Trojans–Crocodiles 12.08.2017

 

Raportti

Turun Yläkentällä pelattiin lauantaina valtava ottelu, jossa sekä kotijoukkue Relico Trojans että vierasjoukkue Seinäjoki Crocodiles olivat käytännössä pakkovoiton edessä. Trojans nousi pois suoran karsijan paikalta, sillä kotiyleisön riemuksi turkulaiset veivät taistelun nimiinsä lukemin 19–6 (13–6).

Ottelun merkityksen kummallekin kestomenestyjälle huomasi jo ennen ottelua. Trojansin sivurajalle valmennusmiehistöä oli saapunut vahvistamaan joukkueen kolmen edellisen kauden päävalmentaja Mikko Virolainen. Crocodilesin harventunutta pelaajistoa puolestaan vahvisti vieläkin yllättävämpi nimi, vuosia valmennuksessa toiminut takavuosien mestarisafety Esa Katila, joka edellisen kerran pelasi Vaahteraliigassa viisi vuotta sitten. Konkari taklasi ottelussa kahdeksan kertaa ja oli kentän ykköspysäyttäjä numeroiden valossa.

Peli käynnistyi varsin sähäkästi. Trojans sai ensin pallon, pelasi kaksi peliä ja rähmäsi kolmannella. Crocodiles sai pallon, peliin palannut pelinrakentaja Brett Arrivey heitti Anthony Brooksille ja toisella pelillä Jaska Värinen juoksi 30-jaardisella kierrolla vieraat 0–6 -johtoon.

Vapaalle kentälle päästessään tämä mies on lähes mahdoton pysäytettävä:

Tämän jälkeen ensimmäinen puoliaika sujui Trojansin tahtiin. Kotijoukkue pelasi kuluttavia hyökkäysvuoroja Josh Quezadan kantaessa palloa, mutta suurin ero joukkueiden välillä syntyi lauantaina heittopelin tehokkuudessa. Zach Bartlow onnistui hyödyntämään aggressiivista Crocodiles-puolustusta vastaan laitahyökkääjien 1 vs 1 -tilanteet Croco-kollegaansa Arriveyta paremmin. Hyvistä kenttäasemista läpi ensimmäisen puoliajan liikkeelle lähtenyt Trojans-hyökkäys puski Quezadan juoksulla pelin tasoihin. Crocodilesin lisäpisteen tapaan myös turkulaisten lisäpiste epäonnistui, ja peli oli ensimmäisen neljänneksen jälkeen tasan 6–6.

Trojans nousi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon toisen neljänneksen alussa, kun Andy Misiuro teki Bartlowin heitosta toisen turkulaisosuman. Tällä kertaa myös Joni-Petteri Malkan potku onnistui. Peli eteni lukemissa 13–6 tauolle, vaikka Crocodiles aivan ensimmäisen puoliajan viimesekunneilla maalilinjan tuntumaan pääsikin. Kokonaisuutena tarkasteltuna tuo oli yksi ottelun suurimmista kulminaatiopisteistä, sillä tuon parempaan asemaan Crocodiles ei enää päässyt.

Andy Misiuro tekee ottelun ainoan heittomaalin:

 

Malkan oikea jalka sinetöi kotivoiton

Toisella puoliajalla ei nähty touchdowneja, kun kummankin joukkueen hyökkäysyritykset tyrehtyivät ennen viimeistä 20 jaardin matkaa. Crocodiles sai kolmannen neljänneksen alkuun paremman otteen pelistä, mutta onnistumiset erikoisjoukkueissa ja pallonriistoissa käänsivät pelin lopullisesti Trojansille.

Ville-Valtteri Suojanen oli jälleen Trojansin pelissä yksi näkyvimpiä hahmoja. Hyvät lentopotkut pakottivat Crocodilesin syvälle omaan kenttäpäätyynsä, mutta ennen kaikkea Suojanen tuntui olevan aina paikalla, kun Arrivey heitti pidempiä heittoja. Yhden näistä heitoista Suojanen kolmannella neljänneksellä katkaisi ja pohjusti omalle joukkueelleen mahdollisuuden kasvattaa johtoa.

Pisteidenteossa toisella puoliajalla onnistui ainoastaan Trojans-potkaisija Malka. Ensimmäisellä puoliajalla Malkan 47-jaardinen kenttäpotkumaali jäi hieman vajaaksi, mutta toisella puoliajalla haarukkaan painuivat sekä 33-jaardinen että 49-jaardinen kengitys. Näiden myötä Trojans kuittasi itselleen kauden toisen voittonsa lukemin 19–6.

Crocodiles oli saanut otteluun koko jenkkitroikkansa mukaan. Arriveyn pelissä näkyi pelituntuman puute, mutta asennetta pelinrakentajalta ei puuttunut. Dijon Washingon palasi Suomeen vasta perjantaina, mutta pelasi pirteän ottelun kirjauttaen muun muassa yhden syötönkatkon. Toinen yhdysvaltalaispuolustaja Cory Magwood puolestaan pelasi hyvin kevyessä roolissa, ja muutenkin loukkaantumisten turmeleva seinäjokisten joukko oli todella kapealla rosterilla liikkeellä. Hyökkäyksessä Jaska Värinen juoksi hyvällä 7,8 jaardin keskiarvolla, mutta vieraiden heittopelit Trojansin hyvin pelannut linja Greg Robinsonin johdolla haurasti. Suojasen ja Robinsonin ohella myös muun muassa linjamies Peter Högström nousi säkityksensä myötä esille ja myös takakentän Teemu Thorström oli taklauksissaan varma.

Vaikka kotijoukkueen hyökkäys pystyi vierasjoukkuetta tasaisempaan suorittamiseen, pystyi myös Crocodilesin puolustus pitämään hyvää tasoa yllä. Jotain tuosta onnistumisesta kertoo se, että Trojans pelasi ottelussa 11 kertaa kolmannen yrityksen ja pääsi niillä ainoastaan kerran uusiin yrityksiin vaadittavan matkan täyteen. Katilan ohessa Washington ja puolustuksen linjan Benjamin Egbodiwe ja Renaldas Macevius nousivat taklausten valossa esiin.

Potkaisijan Malkan mietteet matsin jälkeen:

 

Kolme viimeistä tasapisteissä – luvassa mielenkiintoinen päätöskierros

Trojansin voitto tietää sitä, että runkosarjassa kolme viimeisellä sijalla olevaa joukkuetta Trojans, Crocodiles ja Saints ovat kaikki tasapisteissä. Kaiken lisäksi jokainen joukkueista on voittanut toisensa kotikentällä ja hävinnyt kaikki muut ottelunsa. Mikäli tämä on tilanne myös ensi viikolla pelattavan päätöskierroksen jälkeen, tullaan kolmen viimeiseksi jääneen joukkueen järjestys arpomaan. Koska viimeiseksi jäänyt putoaa I-divisioonaan, on mahdollisella arvonnalla suuri merkitys.

Viimeinen kierros tarjoaa kuitenkin mahdollisuuksia yllätyksiin. Crocodiles kohtaa kotikentällään Roostersin, Trojans pelaa vieraskentällä Royalsia vastaan ja Saints matkustaa Porvooseen Butchersin vieraaksi. Sekä Roosters, Royals ja Butchers pelaavat päätöskierroksella ilman paineita ja varmasti valmistautuvat pudotuspeleihin keventäen avainpelaajiensa kuormitusta, mikä tuo kolmeen viimeiseen otteluun lisäannoksen jännitystä.

Jaska Värisen arviot ottelun kulusta:

 

Vaahteraliiga, 14. peliviiko:

LA 12.08.2017 | 15:30 | Yläkenttä, Turku:

Relico Trojans Turku – Seinäjoki Crocodiles 19–6 (6–6, 7–0, 3–0, 3–0)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina, jolloin Butchers pääsee varsinaiselle kotiareenalleen Keskuskentälle ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana. Vieraaksi saapuva Hämeenlinna Huskies ja Butchers ratkaisevat tuolloin kolmossijan kohtalon.

 

Kuvat:

Kari Toivonen

Ennakko

Tuskin koskaan on Vaahteraliigassa pelattu niin mielenkiintoista jumbofinaalia kuin tulevana lauantaina Turussa. Sarjan häntäpäässä läpi kauden hautunut Relico Trojans Turku on saanut pelinsä uomiin tärkeimmällä hetkellä ja saattaa vielä esittää Indiana Jones –tyylisen, viimehetken pakenemisen putoajan paikalta. Seinäjoki Crocodiles saapuu Turkuun kahden pisteen etumatkalta, mutta viikonlopun osalta juuri Crocodilesin DNA:ssa on enemmän kysymysmerkkejä. Tasaisuutta tulevaan peliin voi povata joukkueiden edellisestä kohtaamisesta peilaamalla: heinäkuussa Crocodiles käänsi voiton Trojansista hyökkäyskilpailun päätteeksi 30–24.

Turussa on läpi kauden painittu pienen kokoonpanon kanssa. Alkukaudesta Trojans pelasi neljä ottelua ilman touchdowneja, mutta Zach Bartlowin saavuttua pelinrakentajaksi, on hyökkäys alkanut takomaan pisteitä. Jos kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa ei syntynyt touchdowneja lainkaan, on niitä neljässä viimeisessä ottelussa syntynyt seitsemän – muun muassa Roostersia vastaan maanantaina kolme.

Päävalmentaja Karri Kuuttilan mukaan nousujohteisuudelle on kaksi merkittävää tekijää: rentous ja taistelutahto.

– Minulta kysyttiin voitetun Saints-ottelun jälkeen onko meillä paineita? Ei. Ei meillä ole paineita. Alkukaudesta olimme masentuneita, kun peli ei kulkenut, mutta juuri nyt meillä on todella hyvä, leppoisa tunnelma harjoituksissa. Tämä on hyvä ympäristö näyttää, mitä osaamme.

Pelinrakentaja Bartlow saa Kuuttilalta varauksettoman kehun.

– Meillä on kapea rinki emmekä ole saaneet kunnolla pelattua 11 vs 11 –peliä harjoituksissa juhannuksen jälkeen. Meidän on täytynyt hyväksyä tilanne ja mennä niillä jätkillä, joita meillä on. Zachin tulon jälkeen tämä on muuttunut iisimmäksi.

– Zach on hyvä pelinrakentaja mutta myös hyvä valmentaja, ja valmentajanahan hän toimii Jenkeissäkin. Hän on pystynyt motivoimaan laitahyökkääjiä kovassa paikassa.

Bartlow on pelannut kuusi ottelua ja heittänyt niissä keskimäärin 154 jaardia, yhden touchdownin ja yhden syötönkatkon. Kyle Bowpitt ja Jaakko Tirkkonen sekä Bartlowin kanssa samoihin aikoihin joukkueeseen liittynyt Andy Misiuro löysivät nopeasti yhteyden pelinrakentajansa kanssa.

Zach Bartlow ennakoi lauantain ottelua jo maanantain Roosters-pelin jälkeen:

 

Juoksupelistä kuitenkin löytyy joukkueen varsinainen työjuhta. Keskushyökkääjä Josh Quezada ylittänee lauantaina 200 juoksuyrityksen rajan – nyt yhdysvaltalainen on kantanut palloa jo 190 kertaa. Keskiarvo on yli neljä jaardia per yritys ja viime viikkoina Quezada on päässyt yhä useammin myös maalialueelle asti.

– Meidän import-ryhmämme ei voisi olla parempi, Kuuttila toteaa ja viittaa Bartlow–Quezada -kaksikon lisäksi myös muun muassa puolustuksen koordinaattorina ja linjamiehenä toimivaan Greg Robinsoniin. – Harmittaa edelleen, että menetimme alkukaudesta loukkaantumisen vuoksi Ario Winstonin, jonka nopeudella olisi ollut käyttöä, mutta kaikki mukana olevat ovat erinomaisia pelaajia juuri meille.

– Josh on hyvin positiivinen ihminen. Ei mitään huonoja tapoja ja hän lähestyy asioita aina hyvän kautta. En ole kertaakaan kuullut hänen valittavan mistään. Tuo taistelutahto loistaa muihin.

– Me näytimme jo edellisessä Seinäjoki-ottelussa, että me taistelemme loppuun asti. Olimme silloin häviöllä puoliajalla 21 pistettä, mutta taistelimme itsemme tasoihin.

Pystyykö Quezada tähän myös lauantaina?

 

Tulevassa ottelussa Kuuttilan mukaan tärkein hetki on alku. Trojansilla ei ole nyt varaa antaa Crocodilesille kolmen touchdownin keulaa. Erityisesti puolustuksen on pystyttävä vastaamaan Crocodilesin hyökkäyspeliin.

Onko Trojans ensimmäistä kertaa tällä kaudella ennakkosuosikki?

– Ehdottomasti olemme ennakkosuosikkeja tähän otteluun, toteaa Kuuttila itsevarmasti. – Me pelasimme jo edellisessä ottelussa heitä vastaan hyvin. Tässä ottelussa meillä on kaikki pelaajat Jani Karvista ja Leo Lundbergia lukuun ottamatta mukana. Jos pelaamme meidän tasolla, me voitamme tämän ottelun.

 

Crocodiles-rosteri kirkastuu vasta lauantaina

Myös lauantain vierasjoukkue Crocodilesin kausi on ollut mutkikasta ylämäkeä vastatuuleen. Seinäjoellakin lähdettiin kauteen pienellä pelaajaringillä, mutta useammankin avainpelaajan loukkaantuminen on sekoittanut loppukaudesta pakkaa entisestään.

Päävalmentaja Vesa Jalava vastaa vahvistustensa pelaamisesta ympäripyöreästi.

– Lauantaina sitten näette, keitä pelaa. Jännitystä on ilmassa.

Ilkeyttään ja kierouttaan Jalava ei vastauksessaan kiertele; pelaaminen on yhtä lailla epävarmuuden peitossa myös Crocodiles-valmentajalle. Brett Arrivey saattaa pelata pelinrakentajana, tukimies Cory Magwood pelaa ehkä ja takamies-laitahyökkääjä Dijon Washington pelaa, jos ehtii palaamaan Yhdysvalloista Suomeen ennen ottelua.

Tämä nuori mies voi halkaista kentän koska vain:

 

Arriveyn poissa ollessa Crocodiles on käyttänyt pelinrakentajinaan Anthony Brooksia ja Marco Bonaccia. Mikäli Arrivey palaa kokoonpanoon, nähdään tämä kolmikko ensimmäistä kertaa yhdessä, ja se toisi tuolloin paljon energiaa Crocodilesin hyökkäykseen. Keskushyökkääjänä Jaska Värinen tuo isojen onnistumisen mahdollisuuden aina kentällä ollessaan.

– Trojansin puolustus saattaa antaa isoja pelejä, mutta vastaavasti he riistävät paljon palloja. (Ilkka) Koiranen ja (Ville-Valtteri) Suojanen ovat huippupelaajia ja Greg Robinson ehdottomasti myös. Ei heillä syvyyttä puolustuksessa ole, mutta huippuyksilöitä kyllä.

Myös Crocodilesin omassa puolustuksessa on huippuyksilöitä. Juhani Koivumäki ja Tuomas Leinonen täyttävät tonttinsa viikosta toiseen ja johtavat varsinkin Magwoodin ja Washingtonin poissa ollessa joukkoja. Puolustuksen linjassa ruotsalainen Benjamin Egbodiwe ja itävaltalainen Felix N´Twa ovat pelanneet ottelu ottelulta paremmin. Magwood olisi tärkeä vastavoima Quezadan juoksulle, mutta Jalava ei voi kuin pyöritellä päätään loukkaantumisten edessä.

– Me päivitimme juuri puolustuksemme uuteen muotoon, ja saman tien muutama pelaaja putosi ringistä. Materiaalimme jäi jo kauden alussa pieneksi, mutta jos 13 äijää on kauden aikana käynyt magneettikuvissa, niin kyllähän huonoa tuuriakin on käynyt. Joskus näitä kausia tulee.

Tekeekö tämä parivaljakko tuhoa Turussa?

 

Loukkaantumisista huolimatta Jalava katsoo lauantaihin positiivisesti. Seinäjoella on takana hyvä harjoitusviikko. Joukkue pelasi edellisen kerran lähes 1,5 viikkoa sitten ja vajaan kolmen viikon aikana Crocodilesilla on ollut ainoastaan yksi ottelu.

– Olemme päässeet harjoittelemaan paremmin tällä viikolla. Ja täytyy muistaa, että Trojansilla on takanaan kova ottelu maanantaina. Jos pelaat vierasottelun maanantai-iltana, niin palautuminen pääsee käynnistymään vasta joskus tiistain puolella. Kyllä sillä on merkitystä.

Kertauksen vuoksi vielä katsaus ottelun panokseen: Crocodiles nousisi voitolla kuuteen sarjapisteeseen ja varmistaisi paikkansa ensi kaudelle Vaahteraliigassa, koska tällöin Trojans ei voi enää nousta seinäjokisten ohitse sarjataulukossa. Mikäli Trojans voittaa, menee pakka sarjan tyvessä täysin uusiksi. Tällöin Tampere Saints, Crocodiles ja Trojans ovat kaikki tasapisteissä päätöskierrokselle lähdettäessä. Lisäksi kaikki tuossa tilanteessa ovat voittaneet toisensa kotikentällä ja hävinneet vieraskentällä. Mikäli päätöskierroksella koko kolmikko häviää, on edessä arvonta.

Tuota spekulointia ennen on monta erittäin hyvää syytä seurata tämä lauantain ottelu Trojansin ja Crocodilesin välillä. Panos on suuri, mutta tunne on varmasti vielä suurempi.

 

Vaahteraliiga, 14. peliviikko:

LA 12.08.2017 | 15:30 | Yläkenttä, Turku:

Relico Trojans Turku – Seinäjoki Crocodiles

Tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Otteluselostus myös Suplan live-tilassa.

Katso myös:

Trojansin ennakko

Kuuntele TeeDee Podcastin ennakko ottelusta

 

Otsikko:

Marko Tuominiemi

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot
Lauantaina pelattavan Vaahteraliiga-ottelun Relico Trojans Turku – Seinäjoki Crocodiles aloituskokoonpanot.

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  7 Zach Bartlow DE 97 Henri Juote
RB 2 Josh Quezada DT  48 Camille Gruel
WR 24 Thach Mai Tri DT 6 Greg Robinson
WR 7 Kyle Bowpitt DE 60 Olli Jokela
WR 14 Andy Misiuro LB 34 Miko Ylikoski
WR 80 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 60 Tuomas Tammero CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 47 Seikko Vennelä
RG 72 Tuomas Hvitfelt FS 21 Ville-Valtteri Suojanen
RT 50 Kalle Björkroth CB 22 Teemu Thorström

Epävarmat:

Poissa: Jani Karvinen, Leo Lundberg

 

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 13 Anthony Brooks DE  42 Benjamin Egbodiwe
RB 34 Jaska Värinen DT 3 Teemu Sinisalo
WR 22 Mikko Havulehto DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 18 Felix N´twa
WR 87 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 11 Vili Rajamäki LB 32 Renaldas Macevicius
LT 67 Maximillian Malander LB 15 Cory Magwood
LG 78 Antti Rinta-aho LB 12 Joonas Kaleva
C 59 Carlos Carrasco SS 43 Juhani Koivumäki
RG 66 Mikael Paloniemi FS 36 Javier Carrasco
RT 77 George Jackson CB 26 Mikko Havulehto

Poissa: 

Epävarmat: 

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Alexandra Naumanen
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansén