Kun korona muutti kaiken – Osa 5. Seth Peters

Seth Peters Kuopio Steelrs Photo Jari Turunen 2019
Nopeasti levinnyt koronaepidemia on vaikuttanut jokaisen suomalaisen arkeen. Urheileva maailma on pysähtynyt Valko-Venäjää lukuun ottamatta kokonaan ja erityisesti joukkueurheilussa yhteisöt joutuvat totuttelemaan uusiin tapoihin oman kunnon ylläpitämiseksi yksinäisissä oloissa. Vaahteraliiga.fi kertoo viisi tarinaa jenkkifutispelaajien tilanteista koronakriisin keskellä. Sarjan viimeisessä osassa haastateltavana kotimaansa ulkopuolella koronakriisin keskellä elävä ”import-pelaaja”.

OSA 5.  Seth Peters, pelinrakentaja, Kuopio Steelers

Kuopio Steelers kertoi vuoden 2017 tammikuussa uutisen, jonka pitkäaikaisvaikutuksia ei välttämättä ymmärretty julkaisuhetkellä. Arkansasilaisesta Hendrix Collegesta valmistuva, tuolloin 22-vuotias pelinrakentaja Seth Peters, oli solminut sopimuksen I-divisioonassa pelaavan Steelersin kanssa. Steelers päävalmentaja Pekka Utriainen kertoi signaus-uutisessa Petersin tilastojen, pelitallenteiden ja persoonan vakuuttaneen savolaisjoukkueen päättäjät. Neljän kauden aikana III-divisioonan Hendrixissä pelannut Seth oli heittänyt palloa lähes 10.000 jaardia eivätkä juoksujaarditkaan voineet olla vain hyvää tuuria.

Siirrän vastuun kuulijalle (lukijalle) ja annan savolaistuneen Petersin itse kertoa mitkä asiat johtivat sopimukseen aikanaan Steelersin kanssa.

– Alun perin minut värväsi joukkueeseen Pohjois-Savon vuoden valmentajaksi valittu Pekka Utriainen. Ymmärsimme toisiamme välittömästi ja meidän oli helppo jakaa yhteinen visio joukkueen menestymisestä. Tunnistimme nuoren joukkueen huikean potentiaalin ja halusimme yhdessä tehdä jotain merkittävää. Nyt jälkikäteen ajateltuna olen sitä mieltä, että Pekka oli tunnistanut joukkueen potentiaalin erinomaisesti ja olen itse ylpeä, että olen saanut olla mukana rakentamassa menestystarinaa.

Mikä sai sinut jäämään Suomeen pitemmäksi aikaa?

-Merkittävä rooli on sillä, että Itä-Suomen yliopistosta oli tarjolla tutkinto, jonka nimenomaan halusin itselleni – Data Science. Lisäksi Kuopio on hieno yhteisö, jonka suuri sydän sykkii urheilulle. Kun minulle selvisi, että opiskeleminen Kuopiossa oli mahdollista, oli jääminen Suomeen ja Kuopioon oikeastaan itsestäänselvyys minulle.

Alla Seth Petersin Ruutu+ haastattelu heinäkuulta 2019

Tämä on se vuosi

Seth on nyt pelannut Suomessa kolmen kauden ajan ja johdattanut joukkueensa kaikkina kausina sarjansa loppuotteluun (Spagettimalja 2017, Vaahteramaljat 2018 & 2019).  Kuopio Steelers on ollut offseason-ajan yksi aktiivisimmista rekrytoijista pelaajamarkkinalla ja panosti selvästi revanssiin kauden 2020 Vaahteramaljaan valmistautuessaan.  Joukkueena Steelersin offseason ohjelma oli suunniteltu haastavaksi. Kalenteriin oli rakennettu mm. yhdysvaltalaisen yliopistojoukkueen kohtaaminen Italiassa. Juuri nyt, kun koronakriisin keskellä mainitaan sana Italia, tunnistaa jokainen pandemian murskaavan vaikutuksen urheilun ohella koko yhteiskuntaan.

Joukkueensa ehkäpä tärkeimpänä pelaajana Petersillä on ollut vakaa tavoite kehittää myös omaa peliään mestaruuden vaatimalle tasolle:

-Olen pyrkinyt kehittämään itseäni urheilijana ja pelinrakentajana. Uskon vakaasti, että olen saavuttamassa tason, jolla voi menestyä ja voittaa mestaruuden. Joukkueena olemme omaksuneet mentaliteetin siitä, että tämä vuosi tulee olemaan hauskin kautemme tähän mennessä.

“As a team I think we all adopted the mindset that this year would be the funniest year yet”

-Meidän täytyy myös harjoittelussa nousta uudelle tasolle tullaksemme tasolle, jota sarjan ykköspositio vaatii. Meillä kaikilla oli kova odotukset kaudella ja kaikki muu paitsi täydellinen suoritus olisivat olleet pettymyksiä. Me olemme hieno jalkapallojoukkue ja menestymme, kun jokainen hoitaa oman hommansa ja tekee sen hymyssä suin.

Korona pelottaa myös Kuopiossa

Vaikka toistaiseksi pääpaino koronavirusepidemiassa on ollut etelässä ja Uusimaa-vitsit kukoistavat karanteenirajan molemmin puolin, vetää asia vakavaksi Kuopiossa. Huolimatta savolaistumisestaan, viettää Seth Peters koronakautta kotimaansa ulkopuolella ja suhtautuu kriisiin oikealla asenteella. Kysymykseen pelottaako tilanne häntä, Seth vastaa näin:

-Kyllä pelottaa. Tunnistan, että ihmiset suurimmaksi osaksi kuitenkin ottavat uhan tosissaan ja kuuntelevat ja tottelevat viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Tilanne voisi olla täällä paljon huonomminkin. Katsokaa vaikka muita Euroopan valtioita.

Millaisena näet tilanteen kotimaassasi Yhdysvalloissa?

-Täältä käsin on vaikea kommentoida asioita niin kaukana. En oikein halua ottaa kantaa asiaan, koska en asu siellä enkä pääse seuraamaan tiiviisti uutisointia USA:ssa. Se, mitä olen keskustellut asiasta ystävieni ja perheeni kanssa siellä, päivittäinen elämä sujuu kuten täällä Suomessakin rajoitusten keskellä. Ihmiset osaavat rajoittaa sosiaalisia kontaktejaan eivätkä halua osallistua viruksen levittämiseen yhtään sen enempää kuin me täällä Suomessakaan. Aika näyttää, mitä lopulta tapahtuu.

Savolaistunut Seth Peters valmistautuu neljänteen jenkkifutiskauteensa Suomessa keskellä koronakriisiä

Arki jatkuu koronasta huolimatta

Kauteen valmistautuminen kuitenkin jatkuu myös Kuopiossa, vaikka sarjojen aikataulut ovat edelleen riippuvaisia epidemian laantumisesta. Omaehtoiseen treenaamiseen Seth antaa yksinkertaiset vinkit:

-Oma ruumiinpainosi on kaiken avain. Et tarvitse välttämättä mitään lisävarusteita, kun hyödynnät omaa painoasi eri harjoitteissa. Juoksu-  ja lihaskuntoharjoittelu ovat paras keino pysyä kunnossa myös näinä aikoina.

Vaikka joukkueharjoittelu on nyt tauolla, Petersin arjen rutiinit ovat tallella.

-Korona ei oikeastaan ole vaikuttanut omaan arkeeni juurikaan. Kaipaan jenkkifutisharjoituksia ja joukkuetovereitani, kun kolmet viikkotreenimme ovat nyt tauolla, mutta muuten asiat sujuvat kuten ennen koronaa. Olen aloittanut työskentelyn data scientist-tehtävissä ja kuulun niihin onnellisiin, joilla on mahdollisuus työskennellä etänä kodista käsin. Yritys, jossa työskentelen, sijaitsee Turussa, joten silloin tällöin olen käynyt sekä Turussa että Helsingissä, mutta juuri nyt kaikki tapahtuu etänä.

Millaisia toivomuksia sinulla on urheilijoiden harjoitteluolosuhteiden osalta tai muiden koronatoimien osalta suomalaisille päättäjille:

“We just have to be smart and think about those at larger risk than ourselves. How would they want us to act?”

-Juuri nyt kun tilanne on niin herkkä ei mielestäni ole mahdollisuuttakaan esittää mitään vaatimuksia. Meidän täytyy nyt olla fiksuja ja ajatella niitä, jotka ovat suuremmassa riskissä kuin me itse. Miten he haluaisivat meidän toimivan?

Pelataanko kaudella 2020 jenkkifutista?

Jokaisen urheilijan, urheiluseuran ja lajiliiton suurin kysymys koskee seuraavaa kautta? Pelataanko, urheillaanko ja jos urheillaan, milloin? Näin Seth vastaa otsikon kysymykseen:

– Tähän on vaikea vastata. Uskon, että me kaikki haluamme pelata. Kun nyt vaan jokainen meistä hoitaa hommansa niin, että kausi voidaan pelata turvallisesti. Mutta loppujen lopuksi kukaan ei voi tarkasti ennustaa, miten virus tulee vielä vaikuttamaan elämäämme seuraavien kuukausien aikana.

Kausi 2020 tulee olemaan Petersin neljäs Suomessa. Maamme jenkkifutishistoria tuntee jo useampia ”kotijenkkejä”, joiden elämä on vakiintunut Suomeen laajemmin, kuin vain jenkkifutiksen pelaajina. Pakko siis kysyä Sethilta, miten hän näkee suhteensa Suomeen opintojensa päätyttyä:

-Hyvä kysymys. Se on kiinni niin monesta asiasta, että en osaa sanoa tuohon mitään juuri nyt. Pelataan vuosi kerrallaan ja katsotaan, miten elämä rakentuu, kun saan opintoni ja lopputyöni valmiiksi yliopistossa.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon liittohallitus on luvannut antaa tarkempia tietoja Suomen jenkkifutissarjojen aikatauluista lähipäivinä. Suurin osa koko lajiyhteisöstämme yhtyy Seth Petersin toiveeseen siitä, että jenkkifutista vielä pelattaisiin vielä tämän kesän aikana.

 

Lopulta elämä ja urheilu kuitenkin voittavat, kunhan…