Vahvistunut Royals matkustaa Saintsin vieraaksi

Royalsin Nicolas Peterson (6) kantoi palloa vuosi sitten Pyynikillä. Nyt ruotsalainen monitoimipelaaja tekee paluun vaasalaispaitaan. Kuva: Harri Koivunen

Ennen EM-kisataukoa, jokainen Vaahteraliiga-joukkue pääsee vielä taistelutantereelle. Kierros 10 huipentuu Tampereella, kun Tampere Saints (2-4) saa vieraakseen Wasa Royalsin (2-5).

Aiempi kohtaaminen:

Moni odotti, että Saints olisi kesäkuussa käynyt hakemassa Vaasasta voiton, mutta Royals kairasi Stacey Thomasin ja Isaac Fisherin johdolla voiton lukemin 27–15. Ottelussa nähtiin peräti kymmenen pallonmenetystä: Royalsin Fisher heitti kolme syötönkatkoa ja lisäksi vaasalaiset rähmäsivät kolme palloa. Saints ei näitä kuitenkaan pystynyt hyödyntämään – toisin kuin Royalsin Thomas, joka palautti yhden rähmäyksistä suoraan maaliin.

Panos:

Tämä ottelu kummallekin äärimmäisen tärkeä. Saints on jo hävinnyt kerran Royalsille ja toinen tappio tietäisi auttamatta sitä, että pelkässä keskinäisessä vertailussa Saints jäisi vaasalaisten taaksen. Tällä hetkellä Pyhimykset kuitenkin ovat sarjassa kolmantena ja voitolla myös EM-kisatauolle lähtisivät tuolta sijalta. Royals puolestaan matkustaa Tampereelle sarjan häntäpään joukkueena – joskin tasapisteissä kolmen muun joukkueen kanssa. Maanantain jälkeen vaasalaisilla on enää neljä ottelua pelaamatta.

Seuraa tätä: Pallonmenetykset

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan syötönkatkon arvo pallon haltuunsa saaneelle joukkueelle on 4,35 ja rähmäyksen 4,65 pistettä.

Kumpikin maantaitaiston osapuolista on menettänyt pallon kauden aikana 15 kertaa, mikä oikeuttaa kyseisen kyseenalaisen tilastokategorian ykkössijaan – kanadalaisten tutkimusta soveltaen pallonmenetykset ovat siis maksaneet näille joukkueille vajaat 70 pistettä. Saintsin saumat Roostersia vastaan kaatuivat edelliskierroksella muun muassa Kyle Nolanin heittämiin syötönkatkoihin, ja Royalsin Justin Williamsilla on ajoittain ollut vaikeuksia sekä palautuksissa että hyökkäyspeleissä pitää pelivälinettä hallussaan tai saada sitä haltuunsa.

Tätä downia ei Tampereella haluta muistella:

 

Taisteluparit:

Tässä ottelussa on tarjolla lukuisia erinomaisia yksilöitä: Saintsin osalta hyökkääjistä keskushyökkääjät Tuukka Lehtonen, Juzz Tiny ja Matti Airaksinen ovat kaikki vuorollaan onnistuneet ja laitahyökkääjistä Micky Kyei ja Ilari Laine omaavat valtavan potentiaalin.

Royalsin puolella ykköshyökkääjä on ollut Justin Williams, jota Denny John, Stacey Thomas ja Jerome Valbon ovat kiinniotoillaan tukeneet.

Puolustajista kentällä nähdään taklaustilaston kärkisijoilla olevat tukimiehet eli Saintsin Tony Ballon ja Royalsin Steeven Tresfield. Lisäksi Royals marssittaa nyt toiseen otteluunsa yhdysvaltalaistukimies Michael Taylorin, jolta sopii odottaa nyt isompaa roolia kuin Steelers-ottelussa.

Saintsin Janne Kreus on aiheuttanut tällä kaudella runsaasti päänvaivaa hyökkäyksen linjoille:

 

Oma lukunsa on Saintsin Veikka Lehtonen. Maajoukkuekapteeni oli pukeissa muutama viikko sitten Butchers-ottelussa mutta ei käynyt kentällä. Roosters-ottelussa Helsingissä hän ei ollut mukana. Nyt Lehtonen on jälleen mukana. ”Auttaa joukkuetta joka puolella kenttää”, totesi Saints-päävalmentaja Teemu Majander TeeDee-podcastin haastattelussa.

Mielenkiintoisia ovat myös Royalsin ”uudet” vahvistukset. Vaasalaiset ovat nimittäin kiinnittäneet riveihinsä Ruotsin maajoukkuekaksikon Nicholas Peterson (WR/LB/DB) – Eric Blomgren (OL). Turkin mestari Koc Ramsista Vaasaan palannut duo on pelannut Royalsissa myös kausina 2016 ja 2017. Vuosi sitten Blomgren valittiin Vaahteraliigan all starsiin ja Peterson on ollut yksi sarjan parhaimmista yleispelaajista. Erityisesti hyökkäykseen Petersonin kiinniottovoima tulee tarpeeseen – ruotsalainen pelasi pelinrakentaja Fisherin kanssa samaan jo kaudella 2016, mutta tuolloin Royals ei käyttänyt Petersonia hyökkäyksessä. Puolustuksessa Petersonin paikka löytynee takakentällä, mutta mies pystyy pelaamaan myös tukimiehen paikalla.

Jos näistä mainituista pelaajista ei löydy tarpeeksi taistelupareja, niin aina voi seurata potkaisijoiden suorittamista. Kummallakin joukkueella on ollut omat vaikeutensa lisäpisteiden kanssa. Saintsin potkuista on onnistunut alle puolet (6/13) ja Royalsin potkuista tasan puolet (9/18).

Elliott Jeffcoat teki yhden edelliskierroksen upeimmista touchdowneista. Nähdäänkö takamies hyökkäyksessä myös maanantaina?

 

Erikoista: lähihistoria

Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen ei suinkaan ole ensimmäinen eriskummallinen ottelu näiden joukkueiden välillä.

I-divisioona, kausi 2015. Harjoitusottelussa Royals löylytti Saintsia iskemällä Pyynikin silloiselle puiselle tulostaululle lukemat 0–42. Tahti muuttui kuitenkin runkosarjassa, kun joukkueet kohtasivat uudelleen Tampereella. Ville Järviö juoksi maalillaan kolmannella neljänneksellä Royalsin jo kantaan kiinni, mutta lopulta tukimies Jack Nelsonin 99-jaardinen syötönkatko sinetöi tamperelaisten 35–13 –voiton. Elokuussa välierässä Vaasassa Henri Laine teki Saintsille pelinrakentaja Samson Bialostokin heitoista kolme touchdownia ja potki lisäksi neljä pistettä, kun Saints eteni Spagettimaljaan lukemin 26–28. Viimeinen Laineen osumista syntyi samaan aikaan, kun peliaika umpeutui. Tilanteesta puhuttiin pitkään – oliko Laineen polvi maassa ennen maalilinjaa?

Vaahteraliiga, kausi 2016. Saints nousi liigaan I-divisioonan voittajana ja myös kolmanneksi jäänyt Royals sai mahdollisuuden edetä korkeimmalle sarjatasolle. Asetelmasta huolimatta juuri Royals oli se nousijajoukkue, josta kaudella enemmän puhuttiin. Vaasalaiset halusivat heinäkuun ottelussa Pyynikillä kuitata vanhat velat, ja päätösneljänneksen alussa Royals siirtyi RJ Longin touchdownilla jo 28–42 johtoon. Viimeisen viiden minuutin aikana Saints iski kuitenkin taululle kolme touchdownia ja samassa ajassa Royals menetti pallon kolmesti. Saints vei kamppailun nimiinsä 49–42. Elokuussa Vaasassa joukkueet pelasivat paikasta pudotuspeleihin, ja tässä kamppailussa Royals oli omaa luokkaansa. Longin ja Tom Suosteen johdolla kuninkaan miehet jatkoivat pudotuspeleihin 48–14 -voiton myötä.

Vaahteraliiga, kausi 2017. Koko viime kausi meni Royalsille. Kesäkuun lopussa Royals eteni Kaarlen kentällä lähes 500 jaardia (sekä juosten että heittäen yli 200 jaardia) ja teki 49 pistettä, joista 28 toisella neljänneksellä. Elokuussa pelatussa pelissä kysymyksiä herättivät pelinrakentajat – lähinnä ykköspelinrakentajien puute. Saintsin Raleigh Yeldell oli sivussa pelikiellon vuoksi ja Royals antoi Justin Sottilarelle lepopäivän. Sottilare kävi ainoastaan holdaamassa lisäpistepotkut, mutta kerran epäonnistuneesta potkupelistä hän kuitenkin heitti tuolloinkin touchdownin. Loppulukemat olivat Royalsille 34–0.

Näyte Royals-pelinrakentaja Isaac Fisherin juoksukyvystä:

 

Vaahteraliiga, 10. peliviikko:

MA 23.07.2018 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Wasa Royals

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/saints-royals-23-07-2018/

Ottelu katsottavissa suorana lähetyksenä myös Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy kello 18. Lähetyksen näet tästä: https://www.ruutu.fi/stream/3264241

Huomaa myös:

TeeDee-podcastin ennakko

Saints-ennakko

Royals-ennakko