta osallistumaan peliin aktiivisemmin pelinrakentajan paikalla. Webb puolestaan pelaa vaihtoehtoisesti laitahyökkääjänä Johnsonin ollessa pelinrakentaja.

Trojansia vastaan Johnson heitti kolme touchdownia Webbille. Hän onkin Majanderin mukaan yksi tärkeimmistä pelaajista, joita vastaan Saintsin puolustuksen on onnistuttava.

– Pelinrakentaja Cole Webb on kova urheilija, jota TAFT käytti Turkua vastaan varsin monipuolisesti, Hänen kurissa pitäminen missä vain on tärkeää.

– Webb on meidän mielestämme liigan nopein pelaaja, Stokes toteaa. – Ja viime ottelu näytti, että hän on myös yksi parhaimmista kiinniottajista. Olisi rikos olla pyrkimättä tuollaiselle urheilijalle palloa avoimeen tilaan.

Stokesin mukaan Webb on edelleen TAFT:ssa ensisijaisesti pelinrakentaja, mutta Johnsonin ja Webbin roolitus oli vantaalaisilla tiedossa jo silloin, kun TAFT pelaajia joukkueeseensa kiinnitti.

DSC07236 2
Cedric Johnson (vas.) ja Cole Webb pelasivat molemmat Turussa viikko sitten sekä pelinrakentajana että laitahyökkääjänä ja tulevat jakamaan vastuuta pelinrakentajana myös perjantaina Tampereella. Viikko sitten Webb teki Johnsonin heitoista kolme touchdownia. Kuva: Sami Ranta

Joel Sisler on kahdessa edellisessä ottelussa noussut TAFT-hyökkäyksen avainlaitahyökkääjäkti Webb-Johnson -kaksikon oheen. Vantaalaisten juoksupeli sen sijaan oli tukkoista myös edellisessä ottelussa. Saintsin puolustus puolestaan joutui antautumaan Butchersille lähes 300 juoksujaardin verran. Tamperelaisjoukkueen tärkeimmät juoksupuolustajat Hannes Jokinen linjan keskustassa, Johan Grahn keskimmäisenä tukimiehenä sekä takakentältä juoksulinjoihin ampuva Juwan King haluavat varmasti korjata tuon tilaston perjantain ottelussa. Puolustuksen linja päädyssä Andrea Pasqualilla on iso rooli estää Webbiä ja Johnsonia karkaamasta laidan kautta omiin juoksuihin.

– Puolustuksen tuki- ja takamiesten on pysyttävä TAFT:n alati vaihtuvien hyökkäysmuodostelmien mukana, Majander tiivistää ja lisää: – Yksinkertaisistakin peleistä saadaan potentiaalisia, kun niillä saadaan aikaan toivottu match up. TAFT on pelannut hyökkäystä, jossa muodostelmat vaihtelevat. Puolustuksessa heidän taktiikkansa on vaihdellut myös kauden mittaan eri vastustajien mukaan. On mielenkiintoista nähdä millaisilla paketeilla he lähtevät meitä haastamaan.

TAFT:lla on otteluun lähdettäessä vajausta puolustuksen puolella, joten Stokesin mukaan useampi pelaaja saattaa siirtyä hyökkäyksestä auttamaan puolustusta. Tämä taas avaa näytönpaikkoja uusille, nuorille hyökkääjille.

– Me luotamme pallonkantajiin, jotka eivät ole vielä tänä vuonna paljon kentällä esiintymään, Stokes lupaa.

 

Bonan heittopeli kohtaa TAFT:n haavoittuneen takakentän

Saintsin hyökkäyksen johtaja, pelinrakentaja Dominic Bona ei pelannut kauden parasta peliään lauantaina Butchersia vastaan, mutta on johtanut viime viikkoina tamperelaisten hyökkäystä nousujohteisesti. Valintaan perustuvassa juoksupelissä Bona sekä Vaahteraliigan kotimaiseen keskushyökkääjäeliittiin noussut Tuukka Lehtonen ovat kumpikin hyvin yhteen pelaavan hyökkäyksen linjan takana juosseet ajoittain hyvällä keskiarvolla.

Juoksupeli ei kuitenkaan ole ollut Saints-hyökkäyksen tehokkain osa-alue. Bonan yhteistyö heittopelissä Tommi Pinnan, Henri Laineen, Eero Hiltusen ja Juuso Jylhän kanssa on tuottanut kolmessa edellisessä ottelussa 13 touchdownia. Pinta on tehnyt maaleista kuusi. Stokes on pelannut aikanaan Helsinki Wolverinesissa Pinnan kanssa samaan aikaan ja muistaa vuoden takaa Saintsin heittohyökkäyksen toimiessaan helsinkiläisten päävalmentajana I-divisioonassa.

– Tommi is a beast! Hän voi vahingoittaa puolustustamme monella tavalla, Stokes toteaa ja viittaa myös Pinnan vahvaan blokkityöskentelyyn. – Heillä on kuitenkin myös muita pelimiehiä hyökkäyksekssä. Minä valmensin ja Joel Sisler pelasi Hämeenlinnassa Saintsia vastaan ja tiedämme varsin hyvin, miksi Saints oli viime vuonna I-divisioonan mestari.

RS9A9881
Saintsin Henri Laine (oik.) on jaardimäärällä mitattuna joukkueensa alkukauden ykköslaitahyökkääjä. 23 kiinniotolla Laine on kuljettanut palloa 370 jaardia ja tehnyt kolme touchdownia. Kuva: Harri Koivunen

TAFT:n takakenttä koki kovia Trojans ottelussa. Kulmapuolustaja La Trice Littlen ja safety Xavier Andrén kausi päättyi loukkaantumiseen ja lisäksi safety Joonas Mattila tuomittiin pelikieltoon. Varsinkin Littlen pituutta TAFT:n takakenttä tarvitsisi Pintaa (197 cm) ja Lainetta (192 cm) vastaan. Lisäapua vantaalaisten takakenttä saattaa saada sivurajalta, päävalmentaja Stokes on nähty kentällä useammankin kerran kauden aikana – mahdollisesti myös Tampereella.

– Loukkaantumisten ja pelaajien varusmiespalveluksen vuoksi saataan joutua laittamaan varusteet jälleen päälle, Stokes pyörittelee. – Se ei kuitenkaan tapahdu helposti. Valmentaminen on päätehtäväni.

– Xavier on pelaamisen ohessa puolustuksen koordinaattori. Hän voi nyt keskittyä pelkästään siihen rooliin, mikä saattaa joissakin tilanteissa kääntyä meille myös eduksi.

Majanderin mukaan perjantain taistelusta voi odottaa tiukkaa taistelua. Arvioissa joukkueet on sijoitettu lähelle toisiaan.

– Uskon että tämä mittelö voi mennä aivan kalkkiviivoillekin. Silloin punnitaan usko omaan duuniin ja sen riittävyyteen, Saints-valmentaja päättää.

Aloituskokoonpanot:

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Dominic Bona DE 93 Andrea Pasquali
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 99 Hannes Jokinen
RB 5 Dajon Newell DT 96 Ilkka Minkkinen
WR 80 Tommi Pinta DE 98 Ville Pietikäinen
WR 81 Henri Laine LB 22 Akseli Arvaja
WR 31 Eero Hiltunen LB 58 Johan Grahn
LT 76 Juho Pietilä LB 24 Joni Pyrhönen
LG 67 Jami Helenius CB 11 Juha Kangas
C 55 Oliver Kanto SS 1 Juwan King jr.
RG 59 Lasse-Matti Nieminen FS 10 Paavo Pennanen
RT 61 Topias Räty CB 3 Toni Hammar

 

TAFT:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 18 Cole Webb DE 47 Santtu Lehtonen
RB 6 Andre Dahlman DT 94 Joonas Kolkka
WR 12 Cedric Johnson DT 98 Niko Nousiainen
WR 17 Toni Öhman DE 33 Ville Heliö
WR 84 Jani Luiro LB 8 Joel Sisler
TE 11 Tyrwone Still LB 3 Jim Barry
LT 77 Olly Sunmola LB 27 Joonas Luokkakallio
LG 65 Tyshawn Hall CB 84 Jani Luiro
C 62 Stewart Keenan SS 20 Jani Hentunen
RG 66 Onni Tirkkonen FS 5 Valtteri Pouttu
RT 61 Roope Siitonen CB 7 Benjamin Nousiainen

 

Vaahteraliiga, 8. peliviikko:

PE 08.07.2016 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Vantaan TAFT

Live-tilastot

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro – ja Ruutu+ -kanavilla ennakkostudioineen kello 18.00 alkaen.

 

Muut ottelut:

LA 09.07.2016 | 16:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Helsinki Roosters

Live-tilastot

 

SU 10.07.2016 | 16:00 | Yläkenttä, Turku:

Anders Trojans Turku – Porvoo Butchers

Live-tilastot

 

TI 12.07.2016 | 18:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Wasa Wa1ld Royals

Live-tilastot

 

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Crocodiles 5 5 0 183 37 146 10
Roosters 5 5 0 166 64 102 10
Trojans 6 4 2 215 141 74 8
Royals 5 2 3 74 66 8 4
Butchers 6 2 4 112 173 -61 4
Saints 5 1 4 111 241 -130 2
TAFT 6 0 6 76 215 -139 0

 

Otsikkokuva: Sami Ranta

Muut kuvat: Harri Koivunen,