Trojans teki sen! Liigapaikka varmistui Vaasassa

Kahdeksan peliviikkoa Relico Trojans pelasi ilman voittoa, mutta neljän viimeisen viikon aikana turkulaiset voittivat kolme ottelua. Tuorein näistä syntyi lauantaina Vaasassa, kun Trojans kaatoi Wasa Royalsin 7–14. Taistelu tuotti tulosta, sillä voiton myötä Trojansin sarjapaikka varmistui.

Sää Kaarlen kentällä oli läpi ottelun joko sateinen tai erittäin sateinen, ja tämä myös näkyi: liukastumisia ja pudotuksia nähtiin kymmeniä. Ennen kaikkea märkä keli vaikutti heittopeliin, ja varsinkin ensimmäisellä neljänneksellä myös rangaistuksia nähtiin enemmän kuin onnistuneita heittoja.

Ensimmäisenä pelinsä sai kuntoon vierasjoukkue Trojans, ja samalla alkoi hahmottua myös ottelun suurin sankari. Keskushyökkääjä Josh Quezadan urakka helpottui, kun Royalsin tähtitukimies Chis Young oli ottelusta sivussa, Quezadan esitys tuskin jätti ketään kylmäksi. Yhdysvaltalainen eteni lähes 80 prosenttia joukkueensa hyökkäysjaardeista – yhteensä 272 jaardia.

Quezadan juoksuilla ja muutamalla pelinrakentaja Zach Bartlowin nappiheitolla Trojans eteni iskuetäisyydelle ensimmäisen neljänneksen lopulla ja heti toisen neljänneksen alussa Quezada juoksi Trojansin johtoon. Joni-Petteri Malkan kengittämän lisäpisteen jälkeen tilanne oli 0–7.

Quezada puskee avausmaalin:

 

Trojans hallitsi ottelun alussa kenttätapahtumia ja kuvaavaa onkin, että ensimmäisen neljänneksen 29 hyökkäyspelistä ainoastaan neljä pelattiin turkulaisten kenttäpäädyssä – muuten peli pyöri Royalsin puolella kenttää. Heikot lähtöasemat vaikuttivat myös siihen, että Royals ei etenemisestään huolimatta päässyt pisteidentekoalueelle.

Hetkeksi asetelma kuitenkin muuttui toisella neljänneksellä, kun Royals siirtyi käyttämään kahta keskushyökkääjää. Ensin Tom Suosteen johdolla toimi juoksupeli, ja kun Trojans latasi enemmän pelaajia juoksua vastaan, avautui muun muassa RJ Longille parempia tontteja ottaa palloja kiinni. Longin kiinniotolla ja Spencer Cutlanin lisäpistepotkulla Royals tasoitti tilanteeksi 7–7.

RJ Longin touchdown ja Spencer Cutlanin dropkick tasoittavat ottelun:

 

Tasatilanteessa ottelu kävi myös tauolla, vaikka aivan avauspuoliajan lopulla Trojans vielä Quezadan pitkän juoksun siivittämänä pääsi parhaimmillaan jo puolen jaardin päähän maalista.

 

Robinson ratkaisee

Toisella puoliajalla sama tahti jatkui: pallo pysyi visusti Royalsin kenttäpäädyssä, mutta tasaiseen hyökkäämiseen ei kyennyt kumpikaan. Kolmannen neljänneksen jälkeen peli oli edelleen 7–7.

Heti viimeisen erän alkuun nähtiin pisteiden valossa ottelun ratkaisu. Royals-pelinrakentaja Justin Sottilaren heitoksi tarkoittama pallo lipesi takaviistoon ja tähän pallon ehti ensimmäisenä turkulaisten linjamies Greg Robinson, joka juoksi pallon suoraan maaliin. Malka potkaisi loppulukemiksi 7–14.

Greg Robinson ryöstää pallon ja pisteet:

Royals sai vielä lopussa useammankin mahdollisuuden kiriä ottelun tasoihin, mutta vaikka joukkue pelasikin ykköshyökkäyksellään viimeiseen hetkeen asti, ei kotijoukkueella tällä kertaa ollut enää asiaa Trojansin maalialueelle. Teemu Thorström katkaisi yhden Sottilaren heiton, mutta yleisimmin yritykset loppuivat kesken.

Quezadan ilta oli huikea. Läpi kauden valtavaa taakkaa kantanut keskushyökkääjä eteni juosten 220 jaardia ja kerrytti jaardimääräänsä kiinniotoilla 54 jaardilla. Trojans voitti hyökkäysjaardit ottelussa lukemin 300–344.

Lopputuloksesta huolimatta onnistujia löytyi myös Royalsin puolelta. Tom Suoste juoksi pallon kanssa 6,9 jaardin keskiarvolla. Aappo Saloranta koppasi seitsemän palloa ja parhaimpina hetkinä Royalsin pelaama nopeatempoinen hyökkäys eteni todella tehokkaasti. Kotijoukkueen puolustuksessa Stacey Thomas keräsi kentän suurimman taklaussaaliin – 10,5 pysäytystä. Sadekeli häiritsi peliä ja varmasti osa kotijoukkueen ajattelusta oli suunnattu jo ensi lauantain välierään, mutta varmasti Royals odotti kenraaliharjoitukseltaan enemmän.

Trojansin päävalmentaja Karri Kuuttila antoi hänkin kentällä kaikkensa ottelun aikana. Kuva: Samppa Toivonen

Turkulainen tuhkimotarina vuosimallia 2017

Päävalmentaja Karri Kuuttilan johdolla Trojans kirjoitti kaudestaan todellisen tuhkimotarinan. Kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa Trojans ei tehnyt ainuttakaan touchdownia – kauden viimeisestä neljästä ottelusta joukkue voitti kolme. Pelinrakentajaksi heinäkuun alussa saapunut Zach Bartlow osoittautui täydelliseksi hankinnaksi niin pelitaitojensa kuin luonteensakin vuoksi, ja väsymyksestä huolimatta Quezada johti tinkimättömällä asenteella ja positiivisuudelle joukkoja jokaisessa hyökkäysvuorossa. Lauantain jaardipotti ja suuri onnistuminen on helppo suoda Josh Quezadalle.

Puolustuksen puolella tähtipelaajat, tukimies Ilkka Koiranen ja lauantaina sivussa ollut Ville-Valtteri Suojanen pystyivät pelaamaan viikosta toiseen huipputasolla. Heikki Toivola jatkoi etenemistään kohti heittopuolustajien huippua, ja jälkikäteen on helppo huomata, kuinka suuria kehitysaskelia muun muassa laitahyökkääjä Jaakko Tirkkonen ja hyökkäyksen linjamies Tuomas Tammero kauden aikana ottivat.

Kaarlen kentällä otettu voitto oli Trojansin tämän kauden Vaahteramalja. Sen myötä perinteikäs turkulaisseura on tämän kauden liigassa viides.

Taistelija Ilkka Koirasen mietteet ottelun jälkeen:

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

LA 19.08.2017 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Relico Trojans Turku 7–14 (0–0, 7–7, 0–0, 0–7

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu sunnuntaina, kun runkosarjan viimeisessä ottelussa Porvoo Butchers isännöi Tampere Saintsia.

 

Kuvat:

Samppa Toivonen