Onko data-analytiikka Steelersin salainen ase Vaahteramaljassa?

Kuopio Steelersin hyökkäyslinjan keskimmäinen järkäle Roope Korhonen laati Itä-Suomen yliopistolle Pro gradu -tutkielman tekoälyn ja data-analytiikan hyödyntämisestä amerikkalaisessa jalkapallossa.  Onko analytiikan hyödyntäminen yksi syy Steelersin komealle menestysputkelle?

Steelersin Roope Korhonen pelasi viime vuonna Vaahteramaljassa 11. syyskuuta päästen nostamaan seuransa toista perättäistä pokaalia päänsä päälle Lahden Stadionilla. Samalle vuoden 2021 päivämäärälle on päivätty Korhosen Pro-gradu tutkielma, jonka otsikkona on: Tekoälyn ja data-analytiikan hyödyntäminen amerikkalaisessa jalkapallossa.

Korhosen mukaan tekoälyn tekniikoita hyödynnetään urheilussa varsin maltillisesti. Joukkueurheilussa hyödynnetty tekoälytutkimus keskittyy usein suorituskyvyn parantamiseen tai vammariskiin liittyvään tutkimukseen. Data-analytiikkaa hyödynnetään joukkueurheilussa useisiin eri käyttötarkoituksiin. Yleisimpiä data-analytiikan käyttökohteita joukkueurheilussa ovat strategiset analyysit sekä suorituskyvyn analysointi.

Omassa tutkimuksessaan Korhonen halusi keskittyä erilaisten tekoälyn ja data-analytiikan amerikkalaisen jalkapallon sovellusalueiden tutkimiseen.  Tutkimuksessa analysoidaan Vaahteraliigan runkosarjan otteluita vuosilta 2010–2020. Näin Korhonen tutkimuksestaan.

-Kokeellisessa osuudessa tutkin data-analytiikan avulla päätöksentekoa 4. yrityksellä ja lisäpistetilanteissa. Käytännössä siis selvitin kannattaako tilastojen valossa Vaahteraliigajoukkueiden pelata 4. yrityksiä ja lisäpistetilanteita.

Tutkimuksen luvussa 4. tehdään päätelmiä Vaahteraliigassa tapahtuvasta päätöksenteosta erikoistilanteissa. Tutustumalla dataan selviää mm. mikä on lisäpisteyrityksen pelaamisen odotettu pistehyöty joukkueittain Vaahteraliigassa.  Korhonen vertaa tutkimuksessaan Vaahteraliigan ja NFL:n datoja ja löytää luvuista isoja eroja liigojen välillä (Korhonen s. 61):

-Vaahteraliigassa joukkueiden lisäpisteyritysten onnistumisasteet sekä pelaamalla että potkaisemalla ovat paljon huonompia kuin NFL:n joukkueiden. Lisäksi kenttäpotkumaalien kokonaisonnistumisprosentti on vain 53 % kun vastaavasti NFL:ssä se on 85 %. Myös Vaahteraliigan keskimääräisen 4. yrityksen konversioaste (0.34) on huomattavasti alhaisempi NFL:n konversioasteeseen (0.67) verrattuna. Vaahteraliigassa joukkueiden lisäpisteyritysten onnistumisasteet sekä pelaamalla että potkaisemalla ovat paljon huonompia kuin NFL:n joukkueiden. Lisäksi kenttäpotkumaalien kokonaisonnistumisprosentti on vain 53 % kun vastaavasti NFL:ssä se on 85 %. Myös Vaahteraliigan keskimääräisen 4. yrityksen konversioaste (0.34) on huomattavasti alhaisempi NFL:n konversioasteeseen (0.67) verrattuna.

Jos haluat perehtyä Korhosen Pro -graduun ja sen johtopäätöksiin tarkemmin, pääset lataamaan sen tästä: TEKOÄLYN JA DATA-ANALYTIIKAN HYÖDYNTÄMINEN AMERIKKALAISESSA JALKAPALLOSSA

Kaudella 2022 loppuotteluun selvinneet Steelers ja Crocodiles onnistuivat parhaalla prosentilla 4. yrityksen peleistään.

Steelers hyödynsi tutkimuksen dataa jo kaudella 2021

Kuopio Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen valmistautuu parhaillaan jenkkifutiskauden huipentumaan. Joukkue pelaa mestaruudesta jo viidennessä perättäisessä Vaahteramaljassa. Utriainen myöntää, että tutkitusta tiedosta on ollut hyötyä joukkueen rakentaessa suunnitelmiaan kauden peleihin:

-Ensimmäisenä on todettava, että on hienoa saada tutkittua tietoa kotimaisesta Vaahteraliigasta. Laji kasvaa monella eri tapaa, tämä on yksi hyvä esimerkki siitä. Meillä oli Roopen tutkimus ja sen tulokset käytössä jo viime kaudella ja se oli ilman muuta yksi vahvistava tekijä siihen, että päädyimme yrittämään potkumaaleja aiempia vuosia enemmän. Tutkimus ei ollut tähän ainoa syy, mutta ilman muuta se vahvisti meidän ajatteluamme.

Utriainen myöntää, että päätös siitä pelataanko neljäs yritys vai potkaistaanko, on aina monen tekijän summa kuten myös lisäpistepelaaminen.

-Joukkuelajeissa valmentajan työn ytimessä on koko joukkueen voimaannuttaminen – on aina eduksi, jos mahdollisimman moni pelaaja kokee olevansa olennainen osa joukkueen pelaamista. Meidän lajissamme tämä tarkoittaa paitsi hyökkäyksen ja puolustuksen tasapainoa, myös erikoisjoukkueita. Potkupelien harjoitteleminen ja varsinaisten mahdollisuuksien antaminen peleissä on merkityksellistä, mutta kaikki lähtee jo joukkueen rakentamisesta. Erityisen tärkeä osa on pitkät aloitussyötöt, joukkueessa on oltava useampia pelaajia, jotka kykenevät ’long snäppäämään’, toki itse potkaisijoiden lisäksi. Se että pelataanko neljäs yritys vai potkaistaanko, on aina monen tekijän summa ja ratkaisut vaihtelevat kentällä, mutta aina on hyvä olla aitoja vaihtoehtoja.


Vaahteramaljan liput ja VIP-paketit nyt myynnissä

Amerikkalaisen jalkapallon Suomen mestaruudesta taistllaan lauantaina 10.9. Kuopiossa Väre Areenalla.  Vastakkain asettuvat kotikaupungin Steelers ja Seinäjoki Crocodiles.   Vaahteramalja pelataan nyt ensimmäistä kertaa Kuopiossa ja katsomo on täyttymässä nopeasti. Osta  lippusi ajoissa!

Osta liput ja VIP-paketit:  Lippu.fi