Lauantain jälkeen Vaahteraliigassa on vain yksi tappioton joukkue

 CrocodilesRoostersTwitter

Crocodiles ja Roosters kohtaavat kärkikamppailussa Jouppilanvuoren illassa.

Vaahteraliigan kahdeksannen peliviikon lauantain taistelu on kärkiottelu, jossa vastakkain ovat kaksi tappiotonta joukkuetta, Seinäjoki Crocodiles ja Helsinki Roosters. Ottelu käydään Jouppilanvuoren illassa kello 18 alkaen.

– Toinen retki Pohjanmaalle saman viikon aikana, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala kertoo ja viittaa joukkueensa maanantaiseen otteluun Wasa Wa1ld Royalsia vastaan.

– Tämän jälkeen olemme pelanneet kaikkia vastaan. Sitten tiedetään, missä kukakin menee, Crocodilesin pääkäskyttäjä Henri Kotanen toteaa.

RS9A8421-3
Kevin Marshall jr. on Crocodilesin juoksupelin ykköshahmo. Marshall on pelannut neljässä ottelussa ja kuljettanut niissä palloa 268 jaardia. Kuva: Harri Koivunen

Crocodiles on alkukaudesta profiloitunut ennen kaikkea tarkasti ja tehokkaasti heittäväksi joukkueeksi. Lähes 65 prosentin varmuudella heitoisssaan onnistunut pelinrakentaja Justin Sottilare on heittänyt 21 touchdownin ja vain yhden syötönkatkon. Jaardeja Sottilarella on kasassa 1321. Timothy Thomas, Spencer Cutlan ja Andre Feuerherdt ovat olleet ahkerimmat koppaajat. Thomas on tehnyt yhdeksän touchdownia.

– Kun Crocodilesin tilastoja katselee, niin kyllä he ovat aika tasaisesti pyrkineet sekä juoksemaan että heittämään, Hakala kertoo. –Harha syntyy siitä, että toistaiseksi he ovat onnistuneet heittopelissään huomattavasti juoksua paremmin.

Juoksupelissä Crocodilesin Kevin Marhall on juossut 6,2 jaardin keskiarvolla ja viimeistellyt kaksi touchdownia. Myös monipuolinen Niko Lester pystyy ottamaan osaa juoksupeliin. Hakalan mukaan juuri Lester voi olla yksi lauantain ottelun X-factoreista, jotka Roostersin pitää pystyä laittamaan kuriin.

– Lester pystyy vaikuttamaan kenttäasemaan monella tavalla. Erityisen tarkkana hänen kanssaan täytyy olla aloituspotkun palautuksissa, Hakala kertoo. – Ensimmäisessä ottelussamme Trojansin Roman Runner palautti potkun maaliin, mutta sen jälkeen emme ole vastaavia palauttajia kohdanneet. Nyt kohtaamme.

Erikoisjoukkueiden merkitystä korostaa myös Crocodilesin Kotanen.

– Kenttäasema tulee olemaan erittäin tärkeässä roolissa. Meidän etumme on ollut hyvä potkupeli. Muun muassa Spencer Cutlanin maalialueen tuntumaan putoavat lentopotkut tekevät vastustajan pelistä vaikeaa.

DSC_0232
Spencer Cutlanin roolia potkaisijana ja erityisesti lentopotkujen merkitystä kenttäaseman säätelijänä korostaa Crocodilesin päävalmentaja Henri Kotanen. Kuva: Kari Toivonen

Roostersin puolustus joutuu matkustamaan Seinäjoelle siipirikkoisena. Tukimiesosastosta Vaasassa putosivat Niko Kuikka ja Miikka Kokkonen. Sen sijaan Royals-ottelusta puuttunut Aleksi Aitala palaa Seinäjoella kokoonpanoon.

– Aitalan vaivan kanssa halusimme pelata varman päälle, Hakala kertoo. – Kokkonen on varmuudella sivussa Crocodiles-ottelusta, vaikka mistään suuresta loukkaantumisesta ei olekaan kyse. Kuikan kohdalla on pieni mahdollisuus pelaamiselle.

Heittopuolustuksessa katseet siirtyvät ennen kaikkea kulmapuolustajiin Pekka Rantalaan ja Ville Roittoon sekä safety Curtis Slateriin. Juoksupuolustuksessa linjamiehet Aitala ja Ilari Nikku sekä tukimiehet Sebastian Karbin ja Santtu Äyräväinen ovat keskeisimmät kukko-puolustajat.

– Mielenkiinnolla odotan Roostersin puolustusryhmitystä, Kotanen kertoo. – Lähinnä sitä, miten he pyörittävät 4-3 – ja nickel-puolustusta. Vaasassa nähtiin myös 3-4 -muotoa.

DSC03235
Kulmapuolustaja Pekka Rantala palaa vanhalle kotikentälleen ja on isossa roolissa Crocodilesin heittopeliä vastaan. Safety Curtis Slater puolestaan pelaa lauantaina Seinäjoella ensimmäisen kerran, mutta toista kertaa Pohjanmaalla saman viikon aikana. Kuva: Sami Ranta

Roosters – liigan paras juoksujoukkue mutta heikoin heittojoukkue?

Roostersin hyökkäys on Vaahteraliigan ensimmäisen puolikkaan aikana jäänyt mysteeriksi; todellista potentiaalia ei välttämättä ole vielä nähty. Saman toteaa Kotanen:

– Roosters teki maanantaina Vaasassa juuri sen, mikä piti voiton eteen tehdä. Uskon, että heille jäi vielä kortteja näyttämättä.

Pelinrakentaja Micah Brownin jalkavamma on pitänyt Brownin alkukaudesta useasti sivurajalla. Lisäksi muutamassa ottelussa Hakala on vetänyt ykköspelinrakentajansa pois kentältä ottelun ratkettua varhaisessa vaiheessa.

– Luonnollisesti kotimaisten pelinrakentajien johdolla olemme käyttäneet enemmän juoksupeliä, Hakala kertoo. – Ja hyvinhän se on toiminut.

Viidessä ensimäisessä ottelussa Roosters on juossut keskimäärin noin 228 jaardia ottelua kohden. Lukema on selkeä Vaahteraliigan kärkilukema, sillä toisena oleva Royals on juossut otteluissan keskimäärin 100 jaardia vähemmän. Jaycen Spears, Alexander Kuronen ja pelinrakentaja Brown sekä pallonkantajien edessä tilaa tekevä hyökkäyksen linja yhdessä fullback Esa Vanhojan kanssa ovat olleet alkukauden suurimpia onnistujia Roosters-hyökkäyksessä.

DSC04307
Roostersin Iiro luoto (66) on johtanut Heikki Kuuselan valmentaman hyökkäyksen linjan urotekoihin ottelusta toiseen. Keskushyökkääjä Jaycen Spears on juossut lähes 9,5 jaardin keskiarvolla ja tehnyt 4 touchdownia. Kuva: Sami Ranta

Lauantaina linjan tuntumassa, ns. ”boksissa” Roostersilla on vastassa muun muassa Greg Robinson, joka yhdessä maajoukkuepelaaja Joonas Raatikaisen kanssa voi pelata sekä tukimiehenä että linjassa. Lisäksi nuoret Crocodiles-kasvatit Jaska Värinen tukimiehenä ja Filip Zacok linjassa tulevat olemaan avainasemassa Spearsin johtaman juoksun pysäyttämisessä.

– Me olemme valmiita puolustamaan juoksua, Kotanen toteaa itsevarmasti

– Toisaalta veteraanitakakenttämme varmasti toivoo myös heittoa, Crocodiles-valmentaja naurahtaa.

Siinä, missä Roostersin juoksupeli on toiminut, ei helsinkiläisjoukkue heittopelin osalta vielä ole yltänyt odotuksiinsa. Jaardeissa mitattuna Roosters on liigan heikoin heittojoukkue. Brownin poissaolo ja juoksupelin suvereeni toimiminen luonnollisesti ovat vähentäneet hyökkäyskoordinaattori Jens Holmströmiltä heittovalintoja. Kimi Linnainmaa, Bernard Luster sekä alkukaudesta loukkaantuneena ollut Antti Miettinen ovat tärkeimpiä vastaanottajia Brownin heitoille. Vaasassa pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa myös ulottuva Onni Juvonen.

Juhani Koivumäki ja Ranskan maajoukkue-safety Pierre Couraqeux sekä konkari-ikäiset kulmapuolustajat Toni Haukkamaa ja Tuomas Leinonen sekä myös kulmapuolustajana pelaava Lester ovat johtaneet heittopuolustuksen osalta Crocodilesin puolustusta. Crocodiles on pelannut kauden aikana kaksi nollapeliä ja päästänyt kahdessa ottelussa vain yhden touchdownin kummassakin. Trojas teki viidennessä pelissä ennen juhannusta 24 pistettä. Yhteensä Crocociles on antanut vastustajille vain 37 pistettä.

Crocodiles on uutisoinut tehneensä pelaajasopimukset myös Ranskan maajoukkueen tukimiehen Matthieu Fayardin sekä brittiläisen linjapuolustaja Thomas Malagodin kanssa. Fayard ja Malagodi eivät vielä lauantaina kuitenkaan pelaa.

Crocodiles ja Roosters kohtasivat edellisen kerran Vaahteramaljassa syyskuussa 2015. Alkukaudesta kumpikin joukkue on edennyt voitosta voittoon. Lauantaina jommankumman voittoputki katkeaa. Roostersin osalta voitettujen otteluiden kimara on jo lähes vuoden mittainen, sillä edellinen tappio helsinkiläisille on kirjattu päivämäärällä 18. heinäkuuta 2015. Paikkana oli Seinäjoki.

 

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 17 Justin Sottilare DE 99 Filip Zacok
RB 20 Kevin Marshall DT 3 Teemu Sinisalo
WR 23 Niko Lester DT 92 Hannu Saarimaa
WR 88 Spencer Cutlan DE 91 Aatu Suhonen
WR 5 Timothy Thomas LB 38 Joonas Raatikainen
WR 84 Andre Feuerherdt LB 6 Greg Robinson
LT 75 Matthias Stockamp LB 34 Jaska Värinen
LG 78 Harri-Pekka Aho CB 26 Tuomas Leinonen
C 66 Mikael Paloniemi SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 2 Pierre Couraqeux
RT 79 Riku Alakoskela CB 24 Toni Haukkamaa
Epävarmat: Eero Alarinta
Poissa: Thomas Malagodi, Matthieu Fayard, Jani-Petteri Koivumäki

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 3 Micah Brown DE 62 Ilari Nikku
RB 11 Jaycen Spears DT 99 Roope Lindfors
RB 7 Antti Miettinen DT 74 Aaro Eliasson
WR 2 Bernard Luster DE 70 Aleksi Aitala
WR 32 Kimi Linnainmaa LB 5 Akseli Olin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 68 Sebastian Karbin
LT 66 Iiro Luoto LB 43 Santtu Äyräväinen
LG 76 Richard Laine CB 33 Ville Roitto
C 59 Benjamin Watkins SS 22 Curtis Slater
RG 65 Jere Lahti FS 29 Ville Rontu
RT 53 Samuli Vehkomäki CB 4 Pekka Rantala

 

Vaahteraliiga, 8. peliviikko:

LA 09.07.2016 | 16:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Helsinki Roosters

Live-tilastot

 

Muut kierroksen ottelut:

PE 08.07.2016 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Vantaan TAFT

Live-tilastot

SU 10.07.2016 | 16:00 | Yläkenttä, Turku:

Anders Trojans Turku – Porvoo Butchers

Live-tilastot

TI 12.07.2016 | 18:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Wasa Wa1ld Royals

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Crocodiles 5 5 0 183 37 146 10
Roosters 5 5 0 166 64 102 10
Trojans 6 4 2 215 141 74 8
Royals 5 2 3 74 66 8 4
Saints 6 2 4 140 269 -129 4
Butchers 6 2 4 112 173 -61 4
TAFT 7 0 7 104 244 -140 0

Kuvat:

Harri Koivunen

Sami Ranta

Kari Toivonen