Royals on käytännössä pakkovoiton edessä Saintsia vastaan

Royals ja Saints avaavat viidennen peliviikon perjantai-iltana, kun joukkueet kohtaavat Kaarlen kentällä kello 18.30 alkavassa ottelussa. Kummallakin on vyöllään vasta yksi voitto, joten sanomattakin on selvää, että tämä ottelu on kummallekin äärimmäisen tärkeä. Varsinkin se on sitä Royalsille, jonka runkosarja on puolivälissä perjantain pelin jälkeen.

Pelistä on löydettävissä varsin hyviä vastinpareja. Saints on pelinrakentaja Kyle Nolanin johdolla ollut liigan toiseksi tehokkain heittojoukkue (257 jaardia ottelua kohden), mutta vastaavasti Royalsin heittopuolustus on ollut jaardimääräisesti liigan paras (126 j.). Royals puolestaan on juossut Justin Williamsin johdolla toiseksi eniten jaardeja (143) ottelua kohden, mutta Saintsilla on laittaa vastaan liigan varmin juoksupuolustus (72 jaardia ottelussa).

Näiden tilastojen pohjalta olennainen tarkkailun kohde löytyy siitä, kumpi joukkueista saa ns. ”leipäpelinsä” toimimaan paremmin. Eli kärjistäen sanottuna Royalsin juoksu tai Saintsin heitto. Royalsin Isaac Fisher kyllä heitti parhaimman ottelunsa viikko sitten Kuopiossa, ja Saints juoksi vähintäänkin kelvollisesti Roostersia vastaan, joten pelkästään yksipuolisia hyökkäyksiä kentällä ei nähdä.

Kaksi taisteluparia:

WR Ilari Laine, Saints vs LB Stacey Thomas, Royals

Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida, miten Royalsin puolustuksen koordinaattori Arthur Tolliver tulee puolustuksensa ryhmittämään, mutta selvää on, että hänen on keksittävä keinoja Saintsin slot-laitahyökkääjien eli Laineen ja Micky Kyein varalle. Odotettavissa on, että ottelussa nähdään runsaasti tilanteita, jossa ulompana tukimiehenä tai safetyna pelaava Thomas kohtaa ulottuvan Laineen. Kolmessa ottelussaan Laine on tehnyt neljä touchdownia ja kopannut pallon reilut viisi kertaa ottelua kohden. Thomas puolestaan on ollut yksi Royalsin alkukauden suurimmista onnistujista ja nyt hänen onnistumistaan tarvitaan jälleen.

Janne Kreus (97) oli vahvassa vireessä Roostersia vastaan. Kuva: Sami Ranta

Royalsin hyökkäyksen linja vs Saintsin puolustuksen linja

Tämä on varsin klassinen ja perustavanlaatuinen match up, mutta tämän ottelun kulun kannalta koko ottelun tärkein taistelu. Royals on joutunut muuntamaan hyökkäyksen linjansa muotoa viikko viikolta, ja perjantaina joukosta puuttuu oikea tackle Esa Kylmäluoma. Saintsin puolustuksen linja pelasi vahvan ottelun Roostersia vastaan ja erityisesti Janne Kreus pääsi keskustassa juhlimaan. Toistaiseksi Royals ei ole pystynyt tarjoamaan Fisherille aikaa heittopeleissä, mutta juoksupeleissä linjan työ on ollut tärkeässä roolissa. Nyt haaste on varsin kova.

Tilastonostot: kolmannet yritykset ja pallonmenetykset

Kolmansien yrityksien onnistumisprosentti on yksi hyökkäyksien ja puolustuksien tehokkuuden mittareista. Näiden tilastojen valossa tässä ottelussa nähdään liigan kärkijoukkueet. Saintsin hyökkäys on saanut 10-jaardisen matkan täyteen peräti 43 prosentissa pelaamistaan kolmansista yrityksistä. Royals on kyseisessä tilastossa toisena. Vaasalaisten puolustus puolestaan on liigan paras kolmansilla yrityksillä, sillä Royals on päästänyt näissä tilanteissa vastustajan uusiin vain noin joka neljännellä kerralla. Lähes samaan lukemaan pääsee Saints. Jompikumpi joutuu perjantaina tyytymään selvästi heikompiin prosentteihin. Kannattaa seurata kolmansia yrityksiä erityisen tarkkaan!

Tärkeä peli kummallekin

Kumpikin joukkueista on voittanut vasta yhden ottelun. Royalsin runkosarja on perjantain pelin jälkeen puolivälissä, ja jos Saintsia vastaan tulee jo kauden neljäs tappio, alkaa pudotuspelijuna karkaamaan vaasalaisilta jo ennen kuin joukkue pääsee edes aseman portille. Osittain sama koskee myös Saintsia. Odotukset ovat suuria vahvistuneessa joukkueessa, mutta tässä ottelussa miehistön osaamisen pitää siirtyä myös voittosarakkeeseen.

Vierasjoukkue on kamppailun ennakkosuosikki – monen mielestä selvälläkin marginaalilla. Royalsin taisteluilme ja peli-ilo ovat varmasti entistä suurempia nyt, kun joukkue pääsee pelaamaan ensikertaa tällä kaudelle tutulla Kaarlen kentällä. Saints on Vaahteraliiga-otteluissa saanut Royalsilta varsin kovaa kohtelua lähes identtisin lukemin Kaarlella. 2016 Royals voitti 48–14 ja vuosi sitten 49–14.

 

Vaahteraliiga, 5. peliviikko:

PE 08.06.2018 | 18:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Tampere Saints

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/royals-saints-08-06-2018/

Ottelu katsottavissa suorana lähetyksenä myös Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy kello 15. Lähetyksen näet tästä:  https://www.ruutu.fi/stream/3241548

Huomaa myös:

TeeDee-podcastin ennakko

Royals-ennakko

Saints-ennakko

Otsikkokuva:

Harri Koivunen