Butchers haastaa Crocodilesin Vaahteramalja XLIV:ssa

Amerikkalaisen jalkapallon 44. Suomen mestaruus ratkaistaan lauantaina Seinäjoen OmaSp Stadionilla. Vaahteramalja XLIV-peliin ovat tiensä raivanneet Seinäjoki Crocodiles ja Porvoon Butchers. Jenkkifutiksen loppuottelu pelataan ensimmäistä kertaa Seinäjoella.

Vaahteraliigan loppuottelussa pelaavat runkosarjan kaksi parasta joukkuetta. Sarjataulukossa ylimmälle riville taistellut Crocodiles selvitti tiensä finaaliin kukistamalla välieräpelissä toisen pohjalaisjoukkueen Wasa Royalsin lukemin 28-14. Runkosarjan kakkonen, Butchers venyi selvään voittoon keväällä sarjan ennakkosuosikiksi veikatusta Helsinki Roostersista 24-14 isännöimässään semifinaalipelissä.

Crocodiles ja Butchers ovat kohdanneet toisensa Vaahteraliigan loppuottelussa kolme kertaa (2005, 2007, 2010). Porvoolaiset ovat voittaneet kaikki joukkueiden tähänastiset finaalikohtaamiset.

Crocodiles on pelannut loppuottelussa aiemmin yhdeksän kertaa ja voittanut mestaruuden kertaalleen vuonna 2001. Butchersin onnistumisprosentti Vaahteramaljoissa on huikeasti parempi. Porvoolaiset ovat pelanneet loppuottelussa seitsemän kertaa ja voittaneet mestaruuden kuudesti (2005-2010).

Crocodiles voitti joukkueiden molemmat kohtaamiset runkosarjassa 2023 (Kuva: Laura Helminen)

Pysäyttääko Crocodiles Butchersin laitahyökkääjät?

Seinäjoki Crocodiles voitti molemmat joukkueiden keskinäiset pelin runkosarjassa (31-6 ja 21-28) ja lähtee loppuotteluun ennakkosuosikkina. Seinäjokisten hyökkäyspeli perustuu tasapainoiseen heitto- ja juoksupelien kombinaatioon, jossa tiukan paikan tullen palloa ruokitaan keskushyökkääjä Christian Powelille viimeisten jaardin osien raapimiseksi kentän pinnalta. Vastustajan varjostaessa Powellia, liigan tarkkakätisin pelinrakentaja Zachary Whitehead ruokkii heitoilla isoihin peleihin kykeneviä Crocojen laitureita. Tuhoisinta jälkeä on heistä saanut aikaan Janne Särkelä, joka viimeisteli runkosarjassa 12 toucdownia kiinniotoillaan.  Lauantaina Särkelää varjostaa uuden Vaahteraliigan syötönkatkoennätyksen tehnyt Butchersin takapuolustaja Zachary Wright.

Butchersin hyökkäys elää tai kaatuu pelinrakentaja Brandon Gwinnerin ja liigan ehkäpä varallisimman laitahyökääjä kvartetin yhteispeliin tuloksilla. Kristian Natunen, Mikko Seppänen, Luukas Eerola ja Phung Nguyen tekevät lauantaina Crocodilesin takapuolustajien iltapäivästä hikisen. Seinäjokisten ykköstykkeinä puolustuksen takakentällä luutuivat Eric Irvin ja Aatu Tuokko, jotka ovat joukkueen taklaustilaston kärkinimet.  Viime sunnuntain välieräpeli osoitti, että porvoolaislaiturit kykenevät isoihin peleihin kuumimmissakin tilanteissa, mutta helteiseksi ennustetulla OmaSp stadionilla vastaan asettuu liigan toistaiseksi paras heittopuolustus.

Butchers ahnein pallonriistäjä

Jenkkifutismatsit rakteaa usein erikoistilanteisiin ja pallonriistoihin.  Näissä Butchers on ollut kauden aikana omaa luokkaansa. Joukkue on raapinut palon haltuunsa vastustajan hyökkääjilta yhteensä 27 kertaa – 12 fumblea ja 15 interiä. Vastaavat lukemat crocodilesillä ovat 7 ja 15. Aggressiivisen altavastaajan asema on sopinut tällä kaudella hyvin porvoolaisille ja lauantaina motivaatio ryöstöihin on korkeimmillaan.

Näin Butchersin Mikko Seppänen kommentoi välierävoiton jälkeen mentaliteettia, jolla Vaahteramaljaan lähdetään:

-Tullaan antaan (piiip) kaikkemme siinä finaalissa. Nyt me käydään kyllä tekeen kauden isoin ryöstö

Vaahteraliigan 44. loppuottelu potkaistaan vauhtiin lauantaina Seinäjoen OmaSp Stadionilla   klo 16:00.  Finaalitunnelmaan päästään jo 13:00 perheille suunnatun pre game tapahtuman merkeissä. Portit katsomoon avataan klo 15:00.  Samaan aikaan Ruudussa käynnistyy ottelun suora pregame studio. Sääennusteet povaavat mahdollsista hellerajan rikkoutumista Seinäjoella. Pelistä on tulossa kuuma!