Royals – Crocodiles 22.05.2017

 

Raportti

Vaahteraliigan kolmas peliviikko pelattiin loppuun maanantaina, kun Wasa Royals isännöi paikallisvastustajaansa Seinäjoki Crocodilesia Botnia-hallissa. Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Royalsin peli vapautui kolmannella neljänneksellä eikä voittajasta jäänyt lopulta epäselvyyttä. Royals otti kauden toisen voittonsa lukekin 40–8 (6–8). Voitto ensimmäinen vaasalaisjoukkueen voitto Crocodilesista sitten vuoden 1988.

Ottelun ensimmäistä puoliaikaa voi kuvata sanalla hermostunut. Pelissä nähtiin poikkeuksellisen paljon muun muassa pelinviivytysrangaistuksia. Erityisesti hermoiluun sortui Roayalsin hyökkäys, joka jäi hyvin pelannutta Crocodiles-puolustusta vastaan jatkuvasti hankaliin asetelmiin. Anthony Brooks ja Juhani Koivumäki katkaisivat Justin Sottilaren heitot ja Cory Magwood ja Jaska Värinen ehtivät taklaamaan tehokkaasti.

Ottelun avausosuma nähtiin Brooksin ottaman syötönkatkon jälkeen, kun  Crocodilesin pelinrakentaja Brett Arrivey piti juoksupelissä pallon itsellään ja hölkkäsi vapaata väylää pitkin maaliin. Muutaman kerran näyttävästi pallon kanssa juossut Magwood nosti lisäpisteestä johdon jo lukemaan 0–8.

Royalsin heittopelissä erottui ottelussa erityisesti ulottava, vasemmalla laidalla tuhojaan tehnyt Jussi Kaas. Ennen puoliaikaa Kaaas koppasi Sottilaren heitosta taukotilanteeksi 6–8.

Toiselle puoliajalle kentälle tuli vapautuneempi kotijoukkue. Kolmas neljännes kääntyi kotijoukkueelle lukemin 20–0. Maaleista vastasivat kahdesti keskushyökkääj Tom Suoste ja toisen maalinsa kopannut Kaas. Jälkimmäisten osumien välillä kello ehti kulumaan ainoastaan 8 sekuntia. Lukemissa 26–8 vaihdettiin vielä kerran kenttäpäätyjä ja kun heti päätösneljänneksen alkaessa parivaljakko Sottilare – Spencer Cutlan rokotti entistä seuraansa touchdownilla, muodostui numeroista varsin selvät. Viimeisen touchdownin taululle löi Innocent Ayagirwe, jonka uran ensimmäisen Vaahteraliiga-maalin jälkeen Cutlan potkaisi päätöslukemiksi 40–8.

Jussi Kaas (19) otti kiinni kolme heittoa, eteni niillä 65 jaardia ja teki kaksi touchdownia. Kuva: Samppa Toivonen

“Meillä ei ole ollut kertaakaan kahta hyvää harjoitusta peräkkäin”

Royalsin manageri Seppo Evwaraye totesi jo kaksi vuotta sitten, että “joskus pikkuveljestä kasvaa isoveli”. Mikäli mittarina käytetään vain voitettua keskinäistä ottelua, niin tuo ohikasvaminen tapahtui maanantai-iltana. Tukkoisen ensimmäisen puoliajan jälkeen positiivisinta oli vaasalaisittain tapa, jolla voitto tuli. Edelleenkään RJ Long ei ollut se, joka teki pisteitä, vaan Kaasin (3 kiinniottoa/65 jaardia) ja Suosteen (15 juoksua/126 jaardia) kahden maalin ilta, Spencer Cutlanin potkutyöskentely ja puolustuksen linjassa muun muassa Thomas Cekenin ja Martti Kassin otteet nostivat joukkueen taistelutahdon uudelle tasolle. Varsinkin toisella puoliajalla Chris Young nousi tuttuun mittaansa tukimiehenä ja toisessa ottelussa peräkkäin tähtipuolustaja keräsi 12 taklausta. Yksi taklauksista oli säkitys.

– Joka paikassa tuntuu unohtuvan, että me olemme nuori, kokematon joukkue, Royals-päävalmentaja John Booker totesi muun muassa ensimmäisen puoliajan hermoiluun liittyen. – Meillä on joukkue täynnä hyviä urheilijoita, mutta meillä riittää vielä opittavaa tästä lajista.

– Itseluottamus oli tärkein anti, jota tämä ottelu antoi. Opimme luottamaan itseemme. Taitaa olla suomalainen tapa, ettei uskalleta olla avoimesti hyviä. Kun kysyn pelaajalta, onko hän hyvä, vastaus kuuluu: “En mä tiedä.” Täytyy oppia luottamaan itseensä.

– Olen ollut täällä nyt kaksi kuukautta ja ala vasta pikkuhiljaa oppimaan, mitä nappeja minun on painettava, jotta joukkue pelaa parhaiten. Meillä on vielä paljon tehtävää, sillä meillä ei ole ollut kertaakaan kahta hyvää harjoitusta peräkkäin.

Itseluottamus on myös asia, jonka Booker nostaa esiin Crocodilesin maanantai-illasta.

– Kaikki varmaan ajattelivat, että me lyömme alusta asti suuria lukemia taululle. Ja tottakai pelaajammekin olisivat halunneet. Mutta Crocodiles on kokenut ryhmä. Heidän pelaajilla on ylpeyttä. Eivät he todellakaan halunneet tulla tänne häviämään.

Suurinumeroiseksi paisuneesta tappiosta huolimatta Crocodilesin peli-ilme oli Royals-ottelussa eri sävellajia kuin kauden avauksessa Roostersin vieraana. Brett Arriveyn heittopeli ei edelleekään tuottanut kuin 86 jaardia, mutta heitoista paistoi nyt yhteistyön paraneminen. Brittivahvistuksista Anthonyt Brooks pelasi näkyvästi, mutta Josh Clarke jäi jälleen pimentoon. Sen sijaan Värinen ja Magwood tekivät juoksussa kelvollista jälkeä. Puolustuksessa varsinkin avauspuoliajalla Crocodiles pelasi kurinalaisesti, riisti palloja ja taklasi tehokkaasti. Ensimmäisellä puoliajalla loukkaantunut takapuolustaja Dijon Washington pystyi lopulta pelaamaan peli loppuun, eikä ilmeisesti kärsi pahemmasta vammasta. Tosin kolmannella neljänneksellä, kun Washington ei ollut varjostamassa Longia, pääsi Royals peliin mukaan.

Vaahteraliiga, 3. peliviikko:

MA 22.05.2017 | 18:30 | Botnia-halli, Vaasa:

Wasa Royals – Seinäjoki Crocodiles 40–8 (0–8, 6–0, 20–0, 14–0)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu torstaina Turussa, kun Relico Trojans isännöi Porvoo Butchersia. Crocodiles jatkaa vieraskiertuettaan lauantaina Hämeenlinna Huskiesin vieraana ja Royals puolestaan pelaa seuraavaksi maanantaina kärkiottelussa Helsingissä Roostersia vastaan.

Kuvat:

Samppa Toivonen

Tilastot

Videot

Highlights:

mip

Jussi Kaasin haastattelu:

Jussi Kaasin

Tuomas Leinosen haastattelu:

Ennakko

Kuka on herra Pohjanmaalla? Royals ja Crocodiles kohtaavat maanantaina Botnia-hallissa

Kaudella 2016 yhdeksi Vaahteraliigan mielenkiintoisimmista tarinoiksi nousi Botnia Bowl. Seinäjoki Crocodilesin ja Wasa Royalsin välinen Pohjanmaan paikalliskamppailu, joita pelattiin lopulta välierä mukaan lukien kolme kappaletta. Jokainen otteluista oli fyysinen ja tiukka. Ja jokainen noista otteluista päättyi Crocodilesin voittoon – kuten kaikki kohtaamiset Crocodilesin ja vaasalaisjoukkueiden välillä vuodesta 1986.

Maanantaina Botnia Bowl -tarina saa jälleen uuden luvun kerrottavakseen, ja nyt Royals on se joukkue, joka lähtee kamppailuun ennakkosuosikkina. Avausottelussaan Royals pelasi tasapainoisesti Trojansia vastaan ja haki Turusta selvän 2–31 -voiton. Crocodiles puolestaan avasi kautensa Roostersin vieraana Helsingissä ja joutui poistumaan kotiin 50–12 -tappio niskassaan.

Royalsin hyökkäystä tähdittää useampikin ex-krokotiili. Pelinrakentaja Justin Sottilare, laitahyökkääjä Spencer Cutlan ja hyökkäyksen linjamies Riku Alakoskela edustivat kaikki Crocodilesia vielä syksyllä 2016 Vaahteramaljassa. Nyt he astuvat Botnia-hallin lamppujen alla ensimmäistä kertaa vaasalaisyleisön eteen Royals-pelaajina ja seinäjokelaisjoukkuetta vastaan vastustajina.

Sottilare heitti avauksessa yli 300 jaardia ja kaksi touchdownia. Odotetusti RJ Long oli Sottilaren tärkein ja ahkerin heittokohde, mutta Sottilare pyrki jakamaan palloa mahdollisimman monelle kohteelle, mahdollisimman moneen suuntaan. Maaleista vastasivat Dmitri Doubitski ja Cutlan, jotka saavat varmasti palloa paljon myös maanantaina. RJ Long vetäytyi Turussa ottelun lopulla, mutta todennäköisesti Long kuitenkin kentällä maanantaina nähdään.

Crocodilesin kipupiste Roosters-ottelussa oli heittopuolustus, ja pelistrateginen mielenkiinto kohdistuukin siihen, miten koordinaattori Dijon Washington puolustustaan muuttaa. Isossa roolissa heiton pysäyttämisessä ovat takamiesten lisäksi myös tukimies Cory Magwood ja ulompi linjamies Filip Zacok, joiden on päästävä antamaan Sottilarelle painetta.

Keskushyökkääjä Tom Suoste juoksi Turussa Royalsille suurempia väläyttelemättä, mutta tehden oman työnsä tehokkaasti. 92 jaardia touchdown on hyvä lähtökohta tulevaan otteluun. Magwood, Joonas Raatikainen ja Juhani Koivumäki ovat tärkeimmät pelaajat Suosteen juoksua vastaan ja myös Hannu Saarimaa pelasi hyvän avausottelun linjan keskustassa.

Välierässä 2016 Crocodiles kaatoi Royalsin kolmannen kerran kolmen kuukauden sisällä. Tuolloisista Krokotiili-kapteeneista Spencer Cutlan (2. vas.) ja Riku Alakoskela (oik.) pelaavat maanantaina Royalsin paidassa. Kuvassa pääosassa monisatavuotinen kirnu, joka toimii Botnia Bowlin kiertopalkintona. Kuva: Sami Ranta

Linjan päädyn taistelu

Seinäjokisten hyökkäys kärsi ensimmäisessä ottelussa rytmin puutteesta. Brett Arriveyn johtama heittopeli ei saanut tuotettua säännöllisesti jaardeja ja lyhyiden heittojen jälkeen eteneminen jäi vähiin. Mikäli Arrivey pystyy rakentamaan heittoa tehokkaammin Anthony Brooksin, Pasi Raatikaisen ja Miikka Kaunismäen kanssa laidoille, vähenee keskustan paine merkittävästi. Tällöin huomio kohdistuu ennenkaikkea Royalsin kulmapuolustajakaksikkoon Rufail Khalifa – Emmanuel Amudeng.

Croco-juoksupelissä Jaska Värinen ja Josh Clarke jakavat vastuuta. Kaksikko teki Crocodilesin maalit avauspelissä, mutta vastaavasti Royalsin puolustus oli Trojans-ottelussa erittäin vahva juoksua vastaan. Keskellä päivystävä ihmismoukari Chris Young vähentää jo omalla läsnäolollaan houkutusta juosta suoraan päin, ja muun muassa Rodon Zeqiri oli omassa linjapäädyssään hyvä.

Juuri linjan päädyt ovat yksi suurimmista katselusuosituksista silloin, kun Crocodilesin hyökkäys on kentällä. Arriveylle täytyy saada aikaa rakentaa heittopeliä, ja myös Värisen ja Clarken vahvuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa kiertopeleissä, jolloin iskupiste on hyökkäyksen tacklen päällä.

Botnia-halliin odotetaan maanantai-iltana ennakkoarvioiden mukaan 2 000 – 3 000 ihmistä. Luvassa on tapahtuma, joka varmasti innostaa pelaajat antamaan kaikkensa. Royals lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta on vaikea kuvitella mikä voisi antaa paremmin piristysruiskeen Crocodilesin kauteen kuin ryöstö Royalsin linnasta.

Botnia Bowl 2K17 Indoor Special:

MA 22.05.2017 | 18:30 | Botnia-halli, Vaasa:

Wasa Royals – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta

Kuvat:

Sami Ranta

Aloituskokoonpanot

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 96 Lauri Hannula
RB 40 Tom Suoste DT 97 Martti Kass
RB 34 Joakim Jakobsson DT 99 Thomas Ceken
WR 8 Spencer Cutlan DE 92 Rodon Zeqiri
WR 13 RJ Long LB 33 Stacey Thomas
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 75 Teemu Salo LB 47 Benjamin Snåfs
LG 66 Tuomas Paavola CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 13 RJ Long
RT 70 Eric Blomgren CB 7 Jefferson Davis

 

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brett Arrivey DE 99 Filip Zacok
RB 34 Jaska Värinen DT 70 Felix N´twa
WR 13 Anthony Brooks DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 38 Joonas Raatikainen
WR 87 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 11 Vili Rajamäki LB 15 Cory Magwood
LT 65 Maximilian Malander LB 43 Juhani Koivumäki
LG 72 Jari Ylimäki CB 12 Joonas Kaleva
C 66 Mikael Paloniemi SS 26 Tuomas Leinonen
RG 76 Antti Rinta-aho FS 4 Dijon Washington
RT 77 George Jackson CB 21 Mikko Havulehto

 

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Terhi Julkunen
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun