Kari Grönroos palaa Vaahteraliigaan 23-vuoden tauon jälkeen

United Newland Crusaders pudotti pienimuotoisen uutispommin kertomalla 53-vuotiaan Kari Grönroosin paluusta vaahteraliigakentille. Grönroos on suomalaisista potkaisijoista kaikkien aikojen menestynein, mutta viimeinen liigapeli miehellä on vuodelta 1998.

Kari Grönroos työskentelee päivätyönään liikunnanopettajana ja toimii ohessa Helsingin Urheiluakatemiassa taitovalmentajana.  Grönroosin peliuran kultaiset vuodet ajoittuvat 90-luvun lopulle, jolloin maajoukkueessa sekä Euroopan ammattilaiskentillä pelannut potkaisija monotteli kentillä pisteitä ennenäkemättömään tahtiin ja ennätyksellisen pitkältä.   Ammatikseen Grönroos pelasi World League of American Footballin The Scottish Claymores-joukkueen potkaisijana. 

Turku Trojansissa jenkkifutisuransa käynnistänyt Grönroos kertoo kentille paluun syiksi useampia tekijöitä.  Nyt jo toista vuotta koronaa väistellyt potkaisija sanoo mitan tuleen täyteen mökkihöperön elämää ja haluaa jotain mielekästä tekemistä elämäänsä. Myös halu auttaa paitsi uutta joukkuetta, mutta myös koko lajia potkaisijoiden profiilin esilletuomiseksi sai miehen lopulta tarttumaan eteen yllättäen tulleeseen mahdollisuuteen.

”Hullusta ideasta tuli totta”

Ensimmäinen kontakti asiassa tuli Crusadersin suunnalta, mutta Grönroosin mukaan Lohjan Marko Vartiainen oli aluksi pyytänyt häntä vain auttamaan potkaisijoiden valmentamisessa. Mies kertoo Vartiaisen nähneen harjoituksissa hänen otteissaan sellaista paloa, joka johti pelaajatarjouksen tekemiseen ja asian sopimiseen päävalmentaja Tuomas Heikkisen kanssa.  Lopulta ”hullusta ideasta tuli totta”.

Grönroos lähtee luottavaisena perjantain tärkeään otteluun. Takana on vasta yksi harjoitus joukkueen kanssa ja kesän aikana noin 50 potkua, mutta usko omaan suorittamiseen on yhä kova:

-Jos paikat kestää joukkue saa selvän edun potkupeleihin. Jos jotain kremppaa tulee niin kyllä rikki menneenäkin lupaan laittaa extrapisteet sisään.  Ikää on lasissa sen verran, että toipuminen seuraavaan peliin tulee kestämään viikon päivät, mutta eikö siihen seuraavaan peliin ole juuri sen verran aikaa.

Grönroos on pitänyt kuntoaan yllä työtehtäviin liittyvän liikunnan ohella mm. pelaamalla koripalloa 5. divisioonassa. Omien sanojensa mukaan hän elää kaikin tavoin terveellisesti ja se on salaisuus sille, että hän uskaltaa haastaa nuorempia potkaisijoita jopa yli viisikymppisenä.

Grönroos on viimeisten vuosien aikana halunnut jakaa jenkkifutisyhteisölle omaa pelipaikkaosaamistaan osallistumalla useiden suomalaisten potkaisijoiden valmentamiseen. Näistä Grönroos nosti esille Akseli Olinin sekä Aleksi Pulkkisen.  Yksi konkarin suuria toiveita olisi uuden potkaisijasukupolven esiin nouseminen Suomessa ja tuossa työssä hän on valmis auttamaan pelaajia.

Pelikentällä pelaajana Grönroos on viimeksi ollut vuoden 2014 maajoukkueessa, jolloin hänet valittiin mukaan, vaikka aktiivinen peliura oli jo takana.  Maajoukkuekokemuksista päällimmäisenä mies nostaa esille vuoden 2000-mestaruuden, jolloin Grönroosin onnistuneiden potkujen voidaan katsoa sinetöineen Suomen 29-30 voiton Saksasta Petrus Penkin tykkipelin ohella.

Kari Grönroos (oik) Japan Euro Bowlin lehdistötilaisuudessa Tokiossa 1998 yhdessä Petrus Penkin ja HC Jorma Hytösen kanssa

Debyytti tiukkaan paikkaan

Grönroos tekee 2000-luvun vaahteraliigadebyyttinsä perjantaina Lohjalla. Crusaders ja Royals pelaavat veitsi kurkulla putoamisesta.  Kokeneen sotaratsun paluu pelikentälle saattaa kerätä Harjun kentän katsomoon odotettuakin suuremman yleisön. Potkaisijan roolissa Grönroos uskoo mahdollistavan joukkueelleen pelissä aiempaa paremmat kenttäasetelmat. Itse ottelua hän kommentoi vain lyhyesti:

-Jos minun panos auttaa joukkuetta pysymään sarjassa, niin nöyrästi sen avun annan.

Kuvat:  SAJL arkisto

Vaahteraliigan 8. kierroksen ottelu United Newland Crusaders – Wasa Royals lauantaina 13.8.  Lohjan harjun kentällä klo 18.30 alkaen.  Liput Lippu.fi.  Suora lähetys Ruutu+ kanavalla 18.00 alkaen.