Jättisiirto: Tommi Pinta siirtyy Huskiesiin

Sarjanousija Hämeenlinna Huskies kertoi lauantaina todellisen jättiuutisen: viimeiset 10 vuotta maajoukkueeseen kuulunut, vuoden jenkkifutaajaksikin valittu sisempi laitahyökkääjä Tommi Pinta, 29, siirtyy Tampere Saintsista Kanta-Hämeeseen ja liittyy Huskiesin Vaahteraliiga-joukkueeseen.

Kasvattajaseuransa Saintsin (2008, 2016) lisäksi Pinta on edustanut Vaahteraliigassa myös Turku Trojansia (2015), Helsinki Wolverinesia (2012), Jyväskylän Jaguaareja (2007) ja Seinäjoki Crocodilesia (2006). Kaudella 2014 Pinta teki Wolverines-paidassa 14 touchdownia, mikä on yksi suurimmista runkosarjalukemista Vaahteraliigassa tällä vuosikymmenellä. Vuosi sitten kasvattajaseuraansa Saintsiin palannut Pinta otti kaudella 2016 49 kiinniottoa, joista syntyi lähes 500 jaardia edettyä matkaa ja kahdeksan touchdownia.

– Huskiesilla on hyvä yleinen vire toiminnassaan, Pinta kertoo siirtonsa vetovoimatekijöistä. – Totta kai nousijajoukkueella on aina hyvä vire, mutta Huskies on onnistunut myös konkretisoimaan tuon vireen. Joukkueessa on ehjä pohja.

Vuosina 2013–2014 Pinta pelasi Saksan GFL:ssä Braunschweig New Yorker Lionsissa voittaen kaksi Saksan mestaruutta. Jälkimmäisen GFL-kauden päätteeksi Pinta valittiin urheilutoimittajien toimesta vuoden amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi. Saksan lisäksi Pinta on pelannut Suomen ulkopuolella myös neljän kauden ajan USA:n yliopistosarjassa Missouri Valley collegessa. Viimeisellä jenkkikaudellaan Pinta valittiin NAIA-sarjassa konferenssinsa all starsiin.

Paljon kokenut, paljon voittanut – mutta jotakin Pinnan palkintokaapista kuitenkin puuttuu. Vaahteramaljaa ei tamperelainen ole päässyt nostamaan. Wolverinesissa tuli hopeaa, Trojansissa pronssia ja Crocodilesin paidassa kumpaakin haaleampaa mitalia. Mestaruus kiinnostaa, eikä Pinta sitä salaile:

– Tässä vaiheessa ei parane tehdä asioista pakkomielteitä, mutta tottakai se kiinnostaa. Huskiesilla on kaikki eväät mennä pitkälle jo tänä vuonna, vaikka joukkueen todellinen tähtäin on varmasti asetettu vuoden tai kahden päähän.

– Omalta osaltani kaksi edellistä kautta ovat olleet itselleni pettymyksiä. Syksyn maaottelun jälkeen olen saanut palauduttua hyvin ja olen innoissani tulevasta kesästä.

Iso kalan saalistaminen on maltillista työtä olipa kyseessä sitten heittokalastus tai heittohyökkäyksen rakentaminen. Hämeenlinnassa käytettiin aikaa ennen kuin Pinnan siirto lopulta varmistui.

– Keskustelin Tommin kanssa ensimmäisen kerran jo syksyllä ja esitin hänelle kutsun tulla tutustumaan harjoiteluumme, kertoo Huskiesin päävalmentaja Stan Bedwell. – Tammikuun alussa hän oli mukana leirillämme ja vaikuttui systeemistämme. Suuri kiitos rekrytoinnin onnistumisesta myös laitahyökkääjien valmentajalle Jens Holmströmille ja Huskiesin uudelle puheenjohtajalle Teemu Saariselle, joka on päässyt aloittamaan kautensa näin mahtavalla uutisella.

Päävalmentajana, hyökkäyksen koordinaattorina ja pelinrakentajana Huskiesissa toimiva Bedwell pohjaa filosofiansa nopearytmisestä, heittopainotteisesta air raid -hyökkäyksestä. Kaksimetrinen Pinta aiheuttaa omalla laidallaan kroonisia vaikeuksia puolustuksille, sillä harvalta varjostajalta löytyy vastaavaa fysiikka-arvojen yhdistelmää – nopeus, voima, pituus ja massa. Pallontavoittelun lisäksi Pinta kykenee raivaamaan väylää muille pallonkantajille.

– Tommi oli suomalaisista pelaajista toivelistamme ehdoton ykkösnimi, Bedwell iloitsee. – Hyökkäyssysteemimme kulkee pitkälti sisemmän laitahyökkääjän kautta. Isokokoisena, ulottuvana ja urheilullisena pelaajana Tommi on sille paikalle prototyyppi.


Tommi Pinta – tie pyhimyksestä hurtaksi:

 • 2005: Tampere Saints 1-div, Nuorten PM-kisat, NFL Europe Leiri
 • 2006: Crocodiles Vaahteraliiga pronssi, nuorten EM-kisat
 • 2007: Jyväskylä Jaguaarit Vaahteraliiga pronssi, miesten maajoukkue EM-karsinta vs. Ranska, Yhdysvaltoihin Missouri Valley College, NAIA-Liiga
 • 2008: Missouri Valley College NAIA-liiga
 • 2009: Missouri Valley College NAIA-liiga
 • 2010: Missouri Valley College NAIA-liiga starter, 2nd team all conference, academic all-american
 • 2011: Seinäjoki Crocodiles, Vaahteraliiga-hopea, Vaahteramalja MVP, maajoukkue aloittava DE/WR
 • 2012: Helsinki Wolverines, Vaahteraliiga-hopea, maajoukkue aloituskokoonpano WR, Vaahteraliiga all stars -valinta
 • 2013: New Yorker Lions, Braunschweig – Saksan mestaruus.
 • 2014: New Yorker Lions, Braunschweig – Saksan mestaruus, Eurobowl-finaali, maajoukkue EM-kisat
 • 2015: Turku Anders Trojans, Vaahteraliigassa 3., maajoukkue
 • 2016: Tampere Saints, maajoukkue
 • 2017: Hämeenlinna Huskies

 

Myös Jani Luiro sekä brittilinjamies Jonathan Ashton Hämeenlinnaan

Reilut seitsemän vuotta sitten uraansa aloittelut pienikokoinen laitahyökkääjä Jani Luiro pelasi Kouvola Indiansin paidassa. Ottelussa Kuopio Steelersiä vastaan Luiro teki kiinniotosta uransa ensimmäisen touchdownin. Heiton tuohon maaliin tarjosi hetkeä aiemmin Serbian mestaruuden voittanut yhdysvaltalainen pelinrakentaja – ja nykyinen Huskiesin päävalmentaja-pelinrakentaja Stan Bedwell. Tulevana kesänä kaksikko kulkee jälleen samaa polkua, sillä viimeiset vuodet Vantaan TAFT:ssa pelannut Luiro jatkaa uraansa Huskiesissa.

Vaahteraliiga-kaudella 2016 Luiro eteni 37 kiinniotolla 404 jaardia ja teki neljä touchdownia. Puolustuksessa kulmapuolustajan paikalta Luiro pääsi niinikään maalin makuun palauttamalla yhden syötönkatkon maaliin saakka.

Jani Luiro

Hämeenlinnalaisten linjapeliä puolestaan saapuu vahvistamaan kokenut Suomen kävijä, kahden edellisen kauden ajan I-divisioonassa pelannut Jonathan Ashton. Kaudella 2015 Ashton pelasi Kouvola Indiansissa ja vuosi sitten pelipaikka löytyi Jyväskylän Jaguaareista. Brittilinjamiestä on kaavailtu hämeenlinnalaisten päämajan strategiayksikössä hyökkäyksen linjaan joko guardin tai tacklen paikalle, mutta Ashton pystyy tarvittaessa pelaamaan myös puolustuksen linjassa.

Uudet kolme sopimusta nostavat Huskiesin pelaajapoolin vahvuuden 80 pelaajaan. Hämeenlinnalaiset osallistuvat kesällä yhteisjoukkueella Hyvinkää Falconsin kanssa myös III-divisioonaan. Reserviltään sarjanousijan miehistö on siis Vaahteraliigan mittavimpia. Huskies-tiedote päättyy kuitenkin seuraviin sanoihin:

– Vaikka kilpailu pelipaikoista ykkösjoukkueessa on kovaa ja paikoista kilpailevia pelaajia on paljon, aikoo Hurttalauma silti jatkaa vielä rekrytointia.

Jonathan Ashton

Katso myös:

Huskies-uutinen Pinnan, Luiron ja Ashtonin siirroista

Otsikkokuva (alkuperäinen):

Harri Koivunen

Maaottelukuva:

Sami Ranta