Trojans – Royals 15.05.2017

Raportti

Wasa Royals avasi Vaahteraliiga-kautensa suvereenilla 2–31 -voitolla Relico Trojansista. Suurin jännitys Turun Yläkentän taistelusta karisi jo ottelun ensimmäisellä puoliajalla, jonka viimeisellä sekunnilla pelinrakentaja Justin Sottilaren kurotus nosti Royalsin 19 pisteen taukojohtoon. Toisella puoliajalla kumpikin joukkueista enemmän tai vähemmän pelaili eikä voittotaistelun hierarkia ollut missään vaiheessa järkkymässä.

Vaasalaisten peli oli maanantaina heittopainotteista. Sottilare jatkoi hyökkäyksessä jo kahdelta edelliseltä kaudelta Seinäjoki Crocodilesista esittelemäänsä pelityyliä: pallo irtosi kädestä nopeasti ja monelle. RJ Long oli Sottilaren ykköskohde, mutta myös Joakim Jakobsson, Jussi Kaas ja Spencer Cutlan saivat tasaisesti heittoja osakseen. Avauspisteet teki Dmitri Doubitski, joka Royalsin pitkän hyökkäysvuoron päätteeksi koppasi Sottilaren heiton maalialueelta. Spencer Cutlan potkaisi tilanteeksi 0–7.

Erikoista ottelun alussa oli, että kaksi ensimmäistä hyökkäysvuoroa kuluttivat koko ensimmäisen neljänneksen. Royalsin avausvuoro päättyi touchdowniin toisen neljänneksen alkuhetkillä.

Siinä, missä Royals sai moottorinsa käyntiin sekä juoksuun että heittoon, oli Trojansin hyökkäys vaikeuksissa läpi ottelun. Royals oli tutkinut keskushyökkääjä Josh Quezadan juoksut eikä yhdysvaltalainen tällä kertaa päässyt irti samalla tavalla kuin avausottelussa Roostersia vastaan. Chris Young oli odotetun vahva keskimmäisen tukimiehen paikalla ja oli käytännössä aina siellä missä Quezadakin.

Toisella neljänneksellä Royals vahvisti johtoaan kahdella juoksumaalilla. Ensin pallon kuljetti päätyyn Tom Suoste ja viimeisellä sekunnilla Sottilare.

Trojansin ainoat pisteet syntyivät erikoisen episodin päätteeksi tilanteessa, jossa Trojansilla ei oikeastaan ollut itsellään mitään ansiota tai osuutta. Turkulaisten puolustus pakotti kyllä Royalsin lentopotkaisemaan lähellä omaa maalialuetta, mutta sen jälkeen Royals otti ensin rangaistuksen väärästä pelaajavaihdosta ja sitten väärästä aloituksesta. Lopulta aloitussyöttö leijaili potkaisijan ja päätyrajan yli, minkä seurauksena Trojans sai kaksi pistettä.

Puoliajalla tilanne oli 2–21.

Toisella puoliajalla pisteistä teki ainoastaan Royalsin Cutlan. Walesilainen teki kolmannella neljänneksellä touchdownin Sottilaren heitosta ja potkaisi perään lisäpisteen haarukkaan. Päätösnumerot Cutlan monotti kenttäpotkumaalista. Loppulukemat olivat näin ollen 2–31.

Haastattelussa Royalsin Chris Young:

Tummia pilviä turkulaisten taivaalla

Trojans on pelannut nyt kaksi ottelua ilman touchdownia. Roostersia vastaan syntyi kolme pistettä potkumaalilla. Royalsia vastaan kuparisen rikkoi vaasalaisten oma hölmöily. Pelinrakentaja Riveran 15 heitosta onnistui maanantaina ainoastaan kaksi, mutta heittopelin itsevarmuus oli silti avausottelua parempaa. Useampikin heitto osui kiinniottajan käsiin ja päätyi helppoon pudotukseen. Kahdessa ottelussa Trojans on heittänyt ainoastaan 64 jaardia. Maanantaina Trojans eteni rangaistuksilla yhtä useasti uusiin yrityksiin kuin hyökkäyspeleillä.

Turkulaispuolustuksen jalokiviä olivat maanantaina tukimiehet Ilkka Koiranen ja belgialainen Frederic Casteels. Kaksikko teki varmoja taklauksia ympäri kenttää. Greg Robinson kävi avauspuolikkaalla juoksemassa pallon kanssa hyökkäyksessä Trojanin pisimmän pelin (25 jaardia), mutta loukkasi samalla jalkaansa eikä palannut enää otteluun. Tuore paluumuuttaja, ranskalainen Camille Gruel pelasi ottelussa sekä linjassa että tukimiehenä, mutta oli varsinkin tukimiehenä irti peli-identiteetistään.

Ennakkospekulaatioihin suhteutettuna Trojans aloittanut kautensa kovimmalla mahdollisella ohjelmalla kohtaamalla kaksi sarjan ennakkosuosikkia – kaiken lisäksi loukkaantumisten kuristaessa kapeaa kokoonpanoa.. Turkulaisjoukkueen sisukkuudesta ja taistelutahdosta kertoo se, että kumpikaan ottelusta ei ole päätynyt pisteiden valossa murskatappioon vaikka toki piste-ero onkin suureksi taipunut. Seuraavaksi Trojans kohtaa Porvoo Butchersin, joka saapuu Yläkentälle 25. toukokuuta.

Haastattelussa Trojansin Ilkka Koiranen:

Royalsille maanantai oli kenraaliharjoitus

Vaasalaisten pelisysteemistä oli ennen maanantaita ainoastaan esitetty viitteitä ja arvoita. Nyt saatiin todistusaineistoa siitä, että Royals-hyökkäys vuosimallia 2017 on mahdollisuuksien mukaan tasapainoinen ja puolustus Youngin johdolla ododetun fyysinen. Hyökkäyksessä marssijärjestys on heiton kautta juoksuun. Long katosi avauspuolikkaan jälkeen kuvasta Sottilaren passattua tasaisesti miehistöään. Positiivista oli erityisesti kotimaisten Jakobssonin, Kaasin ja Doubitskin vahva vastuu heittojen kiinniottajana.

Juoksupelissä Suoste oli hyvä – toki Robinsonin puuttuminen teki juoksupelistä astetta sujuvampaa. Ainoastaan Koirasen huippuottelu esti Suostetta tekemästä merkittävämpää jälkeä.

Puolustuksessa erityisesti linjan päädyssä paininut britti Rodon Zeqiri on mielenkiintoinen tuttavuus pelaten erittäin hyvän debyyttiottelun Vaahteraliigassa. Zeqiri keräsi ottelussa kuusi taklausta, joista yksi oli säkitys. Chri Young puolestaan oli totutun tehokas 13 pysäytyksellään. Royalsin heittopuolustus ei ottelussa oikeastaan joutunut lainkaan testiin.

Vaasalaisten päävalmentaja John Booker ei varmasti ole tyytyväinen joukkueensa rangaistusmääriin. Royalsin puolustus antoi Trojansille ainoastaan 141 jaardia, mutta samaan aikaan Rpyals otti rangaistuksia 125 jaardin verran. Varsinkin potkupeleissä lähes poikkeuksetta liputettiin sääntöjen vastainen blokkaus.

Royalsin maanantaiottelu oli hyvää valmistautumista tulevaan. Ensi maanantaina pelataan nimittäin Vaasassa Botnia-hallissa yksi alkukauden merkittävimmistä otteluista. Royalsin vieraaksi saapuu tuolloin paikallisvastustaja Seinäjoki Crocodiles, jonka vaasalaisjoukkue on voittanut edellisen kerran 1980-luvun puolivälin tuntumassa. Varmasti Vaasassa halutaan ottaa Botnia Bowlissa Pohjanmaan ykkösjoukkueen valtikka Vaasaan.

Vaahteraliiga jatkuu torstaina hämeenlinnassa, kun sarjanousija Hämeenlinna Huskies aloittaa kautensa Tampere Saintsia vastaan. Ennakkotiedoista poiketen ottelu pelataan Pullerin kentällä. Kolmannen otteluviikon toinen ottelu pelataan siis maanantaina Vaasassa.

Vaahteraliiga, 2. otteluviikko:

MA 15.05.2017 | 18:30 | Yläkenttä, Turku:

Relico Troajans – Wasa Royals 2–31 (0–0, 2–21, 0–7, 0–3)

Tilastot

Kuva:

Kari Toivonen

Tilastot

Highlights


Ennakko

Vaahteraliigan toinen peliviikko paketoidaan maanantaina Turun Yläkentällä, kun Relico Trojans kohtaa kautensa aloittavan Wasa Royalsin. Vaasalaiset on ennustuksissa povattu välierien kotijoukkueeksi, ja Trojans puolestaan alempaan kolmannekseen. 3–39 –tappioon päättyneessä avausottelussa Roostersia vastaan Trojansin peli näytti kuitenkin ajoittain pirteältä ja kehityskelpoiselta. Siksi arkiottelu länsirannikon herruudesta onkin Royalsille kaikkea muuta kuin helppo.

Onko Trojans-hyökkäys löytänyt viikossa toisen ulottuvuuden?

Trojansin hyökkäyksen kantasolu muodostuu keskushyökkääjä Josh Quezadan ja hyökkäyksen linjan ympärille. Roostersia vastaan Quezada polki jaardeja lähes viiden jaardin keskiarvolla, joten Royalsin ensimmäinen missio on saada tuosta ainakin puolet pois. Odotetuin taistelu käydään Quezadan ja vuonna 2016 Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Royals-tukimies Chris Youngin välillä.

Myös pelinrakentaja Gil Riveralta voidaan odottaa maanantaina vahvempaa roolia Trojansin juoksupelissä. Linjan päätyyn Royals marssittaa kevään korvalla joukkueeseen kiinnitetyt britit Jamaal Fredericks ja Rodon Zeqiri. Myös loukkaantumisensa jälkeen kentille palaava Stacey Thomas on tärkeä vastavoima Trojansin linjan päätyyn suuntautuvaa juoksua vastaan.

Turkulaisten heittopeli oli avauksessa heikkoa, mutta nyt Rivera on saanut huomattavan paljon enemmän toistoja laitahyökkääjiensä kanssa. Aussipelaaja Kyle Bowpitt, Miko Ylikoski sekä Teemu Thorström ja Thach Mai Tri juoksevat todennäköisesti paljon lyhyitä ”ristiin ja poikki” –kuvioita ja varmasti Rivera venyttää kenttää myös pommiheitoilla.

Kulmapuolustajat Rufail Khalifa ja Emmanuel Amudeng pelannevat tiukasti aloituslinjasta ja pyrkivät reitittämään pienikokoisia laitahyökkääjiä irti etäisyyksistä ja ajoituksista. Safetyjen paikoilla sekä RJ Long että Jefferson Davis puolestaan haastavat Riveraa pitkissä heitoissa.

Josh Quezada oli tehokas Trojansin kauden aloituksessa. Hänen juoksunsa pysäyttämiseen Royals on varmasti valmistautunut. Kuva: Kari Toivonen

Neljän ässän Royals-hyökkäys: spread, shotgun, Sottilare ja Suoste

Royalsin hyökkäyksessä tullaan näkemään kaksinkertaisen all stars –pelinrakentaja Justin Sottilare (heitto)kädenjälki. Leipäpeliksi voidaan odottaa Sottilaren nopeaa heittoa Longille ja Spencer Cutlanille sekä Dmitri Doubitskille. Myös keskushyökkääjä Joakim Jakobsson voi nousta yllättävän suosituksi heittokohteeksi. Pääasiassa Royals-hyökkäys todennäköisesti ryhmittyy neljän laitahyökkääjän spread-muotoon, mutta koordinaattori Anssi Viiru on suosinut myös kahden keskushyökkääjän muodostelmia.

Trojansin puolustusvoimain komentaja Greg Robinson on suuressa roolissa hämmentämässä Royalsin hyökkäyksen linjaa. Sottilaren heittoreaktiossa paine harvemmin ehtii pelinrakentajaan asti, joten ensisijaisena tehtävänä Trojansin puolustuksen on saatava täytettyä lyhyet heittoalueet. Vasta tällöin Robinson voi päästä Sottilareen kiinni.

Juoksupelissä suuri rooli on Tom Suosteella, jolta Royals odottaa onnistumisia pystyäkseen pitämään pelivalikoiman tasapainossa. Robinson ja Ilkka Koiranen ovat aloituslinjan läheisyydessä tärkeimmät pallonkantajan saalistajat. Heittopuolustuksessa puolestaan Ville-Valtteri Suojanen on merkittävin turkulaispelaaja.

Ensimmäisessä ottelussaan Trojans kärsi muutamista turhista virheistä muun muassa erikoisjoukkueissa, minkä lisäksi murtuminen 1 vs 1 –heittotaisteluissa ja rangaistukset kaatoivat turkulaisten pelin Roostersia vastaan. Nyt vastassa on toinen suurista ennakkosuosikeista, ja juuri näissä asioissa Trojansin on nyt onnistuttava paremmin. Ainoastaan siten se voi ennakkosuosikki Royalsia uhmata.

RJ Long aloittaa sekä Royalsin hyökkäyksessä että puolustuksessa. Hyökkäyksessä yhteystyö Justin Sottilaren kanssa on yksi odotusarvoltaan suurimmista asioista ottelun alla. Kuva: Sami Ranta

Vaahteraliiga, 2. peliviikko:

MA 15.05.2017 | 18:30 | Yläkenttä, Turku:

Relico Trojans Turku – Wasa Royals

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Katso myös:

Trojansin ennakko

Royalsin ennakko

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

 

Kuvat:

Sami Ranta

Kari Toivonen

Aloituskokoonpanot

Vaahteraliigan ottelun Relico Trojans Turku – Wasa Royals aloittavat kokoonpanot:

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 1 Gilbert Rivera DE 44 Camille Gruel
RB 2 Josh Quesada DT 6 Greg Robinson
WR 22 Teemu Thorström DT 50 Kalle Björkroth
WR 7 Kyle Bowpitt DE 81 Olli Jokela
WR 27 Thach Mai Tri LB 34 Miko Ylikoski
WR 20 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 60 Tuomas Tammero CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 21 Ville-Valtteri Suojanen
RG 72 Tuomas Hvitfelt FS 47 Seikko Vennelä
RT 69 Jani Nurmi CB 27 Jani Karvinen

Poissa: Viljo Niemeläinen, Ario Winston

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 44 Jamaal Fredericks
RB 40 Tom Suoste DT 97 Martti Kass
RB 34 Joakim Jakobsson DT 96 Lauri Hannula
WR 8 Spencer Cutlan DE 92 Rodon Zeqiri
WR 13 RJ Long LB 33 Stacey Thomas
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 75 Teemu Salo LB 47 Benjamin Snåfs
LG 66 Tuomas Paavola CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 13 RJ Long
RT 70 Eric Blomgren CB 7 Jefferson Davis

Poissa: Efe Evwaraye, Christoffer Norrgård, Jimi Österholm, Emmanuel Amudeng, Oskari Korkeamäki

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Edi Aaltonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jussi Mustikkamaa
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansen

 

Live-tilastot