Saints – Butchers 13.05.2017

Raportti

Tampere Saints ja Porvoo Butchers aloittivat Vaahteraliiga-kautensa lauantaina Pyynikillä. Butchers oli valmiimpi heti ensimmäisestä hyökkäysvuorosta alkaen ja karkasi jo varhain ratkaisevaan johtoon. Loppulukemat porvoolaisille 7–35.

Butchersin ratkaisun avain oli keskushyökkääjä Darion Hall ja vahvasti virrannut juoksupeli. Hyökkäyksen linjan ja blokkaavan keskushyökkääjän Sebastian Lindellin avaamista väylistä Hall rynni 215 jaardia yli kymmenen jaardin keskiarvolla ja viimeisteli kaksi touchdownia. Myös porvoolaisten pelinrakentaja Jordan Moore kiersi muutaman kerran laidalta tehokkaasti tanssien ja teki yhden maalin juosten.

Ottelun avauspisteet teki kuitenkin laitahyökkääjä Daniel Luoma, joka osoitti vaarallisuutensa heti kauden ensimmäisessä ottelussa. Avausneljännes Luoman kiinniotolla ja Hallin 62-jaardisella halkaisulla Butchersille 0–14.

Toisella 12-minuuttisella Moore ja kaikissa lisäpisteissä lauantaina onnistunut Luoma siirsivät Butchersin jo 21 pisteen johtoon, ennen kuin Saints heräsi. Puolustuksessa Tony Ballon ja Elliott Jeffcoat pääsivät paremmin kiinni Butchersin juoksuun ja vastaavasti hyökkäyksessä Saintsin juoksu alkoi uppoamaan vierasjoukkueen keskustaan.

Butchersin hyökkäksen linjan Pasi Lautala (73) raivaa harvemmin nähdyllä zorbas-blokilla tilaa Darion Hallille. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Tamperelaisten pelinrakentaja Raleigh Yeldell saapui Suomeen vasta tiistaina, joten ymmärrettävää on ettei heittopeli vielä ollut huipussaan – ei edes ylärinteessä. Yeldell kuitenkin näytti omilla jaloillaan olevansa vaarallinen pelaaja linjan takana. Kun vielä Tuukka Lehtonen puski pallon kanssa yli neljän jaardin keskiarvolla läpi ensimmäisen puoliajan, on Saintsin päävalmentaja Teemu Majanderilla selkeät askelmerkit juoksupeliin. Lehtonen juoksi Saintsin kavennuksen, jonka myötä peli oli puoliajalla lukemissa 7–21.

Kolmannella neljänneksellä nähtiin ainoastaan yksi touchdown, josta vastasi Hall. Päätöserässä Luoma teki toisen osumansa Mooren heitosta. Luoma keräsi kentän suurimman kiinniottomäärän (6) ja eteni niillä 91 jaardia. Yhteensä Luoma teki ottelussa potkut mukaan lukien 17 pistettä.

Luoman viimeisten pisteiden myötä Pyynikillä oltiin loppulukemissa 7–35.

Haastattelussa ottelun arvokkain pelaaja MVP Darion Hall:

Mitä Saintsista ja Butchersista opittiin?

Lauantaina Pyynikillä nähtiin kauden ainoa Vaahteraliigan ottelu, jossa kummastakaan joukkueesta ei ollut lainkaan virallista ennakkotietoa. Saints ja Butchers oli arvioitu hyvinkin tasavahvoiksi, mutta Butchers osoitti olevansa kauden avauksessa vähintään 28 pistettä Saintsia parempi. Saints-puolustuksessa ongelmaksi muodostui heikko taklauspeli ja vaikka koordinaattori Sami Telenius tekikin ottelun aikana muutoksia pelijärjestelmään, pystyi Butchers rakentamaan toistuvasti onnistumisia juoksupeliin ja voittamaan taistelut niin blokeissa kuin taklaustilanteissakin. Paavo Pennanen oli Saints-puolustuksen valopilkku ja palkittiinkin aiheesta hyvistä pysäytyksistään.

Saints-hyökkäyksen yllättäjäksi nousi laitahyökkääjä Mikko Sinikallio, joka hyödynsi saamansa paikat hyvin. Myös Nokia Ghosthuntersista farmisopimuksella siirtynyt Joni Riihelä näytti päässeen lupaavasti samalle sivulle Yeldellin kanssa. Portugalilainen Tiny Juzz näytti nopeutensa kertaalleen aloituspotkun palautuksessa mutta oli muuten hyvin näkymätön.

Butchersin ykköslaitahyökkääjä Mikko Seppänen otti ottelussa ainoastaan yhden kiinnioton, mutta Luoman hyvä ottelu vastaavasti ottaa huomattavasti paineita pois myös Seppäsen harteilta. Arttu Tennbergillä vahvistunut porvoolaislinja pelasi vahvan ottelun, ja näillä juoksujaardeilla tulevien vastustajien suurin haaste onkin rajoittaa porvoolaisten keskustan juoksua ja samalla pitää Mooren omat rullaukset sisäpuolella.

Saintsin kausi jatkuu torstaina Hämeenlinnassa, jolloin kauden ensimmäisessä OmaSP Bowlissa kautensa avaa sarjanousija Hämeenlinna Huskies. Butchersin seuraava ottelu on vasta torstaina 25. toukokuuta Turussa Trojansin vieraana.

Haastattelussa Saintsin Hannes Jokinen:

Vaahteraliigan seuraava ottelu pelataan maanantaina, kun Trojans ja Wasa Royals iskevät yhteen. Ottelu käynnistyy Yläkentällä kello 18,30. Suora lähetys Ruudusta starttaa 18.00.

LA 13.05.2017 | 15:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Porvoo Butchers 7–35 (0–14, 7–7, 0–7, 0–7)

Tilastot

Highlights

Kuvat: FSC Media / Riku Flink

Tilastot

Highlights

Ennakko

Kaudella 2016 Tampere Saints ja Porvoo Butchers pelasivat kahdesti vastakkain ja voittivat kumpikin yhden ottelun. Tulevalle kaudelle kumpaakaan ei ole nostettu arvioissa kärkikolmikkoon, mutta vastaavasti kumpaakin on veikattu tasaisesti viimeiseksi välieräjoukkueeksi. Juuri siksi heti kauden avausottelu lauantaina Pyynikillä on sekä kotijoukkue Saintsille että Butchersille tärkeä.

Pyhimykset ovat kuin aaveita ottelun alla

Saintsin hyökkäyksen arviointi ennen avausottelua on hankalaa, lähes mahdotonta. Toki päävalmentaja ja hyökkäyksen koordinaattori Teemu Majander on vuosien saatossa paljastanut omat strategiset taipumuksensa, joihin kuuluu juokseva pelinrakentaja, suoraviivainen juoksupeli sekä nopea, lyhyt heittopeli. Pelinrakentaja Raleigh Yeldell saapui Suomeen vasta kauden alla, joten nähtäväksi jää kuinka syvällisesti yhdysvaltalainen on pelikirjaan pureutunut.

Juoksupelissä Tuukka Lehtonen on iso tekijä ja myös Yeldell itse juoksee mielellään pallon kanssa. Tässä asetelmassa merkittävin taistelu käydään Saintsin hyökkäyksen linjan ja Butchersin linjapuolustajien välillä. Porvoolaisilla on laadukas tukimiehistö, jossa Tero Kontiainen keskellä ja Troy Roach ja Sebastian Karbin laidoilla ovat huipputason taklaajia. Mikäli Topias Räty ja muu Saints linja saa kuitenkin Butchersin linjamiehiä vieritettyä taaksepäin, muuttuu tukimiesten liikkuminen ruuhkassa hitammaaksi. Tämä puolestaan avaa Lehtoselle avoimen veräjän kiihdyttää vauhtiaan aloituslinjaan asti.

Laitahyökkääjinä Saintsilla ei ole samansorttista katrasta kuin vuosi sitten, sillä Tommi Pinta, Henri Laine ja Eero Hiltunen ovat nyt kokoonpanosta pois. Jaakko Koivunen sekä portugalilaisvahvistus Juzz Tiny saavat varmasti paljon heittoja osakseen. Myös jenkkitakamies Elliott Jeffcoat nähdään suurella todennäköisyydellä hyökkäyksen puolella.

Butchers oli vuosi sitten vaikeuksissa vastustajien heittopelin kanssa, mutta Niko Roikon paluun kokoonpanoon vahvistaa takakenttää huomattavasti. Mikäli Saints pelaa juoksupainotteisesti ja Majander kutsuu paljon lyhyitä flat-alueen heittoja laitaan, on suurin paine heiton puolustuksessa Butchersin ulommilla tukimiehillä.

Saints-keskushyökkääjä Tuukka Lehtonen oli vuosi sitten ajoittain lähes mahdoton pysäytettävä Butchers-puolustajille. Kuva: Harri Koivunen

Butchersin pelisuunnitelma: ensin juoksua päin, sitten heittoa yli?

Myös Butchersilla on juokseva pelinrakentaja, sillä Jordan Moore on muun muassa Italiassa halkonut kenttää omilla juoksuillaan. Rinnallaan Moorella on muun muassa Miamin ja Tennesseen yliopistossa pelannut Darion Hall. Jenkkikeskushyökkääjä juoksi vuosi sitten Itävallan liigassa yli kahdeksan jaardin keskiarvolla.

Kun tämän kaksikon eteen ladataan maajoukkuekapteeni Arttu Tennbergillä vahvistunut hyökkäyksen linja, voisi kuvitella että koordinaattori Kristian Lind testaa ensimmäisenä juoksupelin toimivuuden Saintsin etuyksikköä vastaan. Muun muassa kokenut Hannes Jokinen painii Saintsin keskustassa tätä juoksupainetta vastaan ja on yksi tärkeimmistä tukitekijöistä sille, että linebacker Tony Ballon pystyy tukkimaan keskustan juoksun. Myös Johan Grahnilla on tärkeä tehtävä keskustassa suoran juoksupelin pysäyttäjänä.

Heittopelissä Mooren tärkein kiinniottaja on vuosi sitten Vaahteraliigan etenijäksi ja tulokkaaksi valittu Mikko Seppänen. Seppänen pystyy juoksemaan sekä pitkiä kuvioita että tekemään pelejä jaloillaan lyhyiden heittojen jälkeen. Lyhyissä heitoissa myös keskushyökkääjä Hall on tärkeä kohde. Pitkissä heitoissa puolestaan Daniel Luoma oli jo vuosi sitten vaarallinen pelaaja.

Saintsin takakentän johtaja on Elliott Jeffcoat, joka muodostaa oman vastinparinsa erityisesti pelinrakentaja Mooren kanssa. Jeffcoat todennäköisesti ryhmittyy safetyn paikalle ja ryntää voimakkaasti auttamaan myös juoksupelien puolustamisessa. Mikäli Saints linja saa pakotettua Mooren hätäisiin heittoihin, on jenkki-safety varmasti haaskalla myös huolimattomissa kaaripalloissa.

Mikko Seppänen (11) on yksi Vaahteraliigan vaarallisimmista laitahyökkääjistä. Kuva: Harri Koivunen

Vaahteraliiga, 2. peliviikko:

LA 13.05.2017 | 15:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Porvoo Butchers

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Kansikuva:

Harri Koivunen

Aloituskokoonpanot

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 97 Janne Kreus
WR 15 Jaakko Koivunen DT 99 Hannes Jokinen
WR 23 Tiny Juzz DE 92 Jaakko Kuusisto
WR 21 Jere Tuhkanen LB 1 Tony Ballon
WR 14 Eetu Häkkilä LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 27 Joni Pyrhönen
LG 67 Jami Helenius DB 11 Michele Ubaldi
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 52 Mario Mäkinen DB 19 Elliott Jeffcoat
RT 61 Topias Räty DB 7 Matti Airaksinen

Poissa: Valtteri Pouttu, Tuomas Kanerva, Markus Korpela, Jussi Salminen, Aleksi Patteri, Ashley Dewing, Aarno Kauppi, Juho Pietilä, Henri Laine

Epävarmat: Michele Ubaldi, Lauri-Matias Reponen, Eetu Tuominen, Juuso Jylhä

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 1 Jordan Moore DE 44 Ville Kurvinen
RB 19 Darion Hall NT 93 Roni Paananen
RB 30 Sebastian Lindell DE 55 Jesse Vuoksenturja
WR 7 Daniel Luoma LB 56 Niklas Reinhardt
WR 11 Mikko Seppänen LB 68 Sebastian Karbin
WR 10 Robert Karlsson LB 3 Troy Roach
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 59 Ville Miettinen CB 15 Andy Pham
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Poissa: Arttu Erkkilä, Wilhelm Stigzelius, Kalle Seppänen, Eppu Pulkkinen, Kari Aalto, Oliver Colliander, Tero Kontiainen

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Jenny Holmberg
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun