Voimajuoksija Jacquise Lockett Royalsin keskushyökkääjäksi

Wasa Royals on julkistanut viimeisen viikon aikana tiiviiseen tahtiin avainpelaajiensa sopimuksia. Nyt joukkueen jenkkitroikka on koossa tulevaan kauteen, kun Royals tiistaiaamuna uutisoi tehneensä sopimuksen yhdysvaltalaisen keskushyökkääjän Jacquise Lockettin, 25, kanssa.

Lockett (189 cm/105 kg) pelasi yliopistourallaan Kentucky State Universityssä (NCAA II-divisioona). Miehen college-taival oli varsin menestyksekäs, mistä kertoo 2 886 jaardia ja 32 touchdownia juosten sekä kaksi valintaa konfrenssin ykköstähdistöön.

Yliopistouransa jälkeen Lockett osallistui Washington Redskinsin tulokkaiden leirille vuonna 2015, missä hän herätti kiinnostusta muun muassa Green Bay Packersin sekä muutaman Kanadan CFL-liigan joukkueen tarkkailijoissa. Sopimusta ei kuitenkaan syntynyt, joten keskushyökkääjä jatkoi uraansa puoliammattilaisjoukkue Western Kentucky Thoroughbredsissa. Euroopassa hänen perässään oli joukkueita niin Puolassa kuin Saksassakin, mutta lopulta voimakasrakenteisen juoksijan tie vie siis Pohjanmaalle.

Suomesta sen kummemmin kuin Vaahteraliigastakaan Lockett ei tiedä toistaiseksi vielä mitään, mutta eurooppalaisissa sarjoissa pelaavista yhdysvaltalaisista hän on kuitenkin kuullut.

– Olen kiitollinen, että saan mahdollisuuden päästä taas pelaamaan, Lockett toteaa Royalsin tiedotteessa. – Rakastan ajatusta siitä, että pääsen pois Yhdysvalloista. Euroopassa pelaamisesta ajattelen, että sinne lähtee koko ajan paljon pelaajia ja he menestyvät siellä. Olen kuullut, että sarjat ovat erittäin kilpailullisia koska ihmisillä on sama nälkä ja tahtotaso kuin itselläkin.

Royals on kahdella ensimmäisellä Vaahteraliiga-kaudella perustanut juoksupelinsä maajoukkueessakin esiintyneeseen kaksikkoon Tom Suoste – Joakim Jakobsson. Toki myös yhdysvaltalaista tukimiestä Chris Youngia on nähty ajoittain kantamassa palloa hyökkäyksen puolella, mutta Suoste-Jakobsson ehti muodostumaan jo käsitteeksi vaasalaisessa jenkkifutiksessa aina II-divisioonasta liigaan asti. Jakobsson kuitenkin lopetti uransa syyskuussa pelattuun Vaahteramaljaan, joten Royals tarvitsi vahvistusta juoksupeliin. Manageri Seppo Evwaraye halusi tuoda hyökkäykseen jotain uutta.

– Jacquise on iso ja rankaiseva keskushyökkääjä, jonkalaista ei ole Vaasassa nähty, Evwaraye kommentoi. – Hänen tyylinsä juosta on erittäin aggressiivista ja usein hänen alas tuominen vaatii useamman pelaajan, ja pienemmistä kavereista hän yksikertaisesti menee läpi tai kantaa ne mukanaan. 25–30 kantoa hänen toimestaan tulee kyllä ottelutasolla kuluttamaan Vaahteraliiga-puolustuksia erittäin paljon.

Vaasalaisten juoksupelin tullee rakentumaan kesällä Lockettin ja Suosteen ympärille, minkä lisäksi pelinrakentaja Isaac Fisher nähtäneen ottamassa osaa myös pallonkantamiseen. Oman lisänsä Lockettin rooliin tuo se, että mies itse ilmoittaa pelaavansa tarvittaessa myös tukimiehenä.

Tuoreen keskushyökkääjäsopimuksen myötä Royalsin kokoonpanoon kirjattavien kolmen yhdysvaltalaisvahvistuksen nimet ovat selvillä. Pelinrakentaja Fisherin ja keskushyökkääjä Lockettin lisäksi Royals kiinnitti riveihinsä viime viikolla kokeneen kulmapuolustajan Kurtis Ovesenin.

Lockettin juoksunäytteitä senior-kaudelta Kentucky State Universitystä:

Ainakin kolmella joukkueella suoraviivainen ”jenkkibäkki”

Fyysiset keskushyökkääjät tuntuvat olevan yksi trendi tulevan kauden Vaahteraliigassa. Crocodilesin juoksumoottorina toimii 183-senttinen ja 107-kiloinen Christian Powell, jolla on kokemusta NCAA I-divisioonan yliopistosta Coloradosta ja Pittsburgh Steelersistä. Butchersissa palloa kantaa 176-senttinen ja 93-kiloinen Marvin Elam, jota porvoolaisten päävalmentaja Jimi Roiko kuvaa ”kovaa päin juoksevaksi keskushyökkääjäksi”. Ja nyt tuohon listaan lisätään siis 189-senttinen ja 105-kiloinen Lockett.

Muista Vaahteraliigan joukkueista Kuopio Steelers, Tampere Saints ja Helsinki Roosters eivät ole tuomassa keskushyökkääjää USA:sta. Hämeenlinna Huskiesissa puhuttiin jenkkikeskushyökkääjästä marraskuussa mutta toistaiseksi sopimusta ei ole julkaistu.

Katso myös:

Royalsin uutinen Lockettin sopimuksesta