Crocodiles – Saints 08.06.2017

Raportti

Vaahteraliigan torstai-ottelussa Seinäjoen OmaSp Stadionilla olivat vastakkain kaksi voitotonta joukkuetta. Illan päätteeksi ainoastaan vierasjoukkue Tampere Saints jatkaa ilman voittoa. Kotijoukkue Crocodiles sen sijaan otti avausvoittonsa numeroin 29–14 (22–0).

Crocodiles iski otteluun varsinaisella salama-alulla, sillä heti ensimmäisellä ottelun yrityksellä Dijon Washington teki pelinrakentaja Brett Arriveyn heitosta 56-jaardisen touchdownin. Kyseessä oli Crocodilesin kauden ensimmäinen heitto-touchdown. Toinen hyökkäyksessä keikkaa tehnyt takamies Juhani Koivumäki koppasi Arriveyn heitosta kaksi lisäpistettä. Crocodiles johti siis 8–0, kun ottelua oli kulunut 16 sekuntia.

Kotijoukkueen hyökkäys teki avauspuolikkaalla tasaisesti tulosta. Arrivey oli ennen torstaita heittänyt koko kaudella yhteensä 284 jaardia. Nyt jaardeja syntyi jo avauspuolikkaalla 164. Anthony Brooks koppasi kahdeksan heittoa. Lisäksi sekä Jaska Värinen että Arrivey itse juoksivat kelvollisesti jaardeja. Harva osasi tuossa vaiheessa aavistaa, että toisella puoliajalla Arrivey ei enää heittänyt jaardiakaan.

Pelinrakentja Arrivey puski lähietäisyydeltä itse Crocodilesille seuraavan touchdownin. Konkaripotkaisija, urallaan yli 400 pistettä potkinut Tomi Natri onnistui lisäpisteessä ja näin kotijoukkue johti ensimmäisen neljänneksen jälkeen 15–0.

Dijon Washington karkaa avausmaaliin:

Tamperelaishyökkäykselle avauspuolikas oli murheellinen. Laitahyökkääjistössä viilettivät sekä Espanjasta palannut Henri Laine ja nuorempi Laineen veljeksistä, Ilari, ja veljespari keräsikin ottelussa yhteensä yhdeksän kiinniottoa ja 185 jaardia. Ensimmäisellä puoliajalla kuitenkin jokaista onnistumista kohden Saints epäonnistui kahdesti. Kahden rähmäyksen lisäksi pelinrakentaja Yeldell heitti yhden syötönkatkon. Lisäksi Yeldell säkitettiin kahdesti syvällä aloituslinjan takana, joiden myötä Saintsin juoksujaardit olivat avauspuolikkaan jälkeen 47 jaardia pakkasella.

Saintsin epäonnistuminen pohjusti myös Crocodilesin kolmannen touchdownin. Omassa päädyssä neljännen yrityksen aloitussyöttö leijaili lentopotkaisijan yli ja linjapuolustaja Filip Zacok peitti pallon jaardin päästä maalialueesta. Hetken päästä Joonas Raatikainen teki Arriveyn heitosta maalin. Natrin potkun jälkeen puoliajalle lähdettiin lukemissa 22–0.

Saintsin ilonaiheet olivat löytyivät avauspuolikkaan osalta puolustuksesta. Italian maajoukkuelinjamies Andrea Pasquali pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa ja otti yhden säkityksen. Lahjakkaat, nuoret takamiehet Benjamin Ylipää ja Ronny Lehmussaari ottivat syötönkatkot.

Juzz Tiny ja ottelun pisin touchdown:

Toinen puoliaika oli Saintsin – kiri loppui kuitenkin kesken

Puoliajan jälkeen kentän valtasi vesisade. Crocodiles pelasi jatkossa varman päälle juoksupainotteisesti ja tuntui selvästi tyytyvän tilanteeseen. Kotijoukkue sai toisella puoliajalla kokoon vain kerran uusiin yrityksiin oikeuttavan matkan. Muun muassa Brooks katosi kuvasta täysin, sillä Arriveyn heitoista ei toisella puolikkaalla ei onnistunut yksikään.

Saintsin parhaan terän puolestaan veivät kolmannella neljänneksellä rangaistukset blokkipelissä, ja useampikin vierasjoukkueen onnistunut hyökkäyspeli tuotiin takaisin. Kerran Raleigh Yeldell pohjusti juoksullaan hyvän tilanteen lähelle maalialuetta, mutta tuolloinkin Saintsin yritykset loppuivat kesken. Crocodilesin puolustus joutui toisen puoliajan tulemaan toimeen ilman linjamies Filip Zacokia, joka loukkaantui avausjaksolla, mutta vastaavasti muun muassa Cory Magwood tuntui olevan kaikkialla.

Maalittoman kolmannen neljänneksen jälkeen nähtiin päätöserän alussa nähtiin toisinto ottelun avauksesta. Tällä kertaa asialla oli Henri Laine, joka Yeldellin heitosta iski Saintsin avauspisteet 61 jaardin touchdownilla. Jarkko Ylä-Häkkinen potkaisi tilanteeksi 22–7. Ennen Laineen touchdownia Saints oli pelannut 13 neljännestä ilman pistettä.

Yksi Saintsin pirteimmistä pelaajista Seinäjoella oli Juzz Tiny. Portugalilaishyökkääjä pelasi energisesti ja aggressiivisesti aina saatuaan pallon. Neljä ja puoli minuuttia ennen loppua Tiny murtautui linjan läpi ja löysi vasemmalta laidalta väylän maalialueelle asti. 81-jaardisen suorituksen jälkeen Ylä-Häkkinen kavensi tilanteeksi 22–14.

Huolimatta Saintsin kiristä, ottelun kaksi viimeistä onnistumista kirjattiin Crocodilesille. Ensin Brooks otti illan toisen syötönkatkonsa, kun peliaikaa oli jäljellä ainoastaan reilut kaksi minuuttia. Hetkeä myöhemmin Värinen puhkaisi 62-jaardisella juoksulla Pyhimysten puolustuksen. Natri sinetöi Crocodilesin voittolukemiksi 29–14.

Vaahteraliiga, 6. otteluviikko:

TO 08.06.2017 | 18:30 | OmaSp Stadion, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Tampere Saints 29–14 (15–0, 7–0, 0–0, 7–14)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina Vaasassa, kun Royals kohtaa Kaarlen kentällä Hämeenlinna Huskiesi kello 15.30 alkaen. Suora lähetys Ruudussa käynnistyy 15.00.

Kuvat:

Marko Tuominiemi

Tilastot

Ennakko

Vaahteraliigan kuudes otteluviikko käynnistyy torstaina Seinäjoelle, kun OmaSp Stadionilla Ruudun ja IS Extran kameroiden edessä kauden ensimmäistä voittoaan metsästävät Seinäjoki Crocodiles ja Tampere Saints. Crocodilesilla on allaa neljä tappiota, Saintsilla kolme.

Sekä Crocodilesin päävalmentaja Vesa Jalava että hänen Saints-kollegansa Teemu Majander ovat nostaneet joukkueen alkukauden masennusjaksoon syyksi hyökkäyksen toimimattomuuden. Crocodiles iski kauden avauksessaan Roostersia vastaan 12 pistettä, Royalsin vieraana 8, Huskiesia vastaan 6 ja jäi viikko sitten kotonaan nollille Butchersia vastaan.

Saints teki seitsemän pistettä kauden avauksessa Butchersia vastaan, mutta kahdesta edellisestä ottelusta saldona on ollut 0–50 –tappiot. Tamperelaiset ovat nyt pelanneet kymmenen peräkkäistä neljännestä ilman pisteitä. Tehtyjen pisteiden tilastossa joukkueet ovat sijoilla 5. ja 6. Päästetyissä pisteissä viimeisinä noin 45 päästetyn pisteen keskiarvoilla.

Tätä taustaa vasten selvää on, että torstaina voittoa lähempänä on se osapuoli, joka pystyy hyökkäyksineen palloa eteenpäin kuljettamaan, parantamaan kenttäasemaa ja luonnollisesti tekemään pisteitä. Samalla myös paljon pelaamaan joutuneet puolustukset saisivat levätä. Crocodilesin hyökkäys on edennyt vähiten jaardeja (112/ottelu), mutta vastaavasti Saintsin puolustus on päästänyt eniten jaardeja (439).

Joonas Raatikainen pohtii Crocodilesin alkukautta Butchers-ottelun jälkeen:

Video: Tomi Natri

Nähdäänkö Saintsin takakentällä uusi vahvistus?

Crocodilesin hyökkäyksessä avainasemassa on juoksupeli ja keskushyökkääjä Jaska Värisen otteet. Seinäjokelaiset ovat neljässä ottelussa edenneet yhteensä 446 jaardia. Tuosta määrästä yli puolet on kulkenut Värisen kautta. Juosten keskushyökkääjä on kerännyt 152 jaardia ja kiinniotoilla 92 jaardia.

Anthony Brooksilta, Pasi Raatikaiselta ja Miikka Kaunismäeltä vaaditaan torstaina onnistumisia Brett Arriveyn johtamassa heittopelissä. Myös Englannin maajoukkuelaitahyökkääjä Kevin Paul Yiminyi on tekemässä debyyttiä Croco-hyökkäykseen, mutta hänen osallistumisensa torstain koitokseen on vielä epävarmaa. Arriveyn heittopeli on kauden alussa vaisua ja vaaratonta eikä Crocodiles ole heittäen vielä onnistunut maalinteossa.

Tukimies Tony Ballon on tärkein Saints-puolustaja Väristä vastaan, ja yhdysvaltalainen onkin edellisissä peleissä ollut joukkueensa taklaustilaston kärkinimi. Jenkkitakamies Elliott Jeffcoatin kausi päättyi loukkaantumiseen lauantain ottelussa, ja hänen tilalleen Saints on tuomassa uutta vahvistusta Atlantin länsipuolelta. Mahdollisesti uusi puolustaja pelaa jo Seinäjoella.

Saintsin portugalilaisvahvistus Juzz Tiny on kokonaisjaardeissa mitattuna Saintsin tehokkain pallonkantaja. Yhteensä Tiny on kantanut palloa 279 jaardia, joista 202 on tullut aloituspotkun palautuksista. Kuva: Harri Koivunen

Crocodilesin puolustus riistää ahnaasti palloja

Saintsin hyökkäys on onnistunut kauden aikana pelaamaan muutaman hyvän, juoksupainotteisen vuoron. Sekä Tuukka Lehtoselta että pelinrakentaja Raleigh Yeldelliltä löytyy jalkoja tehdä pelejä. Heittopelissä onnistumiset ovat rajoittuneet yksittäisiin – joskin näyttäviin – onnistumisiin. Jaakko Lehtonen ja Mikko Sinikallio ovat olleet Yeldellin heittojen ykköskohteet, mutta Henri Laine palasi juuri Suomeen tuoreena Espanjan liigan hopeamitalistina ja saattaa tuoda ulottuvuutta kiinniottoihin jo torstaina. Myös Eero Hiltunen on tekemässä paluuta pelikentälle, joten Saintsin hyökkäys saattaa hyvinkin pian saada uuden vaihteen.

Crocodilesin puolustus on muutamassa ottelussa pelannut alun hyvin, mutta toisella puoliajalla väsymys on paistanut otteista. Cory Magwood on keskustukimiehenä avainpelaaja Lehtosen juoksun pysäyttäjänä, ja kaksikko Filip Zacok – Joonas Raatikainen puolestaan laidoilla Yeldellin kiertoja vastaan.

Kotijoukkueen heittopuolustuksessa keskeinen spekulaatio kohdistuu siihen, pystyykö takamies Dijon Washington pelaamaan. Sanomattakin selvää on, että Crocodiles tarvitsee tästä ottelusta voiton, ja Washington todennäköisesti ainakin yrittää pelata vaikka loukkaantumisesta kärsisikin.

Crocodilesin puolustus on alkukaudesta riistänyt pallon vastustajalta Roostersin jälkeen toiseksi eniten – kuusi kertaa. Samaan aikaan Saintsin hyökkäys on menettänyt palloa eniten eli kymmenen kertaa, ja tamperelaisten puolustus on itse saalistanut pallon joukkueelle vain kaksi kertaa. Koska torstain ottelusta ennakoidaan varsin tasaista koitosta, voi ratkaisu hyvinkin selvästi piillä siinä, kumpi on pallon kanssa huolellisempi.

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

TO 08.06.2017 | 18:30 | OmaSp Stadion, Seinäjoki:

Crocodiles – Saints

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Kuvat:

Harri Koivunen

 

Aloituskokoonpanot

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brett Arrivey DE 99 Filip Zacok
RB 34 Jaska Värinen DT 18 Felix N´twa
WR 13 Anthony Brooks DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 38 Joonas Raatikainen
WR 87 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 91 Marco Koivumäki LB 15 Cory Magwood
LT 65 Maximilian Malander LB 43 Juhani Koivumäki
LG 72 Jari Ylimäki CB 12 Joonas Kaleva
C 66 Mikael Paloniemi SS 26 Tuomas Leinonen
RG 76 Antti Rinta-aho FS 4 Dijon Washington
RT 77 George Jackson CB 21 Mikko Havulehto

Poissa: Josh Clarke, Aleksi Yli-kujala, Vili Rajamäki

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 94 Matias Jaakkola
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 70 Jarkko Ylä-Häkkinen
WR 21 Jere Tuhkanen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 62 Mario Mäkinen DB 31 Eero Hiltunen
RT 61 Topias Räty DB 2 Ronny Lehmussaari

Poissa: Valtteri Pouttu, Elliott Jeffcoat, Tuomas Kanerva, Jussi Salminen, Ashley Dewing, Aarno Kauppi, Juho Pietilä, Juuso Jylhä, Jari Virkkula

Epävarmat: Johan Asala, Antti Willberg, Risto Raukko, Janne Moisio, Eero Hiltunen, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Ville-Matias Väänänen, Aleksi Patteri, Joni Riihelä, Eetu Tuominen, Janne Kreus, Ronny Lehmussaari, Janne Sulin, Mike Williams

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jussi Mustikkamaa
Sivutuomari Alexandra Naumanen
Kenttätuomari Terhi Julkunen
Takatuomari Juhani Bruun