Roosters – Butchers 12.06.2017

Raportti

Helsinki Roostersin voittokulku jatkui maanantaina ottelussa Porvoo Butchersia vastaan. Ensimmäisellä puoliajalla joukkueet osuivat vuorotellen, mutta toisella puoliajalla helsinkiläiset repäisivät ratkaisevan eron ja varmistivat itselleen voiton lukemin 35–19 (21–12). Roosters on sarjakärjessä voitettuaan kaikki viisi otteluaan. Butchersille tappio oli puolestaan kauden ensimmäinen.

Heti ensimmäisellä neljänneksellä kävi selväksi joukkueiden hyökkäyksellinen vahvuus. Roosters pyöritti pelinrakentaja Brandon Connetten johdolla tehokasta hyökkäyspeliä, ja Butchers juoksi keskushyökkääjä Darion Hallin ja pelinrakentaja Jordan Mooren jaloilla.

Avauspisteet Roosters teki kuitenkin juosten, kun Jaycen Spears pujahti lähietäisyydelt maalialueelle. Ensimmäisen Vaahteraliiga-ottelunsa pelannut nuori potkaisija Otto Laakkonen potki maanantaina kaikki viisi lisäpistepotkuaan haarukkaan. Niistä ensimmäisen jälkeen Roosters johti 7–0.

Butchersin vastaus tuli heti seuraavalla vuorolla. Moore ja Hall juoksivat vuorovedoin ja lopulta Hall kiersi laidalta kavennus-touchdownin. Lisäpisteen epäonnistuttua Butchers jäi pisteen päähän.

Seuraavaksi astui esiin Roostersin avauspuoliajan ykköspelaaja Timothy Thomas. Laitahyökkääjä teki nopeaan tahtiin tuhoa 1 vs 1 –tilanteissa ja keräsi kahden ensimmäisen neljänneksen aikana kaksi touchdownia ja keräsi kaikkiaan 101 jaardia. Kun näiden maalien välissä myös Hall onnistui toistamiseen maalinteossa ja Butchers vastaavasti epäonnistui toisessakin lisäpistepelissä, käytiin tauolla lukemissa 21–12.

Darion Hall tekee toisen touchdowninsa heittopelistä:

Ensin onnistui vasemmalla Thomas, sitten oikealla Luster

Connette heitti jälleen kerran tarkasti, vaikka märkä keli hankaloitti sekä kuvioiden juoksemista, heittämistä että kiinniottamista. Yhdysvaltalaispelinrakentaja heitti kaikkiaan 289 jaardia ja yhteensä neljä maalia. Toisella puoliajalla Thomas ei enää ottanut kiinniottoja, mutta toiselta laidalta Bernard Luster otti pallon kiinni kahdesti ja teki kaksi touchdownia: 1-jaardisen ja 60-jaardisen.

Yksi ottelun ratkaisuista olikin Roosters-laitahyökkääjien voitot kaksintaistelutilanteissa. Thomasin ja Lusterin lisäksi myös Alexander Wasiljeff ja Miro Kadmiry ottivat ottelun aikana komeita kiinniottoja. Royalsista Porvooseen siirtynyt kulmapuolustaja Emmanuel Amudeng on varmasti odotettu vahvistus Butchersin takakentälle, sillä varsinkin ulottuvuudessa vierasjoukkue laidoilla hävisi. Juoksupuolustamisessa Butchers oli heittoa huomattavasti vahvempi ja kahdesti porvoolaiset myös riistivät pallon rähmäyksistä.

Hall ja Moore jatkoivat tehokasta juoksuvyöryttämistä läpi toisen puoliajan, mutta Roosters-puolustuksesta syötönkatkon ottanut Curtis Slater ja erityisesti linjan keskustasta Moorelle painetta ladannut kaksikko Lauri Vainio – Lasse Kankaanpää mursivat Butchersin terävyyttä.

Ville Ronnun poissa ollessa aloituskokoonpanoon noussut kulmapuolustaja Viljo Lempinen pelasi jälleen huippuottelun. Lisäksi nuoret linjamiehet Edward Vesterinen, Toni Ahonen ja Dennis Ilmelä puolestaan pystyivät nopeudellaan hämmentämään Butchersin peliä.

Kulmapuolustaja VIljo Lempinen oli yksi Roosters-puolustuksen onnistujista – jälleen kerran. Kuva: Salla Lahti

Butchersilla enemmän pallo hallussaan, Roostersilla enemmän jaardeja

Butchers-hyökkäys piti palloa kymmenen minuuttia Roostersia kauemmin ja pelasi 32 hyökkäyspeliä enemmän. Roostersin hyökkäys oli kuitenkin kaksi kertaa tehokkaampaa, sillä keskimäärin kotijoukkue eteni yritystä kohden kahdeksan jaardia, Butchers neljä.

Kokonaisjaardeja Roostersille kirjattiin 70 enemmän. Suurin ero syntyi heittojaardeissa, joita Connettelle tilastoitiin reilut 170 enemmän kuin Moorelle. Butchers on vastaavasti juossut nyt kaikissa kauden otteluissaan yli 200 jaardia. Roostersia vastaan jaardeja syntyi 204, joista Hall juoksi 126.

Tehokkaan heittopelin lisäksi Roostersin voitontae oli maanantaina kurinalainen puolustus. Butchers eteni kerran Hallin juoksulla 15 jaardia ja yhdellä Arttu Erkkilän kiinniotolla 15 jaardia. Kaikki muut 80 porvoolaisten hyökkäysyritystä olivat lyhyempiä. Slater keräsi kentän suurimman taklausmäärän (9,5), otti kauden kolmannen syötönkatkonsa ja keräsi kaikkiaan palautusjaardeja 123.

1,5 viikkoa sitten Seinäjoella nilkkaansa loukanneen Mooren liike ei ollut yhtä ripeää kuin aiemmissa otteluissa, mutta tuttua tehokkuutta nähtiin silti vielä päätösneljänneksellä. Moore juoksi Butchersille kolmannen touchdownin ja Daniel Luoman onnistuttua lisäpistepotkussa, oltiin loppulukemissa 34–19.

Bernard Luster karkaa 60-jaardiseen maalipeliin:

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

MA 12.06.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Porvoo Butchers 35–19 (14–6, 7–6, 7–0, 7–7)

Tilastot

Vaahteraliigassa pelataan vielä ennen juhannusta varsin mielenkiintoinen kolmen ottelun kierros: torstaina Tampereella voittotilinsä avaa joko Saints tai Relico Trojans Turku. Butchers puolestaan pelaa ensimmäisen kotiottelunsa lauantain, jolloin porvoolaisten varakentällä Hamarissa vastassa on kaksi edellistä otteluaan hävinnyt Wasa Royals. Maanantaina puolestaan kärkiottelussa Hämeenlinnassa kohtaavat Huskies ja Roosters.

Kuvat:

Salla Lahti

Tilastot

Ennakko

Vaahteraliiga-kauden ensimmäinen kolmannes täyttyy maanantai-iltana, kun Helsinki Roosters ja Porvoo Butchers kohtaavat Velodromilla. Kumpikin joukkueista on kerännyt alkukaudesta ainoastaan voittoja – toinen jatkaa voittokulkuaan myös maanantaina, toinen joutuu pettymään.

Roosters on alkukaudesta takonut parhaimmalla keskiarvolla pisteitä – reilut 43 pistettä ottelua kohden. Brandon Connette on johtanut hyökkäystä tehokkaasti ja ennen kaikkea monipuolisesti. Kiinniottotilastossa jo viidellä pelaajalla on vähintään 100 jaardia ja vähintään yksi touchdown Connetten heitoista.

Tilastollisesti Butchersin heittopuolustus on menestynyt kolmessa ensimmäisessä ottelussa erinomaisesti (vähinten päästettyjä jaardeja eikä yhtään maalia), mutta nyt haaste moninkertainen verrattuna muihin Butchersin alkukauden otteluihin. Roosters laitahyökkääjistä Bernard Luster, Timothy Thomas ja sekä kahdessa edellisessä pelissä kolme touchdownia tehnyt Alexander Wasiljeff ovat varmasti suurin haaste porvoolaisten takakentälle, jossa safety Niko Roikolla on merkittävä rooli oman pelaamisensa lisäksi myös organisoinnissa ja ohjaamisessa.

Tämä pelaaja on Roosters-hyökkäyksen X-factor:

Connetten monipuolisuus tarjoaa uuden ulottuvuuden myös Roostersin juoksupeliin. Keskushyökkääjät Karri Pajarinen ja Jaycen  Spears ovat kumpikin kantaneet palloa yli viiden jaardin keskiarvolla, mutta maaleja Connette on juossut yhtä paljon kuin runningback-kaksikko yhteensä – neljä kappaletta. Tämä heijastuu myös Butchersin heittopuolustukseen, sillä Connettea vastaan on varsinkin kolmansilla yrityksillä varattava puolustaja myös pelinrakentajan omia juoksuja vastaan.

Butchersin pelaaman 3–4 -mallisen puolustuksen tukimiehistä Sebastian Karbin sekä Troy Roach nousevat varmasti näkyvään rooliin sekä Connetten kimppuun rynnätessään että Roach myös heittopuolustukseen pudotessaan. Ville Kurvinen on puolustuksen linjassa aiheuttanut hyökkäyksen linjamiehille nopeudellaan hankaluuksia.

Butchersissa uransa aloittanut Roosters-tukimies Santtu Äyräväinen on alkukaudesta ollut taklaamisen lisäksi myös tehokas potkujen torjuja. Kuva: Sami Ranta

Mikä on Jordan Mooren pelikunto?

Siinä, missä Roosters on ensisijaisesti pyrkinyt heittämään palloa, on Butchers lähtökohtaisesti juoksujoukkue. Keskimäärin porvoolaiset ovat juosseet palloa ottelua kohden yli 234 jaardia. Keskushyökkääjä Darion Hallin keskiarvo on kolmen ottelun jälkeen 8,2 jaardia yritystä kohden, ja Hall sekä pelinrakentaja Jordan Moore ovat juosseet yhteensä 10 touchdownia.

Juoksupelin kaksoisuhka on kuitenkin maanantaina kirjaimellisesti ontuva, sillä Moore loukkasi nilkkaansa 1,5 sitten Seinäjoella ja hänen juoksukuntonsa on vähintään kyseenalainen. Myös blokkaavan keskushyökkääjän Sebastian Lindellin pelikunto on arvoitus.

Juoksupuolustuksessa Roostersin tärkeimmät pelaajat ovat tukimiehet Quentin Coulpin ja Santtu Äyräväinen sekä omalla laidallaan pelejä jatkuvasti rikkova Okko Outinen. Myös safety Ville Rontu on alkukaudesta ampunut onnistuneesti juoksua vastaan, ja hybridipelaaja Curtis Slater voi tarvittaessa pelata kulmapuolustajana, safetyna tai tukimiehenä. Koordinaattori Kari Titola on siirtänyt onnistuneesti Slateria alkukaudesta aina sinne, missä yhdysvaltalaista on tarvittu.

Mikko Seppänen on Butchersin laitahyökkääjien johtaja:

Heittopelissä Butchersin kiinniottokärki on huomattavasti Roostersia kapeampi, mutta aloituskokoonpano on laadukas. Mikko Seppänen, Daniel Luoma ja Crocodiles-ottelussa kauden ensimmäisen ottelunsa pelannut Phung Nguyen ovat kaikki näyttäneet pystyvänsä tekemään pitkiä pelisuoritteita. Myös Hall osallistuu heittopeliin, mutta vielä toistaiseksi nämä heitot eivät ole juurikaan jaardipottia kasvattaneet.

Roostersin puolustuksen takakenttä on pelannut suorastaan ilmiömäisen alkukauden. Jaardimääräisesti punapaitojen takakenttä sijoittuu kolmanneksi Butchersin ja Huskiesin jälkeen, mutta samaan aikaan Roosters on katkaissut vastustajan heiton jo kymmenen kertaa. Akseli Olin, Curtis Slater, Pierre Courageux ja Viljo Lempinen ovat jokainen merkkauttaneet kaksi syötönkatkoa. Sekä Seppänen että Nguyen juoksevat taitavasti kuvioita keskeltä kenttää, joten Roosters-takakentän missio onkin varmistaa, että vikkelällä porvoolaiskaksikolla on varjostajana jokaisessa tilanteessa tarpeeksi nopea pelaaja.

Butchersin takakenttä tarvitsee maanantaina apuja myös linjalta ja tukimiehiltä. Säkittämässä olevan Ville Kurvisen lisäksi myös Troy Roachin (3) ja Jesse Vuoksenturjan (55) on saatava painetta Brandon Connettelle kuten he saivat Trojans-ottelussa Gil Riveralle. Kuva: Sami Ranta

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

MA 12.06.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Porvoo Butchers

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Kuvat:

Sami Ranta

 

Aloituskokoonpanot

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 11 Jaycen Spears DT 55 Lasse Kankaanpää
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 81 Toni Ahonen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 44 Max Poikonen
LG 76 Richard Laine CB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen SS 28 Viljo Lempinen
RG 65 Jere Lahti FS 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg CB 5 Akseli Olin

Poissa: Morad Maher, Tuukka Hämäläinen, Ville Rontu, Daniel Purssila

Epävarmat: Quentin Coulpin

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 1 Jordan Moore DE 44 Ville Kurvinen
RB 19 Darion Hall NT 93 Roni Paananen
RB 37 Tommi Padatsu DE 55 Jesse Vuoksenturja
WR 7 Daniel Luoma LB 42 Janne Lahikainen
WR 11 Mikko Seppänen LB 68 Sebastian Karbin
WR 10 Robert Karlsson LB 3 Troy Roach
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 51 Marko Puustinen CB 15 Andy Pham
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Pois: Tero Kontiainen, Sebastian Berndtsson, Wilhelm Stigzelius, Oliver Colliander, Kari Aalto, Santtu Jääskeläinen, Markus Hyytinen, Sebastian Lindell, Patrik Väyrynen, Eppu Pulkkinen, Otto Kröger, Emmanuel Amudeng

Epävarmat: Mikko Seppänen

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun