Marraskuun kokoonpanot, osa 4: Royals

Vaahteraliigaan kaudelle 2017 tähtäävien joukkueiden ensimmäiset kokoonpanot julkaistiin lokakuun loppuun mennessä. Kriteerien mukaisesti jokaisella Vaahteraliiga-joukkueella on oltava sopimuspelaajia lokakuun päättyessä vähintään 25 kappaletta.

Neljäntenä kokoonpanojen esittelyvuorossa vaahteraliiga.fi -sivulla on tulokaskaudellaa Vaahteraliigan pudotuspeleihin yltänyt Wasa Wa1ld Royals.

Royalsin toiminta on ollut Seppo Evwarayen aikakaudella kunnianhimoista ja määrätietoista. Tulevan kauden suurin toimintaan vaikuttava kehitys on Evwarayen siirtyminen päävalmentajan paikalta manageriksi ja keskittyminen seuran toiminnan laajentamiseen. Uudeksi päävalmentajaksi vaasalaiset nimittivät lokakuussa John Bookerin, joka Slovakiasta hankitun valmentajakokemuksen lisäksi omaa – Evwarayen tapaan – vahvan kokemuksen hyökkäyksen linjan toiminnasta isosta yliopistosta ja NFL-tasolta.

Vaikka keskushyökkääjä Ville Järviö, tukimies Juha-Matti Rajala ja laitahyökkääjä Jarno Häivälä päättivätkin uransa kauteen 2016, on Royalsin talvikauden ensimmäinen kaksikuukautinen silti positiivinen. Justin Sottilaren vapautuminen paikallisvastustaja Crocodilesista mahdollisti kaksinkertaisen all stars-pelinrakentajan siirtymisen Vaasaan. Vähintään yhtä merkittävä osa vahvistuspalettia on myös 2,5 pelaajan edestä kentällä töitä tekevän laitahyökkääjä-takamies RJ Longin jatkaminen Vaasassa. Merkittävä vahvistus on myös Riku Alakoskelan siirtyminen Crocodilesista Royalsin hyökkäyksen linjaan.

Evwraye on tehnyt kaikkensa luodakseen Vaasasta mielikuvan Suomen houkuttelevimmasta pelipaikasta. Lähikuukaudet näyttävät, miten manageri on tässä onnistunut. Kaikkia suomalaispelaajien siirtouutisia ei todennäköisesti Vaasasta vielä ole kuultu.

joakimjakobsson_samppatoivonen
Fullback Joakim Jakobssonin työpanos joukkueelleen on merkittävä, vaikka tulos ei aina miehen omissa tilastoissa näykään. Kuva: Samppa Toivonen

Hyökkäys:

Pelinrakentajat:
Juuso Saikko
Justin Sottilare
Keskushyökkääjät:
Innocent Ayagirwe
Joakim Jakobsson
Tom Suoste
Mauri Takala
Laitahyökkääjät:
Dmitri Doubitski
George Godwill
Jussi Kaas
Oskari Korkeamäki
Niko Mäenpää
RJ Long
Joel Österholm
Hyökkäyksen linja:
Riku Alakoskela
Ilkka Hanhineva
Vesa Mäkelä
Teemu Salo

Sottilare oli Royalsilta turvallinen ja varma hankinta. Kahden edellisen kauden huipputilastot eivät ole syntyneet sattumalta ja lisäksi Sottilare on juurtunut Pohjanmaalle. Erona edelliseen kauteen on kuitenkin se, että nyt Sottilare saapuu Suomeen vasta huhtikuusssa pelattuaan ensin talvikauden Australiassa.

Juoksupelin osalta Roayls pääsee kehittämään hyökkäystään maajoukkuekeskushyökkääjien Tom Suosteen ja Joakim Jakobssonin ympärille. Erityisesti Suosteen vahvat otteet kaudella 2016 johtavat siihen, että Royals tuskin hankkii vahvistukseksi lähtökohtaisesti keskushyökkääjänä pelaavaa pelaajaa.

Laitahyökkääjistä Long vie luonnollisesti suurimman huomion – niin katsojilta kuin vastustajien puolustukseltakin. Dmitri Doubitskilla on potentiaalia nousta Vaahteraliigan kärkikiinniottajien joukkoon, mutta tulokaskaudelta ”Dimalle” jäi vielä runsaasti näytettävää. Doubitski saattaa Sottilaren heittopelissä nousta lentoon kaudella 2017.

Kysymysmerkkejä vaasalaisten risiiverikatraan kokoonpanossa on useita: Ruotsalaislaitahyökkääjä Deniel John tai edelliskauden kärkikoppaaja Phung Nguyen eivät ole tehneet sopimusta, mutta vastaavasti kokenut, EU-statuksella pelaava Stacey Thomas kuntoutuu pelikuntoon ja ottanee osaa myös heittohyökkäykseen. Oma lukunsa ovat Sottilaren kanssa aiemmin verkostoituneet laitahyökkääjät. Saksalaislaitahyökkääjä Andre Feuerherdt tuli jo vuosi sitten Crocodilesiin Sottilaren houkuttelemana. Seinäjoella asuva Spencer Cutlan ei ole myöskään vielä tehnyt sopimusta tulevalle kaudelle. Eikä myöskään toinen Seinäjoella pelannut britti Timothy Thomas.

Hyökkäyksen linjan uusi vahvistus Alakoskela tuo oman olemuksensa tacklen paikalle. All stars -sentteri Vesa Mäkelän jatko oli vaasalaisille todennäköistä ja toivottavaa, mutta Itävaltaan muuttanutta Tomi Nuoralaa Royalsissa ensi kesänä nähdä. Evwaraye on avoimesti myöntänyt, että Royalsissa ollaan tyytyväisiä brittiläisen David Bealen sekä ruotsalaisen Eric Blomgrenin otteista kaudella 2016. Kaksikolle löytynee paikka Royalsin linjasta, vaikka Alakoskela toisen päädyn miehittäisikin.

Puolustus:

Puolustuksen linja:
Thomas Ceken
Lauri Hannula
Martti Kass
Robin Khalifa
Tuomas Paavola
Tukimiehet:
Christoffer Norgård
Benjamin Snåfs
Takamiehet:
Emmanuel Amudeng
Rufail Khalifa
Viktor Mänty
Aleksi Siirtola
Stacey Thomas
robinkhalifa_samppatoivonen
Robin Khalifa (90) kuuluu Royalsin puolustuksen runkopelaajiin myös kaudella 2017. Kuva: Samppa Toivonen

Royalsin puolustus henkilöityi kaudella 2016 suuresti tukimies Chris Youngiin, joka valittiinkin lopulta Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Royalsin tavoitteena oli tulokaskaudelle luoda mielikuva fyysisestä ja raa’asta puolustuksesta, ja tässä Youngin johdolla joukkue myös loukkaantumisista huolimatta onnistui. Ensimmäisen kokoonpanojulkaisun perusteella Royals tulee hankkimaan vahvistuksia tukimieskerrokseen, ja Vaasassa on luvattu odottaa Youngin ratkaisua niin pitkään kuin on tarpeen. Ruotsalaistukimies Joshua Akena ei myöskään ole mukana marraskuun alun listauksessa.

Puolustuksen linjassa Royalsilla on kaksi maajoukkuemiestä, kun sekä kokenut Thomas Ceken sekä 207-senttinen Lauri Hannula jatkavat. Robin Khalifa näytti kaudella 2016, että pystyy parhaimmillaan menestymään – ei pelkästään pärjäämään – keskustan taistelussa. Alkukaudesta 2016 loukkaantunut Efe Evwaraye ei ole nimilistassa mukana ja lähikuukaudet kertovat, aikooko kokenut maajoukkuekapteeni vielä jatkaa uraansa.

Puolustuksen takakentällä Royalsin roolitus vaikuttaa selkeältä. Fyysiset kulmapuolustajat Emmanuel Amudeng ja Rufail Khalifa saavat selustaansa takaisin kokeneen Stacey Thomasin, jolle on luvassa myös merkittävä valmennuspanos. Pallolliseen puolustamiseen merkittävän lisän tuo Long, ja lisäksi Viktor Mänty sai runsaasti peliaikaa jo päättyneellä kaudella. Muiden kauden 2016 ruotsalaispelaajien tapaan myös länsinaapurin maajoukkue-safetyn Nicholas Petersonin nimi ei ainakaan vielä ole listalla.

 

Katso myös:

Royalsin kokoonpano

Marraskuun kokoonpanot, osa 1: Roosters

Marraskuun kokoonpanot, osa 2: Crocodiles

Marraskuun kokoonpanot, osa 3: Trojans

 

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Samppa Toivonen