Kumpi pohjalaisjoukkue pelaa Vaahteramaljassa? Se ratkeaa tänään.

Vaahteraliigan ensimmäisessä välieräpelissä vastakkain Seinäjoki Crocodiles ja Wasa Royals. jompikumpi joukkueista jatkaa kauttaan viikon kuluttua pelattavassa Vaahteramalja XLIV-pelissä.

Seinäjoki Crocodiles on pelannut vahvan kauden jonka päätepisteeksi on jo kauan sitten asetettu pelaaminen kotikaupunkiin saadussa Vaahteramaljassa lauantaina 9.9.  Tavoitteen saavuttamien on lähellä ja sen toteutumisen esteenä on enää yksi porras ylitettäväksi. Vastaan asettuu toinen pohjalaisjoukkue Wasa Royals joka on monen yllätykseksi noussut mukaan sarjan välieräpeliin.

Sarjanousija Royal on yksi kauden suurista yllättäjistä. Nuorella yhteen hitsautuneelle joukkueella taisteleva vaasalaisryhmä on osoittanut olevansa kypsä jopa loppuotteluun, mutta onko vielä tällä kaudella aika siihen?

Crocodiles lähtee lauantain peliin suurena ennakkosuosikkina. Joukkueen syömähampaina ovat liigan paras keskushyökkääjä Christian Powell, sekä tarkkakätisin pelinrakentaja Zachary Whitehead.  Pallollisille pelaajille työrauhaa tarjoaa yksi liigan vahvimmista hyökkäyslinjoista, jonka heikkoutena on lähinnä hermokontrolli.  Lauantaina keltaisten virhelippujen määrä on pidettävä minimissä mikäli joukkue haluaa esiintyä kotiyleisölleen myös viikon kuluttua.

Seinäjokisten menestys ei kauden aikana ole syntynyt yksinomaan hyökkäyksen onnistumisilla. Vastustajaa on läpi kauden pysäyttänyt liigan tehokkain puolustus, joka on sallinut vastustajille etenemistä keskimäärin vain 248,5 jaardia. Luku on liigan paras.  Croco-puolustuksen kärkipelaajina toimivat joukkueen taklaustilaston kärkimiehet Aatu Tuokko sekä Eric Irvin, jotka ovat taklaustensa lisäksi napanneet kumpainenkin neljä syötönkatkoa. Aliarvioida ei voi myöskään seinäjokisten puolustuslinjaa, jossa operoi liigan kärkikastiin kuuluvat Seth Zins, Philip Zacok, Elijah Watson sekä tuoreena miehenä Diego Paz Gonzales.   Tukku tähtipelaajia takaa, että vaasalaisille ei ole tarjolla helppoa iltapäiväurakkaa.

Laita Royals #56 seurantaan

Wasa Royals on nousijajoukkueena taistellut paikan sarjan neljän parhaan peleihin. Joukkue joutui odottamaan yhden pitkän bye-viikkonsa ennen kuin paikka pudotuspeleissä varmistui. Lopullisesti kiitos välieräpaikasta kuuluu lauantain vastustaja Crocodilesille, joka viimeisellä liigakierroksella tiputti hallitsevan mestarin, Kuopio Steelersin valtaistuimeltaan

Vaasalaishyökkäyksen tilastokärkinä ovat läpi kauden pelanneet pelinrakentaja Timothy Morovick, laitahyökkääjä Alpha Jalloh sekä keskushyökkääjä Tom Suoste. Jallohia pidetään pallollisena pelaajana Vaahteraliigan vaarallisimpana miehenä ja useassa liigapelissä kissahiirileikin käsikirjoituksena on ollut Jalloh vastaan vastustajan puolustus. Mies on merkitty jokaisen joukkueen puolustuksen suunnitelmaan paksuin kirjaimin.  Royalsin 17 heitto-touchdownista Jalloh on kopannut 12.  Iso osa miehen kiinniottojaardeista (1019y) on saatu aikaan kiinnioton jälkeisillä suorituksilla.

Yksinomaan Jallohia varjostamalla Royalsia ei kuitenkaan pysäytetä. Royalsin juoksuvoimana urakoi ihmiskanuunankuula Tom Suoste sekä nopeajalkainen pelinrakentaja Morovic.  Morovic on omilla juoksuillaan tehtaillut joukkueelleen eniten touchdowneja (22 kpl).

Royals-puolustusta ankkuroi yhdysvaltalainen DeMarco Artis, joka tarkastuslaskennan jälkeen nousi Vaahteraliigan kaikkien aikojen säkkitilaston kärkeen 12 suorituksellaan.  Artisin säkitykset painottuvat vahvasti alkukauteen, jonka jälkeen vastustajan hyökkäyslinja on pitänyt merkityn miehen paremmin kurissa. Tähän pyrkii myös Crocot lauantaina.

Kun esille nostetaan Royals-puolustus ei yhtä miestä voi jättää mainitsematta.  Raul Khalifa on noussut debyyttikaudellaan parrasvaloihin joukkueensa ja koko liigan parhaana kotimaisena taklaajana. Huikea suoritus nuorelta pelaajalta, joka on IFAF-sääntöjen mukaan iältään liian nuori osallistumaan kahden viikon päästä pelattavaan U19 EM-pronssiotteluun Vantaalla (Suomi – Tanska 16.9.2023 klo 14:00).  Raul on se #56, jota vaasalaisjoukkueessa kannattaa seurata erityisesti.

Vaahteraliigan ensimmäinen välieräpeli pelataan lauantaina Seinäjoen Wirokit Stadionilla. Matsi potkaistaan vauhtiin klo 15:00 ja paikalle odotetaan kauden suurinta yleisöä.

Näillä pääset tunnelmaan