Crocodiles – Royals 03.08.2017

Raportti

Seinäjoella potkaisiin käyntiin Vaahteraliigan 13. peliviikko kamppailulla Botnia Bowlista. OmaSP Stadioinilla vierailleet vaasalaiset hallitsivat pelivälinettä eivätkä antaneet loukkaantumisten riivaamalle Crocodilesille mitään saumoja. Loppulukemat valkopaitaisille vierailijoille 7–57 (7–36).

Crocodilesin kamppailu torstaina toi mieleen Don Quijoten taistelun tuulimyllyjä vastaan. Ilman avainpelaajiaan, urhoollisesti läpi ottelun sotineet seinäjokelaiset olivat toivottoman tehtävän edessä, kun naapurikaupungin vierailijat myllyttivät tähtikaartillaan kolme neljännestä taala pohjassa. Royals-hyökkäys eteni ottelussa huimat 451 jaardia, tuttujen kuninkaallisten valloittaessa valokeilan. Pelinrakentaja Justin Sottilare heitti ottelussa liki kolmesataa jaardia, pohjustaen niillä peräti kuusi touchdownia. Laitahyökkääjät RJ Long ja Spencer Cutlan summasivat kumpainenkin yli kaksikymmentä pistettä vaasalaisten kirnuun.

Kamppailu avausneljännes oli Royals -painotteinen. Siinä missä Crocodilesin hyökkäys syyllistyi huolimattomuuteen ja hölmöihin virheisiin, olivat vaasalaisvieraat armottomia omien tilaisuuksiensa tullen. Royals onnistui avausneljänneksellä maalinteossa kolmesti, joista kaksi kirjattiin RJ Longille ja yksi Nicholas Petersonille.

Takaiskuista sisuuntuneet isännät saivat toiselle neljännekselle räjähtävän startin, kun kuninkaallisten hyökkäys lahjoitti krokotiileille hyvän kenttäaseman. Tilaisuuden hyödynsi keskushyökkääjä Jaska Värinen, joka rynni onnistuneiden blokkien avustuksella pallon maalialueelle. Lisäpiste kirjattiin, Tomi Natria torstaina paikanneelle, Vili Rajamäelle, joka toimitti lapikkaastaan pallon puiden väliin.

Jaska Värinen hyödyntää blokit ja spurttaa maalialueelle

 

Vierailijat eivät tästä lamaantuneet vaan kuittasivat tuplana ja nopeasti. Kummastakin maalista vastasi Cutlan. Walesilainen laitahyökkääjä kartutti vaasalaisten kokonaissaldoa avauspuoliajalla yhteensä kahdeksallatoista henkilökohtaisella pisteellään: kaksi touchdownia ja kuusi lisäpistettä.

Enempää pistesuorituksia ei avauspuolikkaalla enää nähty, joten tauolle siirryttiin lukemissa 7–36.

Vierasjoukkue ei antanut avauspuolikkaalla yhtään armoa raajarikkoisille isännille. Vaasalaiset käyttivät omat hyökkäyssaumansa, puolustivat tiiviisti ja osoittivat, miksi joukkue keikkuu Vaahteraliigan kärkipäässä. Pelinrakentaja Justin Sottilare alusti jokaisen Royalsin maalin ja johti hyökkäystä jälleen tyylillä. Crocodilesin pirteimpinä esiintyivät maalinteossa onnistunut Värinen sekä laitahyökkääjä Rajamäki, joka kymmenen jaardin keskiarvollaan, oli joukkueensa ykköskohde heitoissa.

Vaasalaiset jatkavat jalka kaasulla

Seinäjokelaisista isännistä ei ollut pysäyttämään kuninkaallisia torstaina, kun vierailijat jatkoivat toista puoliaikaa kaasu pohjassa. Kovassa terässä oleva Royals takoi kolmannelle neljännekselle kolme touchdownia ja kolme onnistunutta lisäpistepotkua. Tuttu mies Long kahdesti ja kerran kurotuksellaan Sottilare – potkut haarukkaan by Cutlan.

RJ Long (13) ja normipäivä toimistolla torstaina: neljä touchdownia, 80 jaardia kantamalla ja 92 koppaamalla. Kuva: Timo Aalto

Viimeinen neljännes oli enää pelkkää kosmetiikkaa pelin jo ratkettua. Sekä koti- että vierasjoukkue kierrättivät miehistöään, säästellen avainpelaajiaan kauden viimeisiä kamppailuja silmällä pitäen. Neljänneksellä ei maaleja nähty, joten loppulukemat Royalsin eduksi 7–57.

 

Vaahteraliiga, 13.peliviikko:

TO 03.08.2017 | 18:30 | OmaSP Stadion, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Royals 7–57 (0–21, 7–15, 0–21, 0–0)

Tilastot

Vaahteraliigan 13. peliviikko jatkuu lauantaina Tampereella, Saintsin isännöidessä Huskiesia. Kamppailu Hämeen herruudesta, eli Oma SP Bowlista, alkaa kello 15.30. Ottelu nähtävissä Ruudussa, jossa ennakkostudio starttaa jo klo 15.00.

 

Kuvat:

Timo Aalto

Samppa Toivonen

Ennakko

Vaahteraliigan 13. peliviikko polkaistaan käyntiin torstaina Seinäjoella kauden toisella Botnia Bowl -kamppailulla. Tuolloin, tämän hetken Pohjanmaan hallitseva mestari, Royals vierailee krokotiililauman kotimaaperällä, OmaSP Stadionilla. Raajarikkoinen Crocodiles pyrkii ryöstämään monisatavuotisen kirnun takaisin Seinäjoelle – jotta näin voi tapahtua, täytyy kotijoukkueen venyä kauden parhaimpaansa.

Torstain ottelun asetelma on selvä: Royals lähtee peliin ennakkosuosikkina ja Crocodiles haastajana.

Seinäjokelaiset isännät ovat saaneet valmistautua kamppailuun rennoissa merkeissä.

­– Lauantaina pelasimme perinteisen Suomi – muu maailma soikkismatsin (= soikeapallo), kertoo Crocodilesin päävalmentaja Vesa Jalava.

Loukkaantumisista viime aikoina kärsineellä krokotiiliryhmällä on puolentoista viikon tauon aikana ollut aikaa parannella niin haavoja kuin opettaa pelaajilleen uusia pelipaikkoja. Crocodiles on pakon edessä, joutunut liikuttelemaan avainpelaajiaan heille ei-niin-tyypillisille -pelipaikoille.

– Tällä viikolla olemme keskittyneet opettamaan muutamalle kaverille uutta pelipaikkaa, minkä lisäksi systeemiä on hieman uudistettu.

Kysyttäessä, mikä on vihreäpaitaisten isäntien pelinrakentaja tilanne Botnia Bowliin, Jalava toteaa suoraan:

– Brett Arrivey ei pysty pelaamaan, joten pelinrakentajan paikalla nähdään joko Anthony Brooks tai hiljattain joukkueen vahvuuteen liittynyt Marco Bonacci.

Sekä Brooks että Bonacci ovat viime peleissä kokeilleet vuorollaan pelinrakentajan tonttia, mikä on ajoittain toiminut hyvin. Bonacci sai Vaahteraliigauraansa pelinrakentajan tontilla lentävän lähdön, kun hänen ensimmäinen onnistunut heitto löysi laitahyökkääjä Dijon Washingtonin, joka toimitti pallon aina maalialueelle asti. Loukkaantumista kärsinyt seinäjokelaisryhmä joutui kuitenkin toteamaan tuossa ottelussa Saintsin paremmakseen.

Brett Arriveyn loukkaantuminen on pakottanut Crocodilesin siirtämään laitahyökkääjiään pelinrakentajan tontille. Anthony Brooks (13) pelasi jo Porvoossa tuolla paikalla ja kahdessa edellisessä pelissä hän on heittänyt palloa onnistuneesti omille 232 jaardin verran. Kuva: Sami Ranta

Tiedustaeltaessa muiden sivussa olevien pelaajienlistaa, joutuu päävalmentaja toteamaan luettelon olevan liiankin pitkä (ja laadukas):

– Varmoja poissaolijoita Arriveyn lisäksi ovat Filip Zacok, Cory Magwood, Joonas Raatikainen, Washington, Justin Andrushko sekä Jani-Petteri Koivumäki.

Miten tähtiä vilisevä vaasalaispuolustus onnistutaan murtamaan?

Vaahteraliigan taklaustilastoa johtava Chris Young, säkityskuningas Efe Evwaraye, heittopuolustuksen aatelinen Rufail Khalifa. Siinä vain muutama mainittuna kivenkovasta vaasalaispuolustuksesta, joka on hiljentänyt joukkueita toisensa jälkeen tämän kauden aikana. Royals on kovaa vauhtia etenemässä pudotuspeleihin kotietu taskussaan ja tavoittelee tosissaan Vaahteramaljaa. Mutta millä aseilla vajaamiehinen seinäjokelaisryhmä kykenee haastamaan torstaina sarjan eliittipuolustuksen?

Kun katseet käännetään tilastoihin, eivät ne ainakaan lähtökohtaisesti ottelun isäntiä mairittele: keskimäärin 14 pistettä ja 181 edettyä jaardia per ottelu. Crocodiles on onnistunut pisteiden teossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta avauspuolikkaalla, kun taas jälkimmäisellä on totuttu olemaan vastaanottava osapuoli (102-28).

Sama kaava toistui myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, jossa krokotiiliryhmä onnistui siirtymään tauolle 6–8 johdossa, vaikka hävisikin ottelun, Royalsin pelin vapauduttua toisella puoliajalla, lukemin 40–8. Samaa taktiikka peräänkuuluttaa päävalmentaja Jalava, sillä erotuksella, että voittajana stadionilta poistuu kotijoukkue:

– Pelaamme torstaina joukkueena hyvin. Odotettavissa on tasainen matsi, joka ratkeaa lopussa meille.

Hyökkäys ei saa lahjoittaa menetyksillään palloa vieraille, omat saumat on käytettävä häikäilemättä hyväkseen ja yksilöiden on pelattava paras pelinsä – joukkueena. Siinä avuja, joilla vaasalaispuolustusta voidaan horjuttaa. Oli pelinrakentajana sitten Brooks tai Bonucci, täytyy heille pelata riittävästi aikaa löytää kohteensa ja pidettävä kookkaat Royals-miehet linjassa kurissa. Mikael Paloniemi ja George Jackson ovat kovan paikan edessä, kun hyökkäyksen linjaan asettuvat Evwaraye ja Rodon Zeqiri, jotka himoitsevat pelinrakentajan päänahkaa. Kun kiinniotto puolelta puuttuvat sekä Washington että Brooks/Bonucci tandemi, täytyy paikkaajien Pasi Raatikaisen, Vili Rajamäen ja Miikka Kaunismäen huijata omia vartijoitaan oveluudella, jotta paikka kiinniottoihin syntyisi.

Chris Youngin (4) kurissa pitäminen on iso haaste seinäjokelaisille torstaina. Kuva: Samppa Toivonen

”Royals-hyökkäys pysähtyy, jos saa pelattua RJ Longin pois”?

Kuninkaallisten hyökkäys ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Tähtipelaajia vilisevä vaasalaishyökkäys on äitynyt viime aikoina hurjaan pisteilotulitteluun. Paljon avainpelaajia puolustuksestaan menettäneen Crocodilesin päävalmentaja tunnustaa realiteetit, mutta pystyy myös, pieni pilke silmäkulmissa, heittämään paikallisvastustajastaan hieman vitsiä, kuten asiaan kuuluu:

– Royals on finaalikandidaatti ja liigan tämän hetken kovakuntoisin joukkue. Jos ainoastaan logoa kuvailee, niin se näyttää ihan neljäntuulenhatulta.

Yhdeksään tämän sesongin kamppailuun seitsemän voittoa (edellinen tappio liki kaksi kuukautta sitten), lähes kolmekymmentä pistettä per peli ja liigan tämän hetken kuumin pelaaja: Long. Siinä kiteytettynä haaste, joka seinäjokelaisia kotistadionillaan odottaa. Jalava näkee, että Longin ulospelaaminen pysäyttää koko joukkueen:

– Jos saamme pelattua RJ Longin pelin ulkopuolelle, koko Royals-hyökkäys tyrehtyy.

Vaikka Long onkin ollut joukkueensa eniten tavoiteltu ja maaleja tehnyt pelaaja, pelkästään hänen pimentämisensä ei riitä. Muut laitahyökkääjät, Spencer Cutlan, Jussi Kaas ja Aappo Saloranta, ovat olleet näyttävästi esillä, silloin kun Long on ollut varjossa. Lisäksi viisi touchdownia tililleen kerännyt keskushyökkääjä Tom Suoste on pelote, silloin kun palloa ei lähdetä heittämään.

Poissaolojen seurauksena paljon taklausvoimaa ja syötönkatkotaitoa menettäneet isännät joutuvat keksimään uudet juonet Royals-hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Kulmapuolustajat Joonas Kaleva ja Mikko Havulehtoa odottaa hikinen ilta, jos heidät jätetään liian usein 1v1 -tilanteisiin laidoilla, joten Juhani Koivumäen ja Tuomas Leinosen on kyettävä tarjoamaan heille riittävästi tukea. Lisäksi puolustusboksin on saatava pidettyä juoksut kurissa ja tätä kautta pakottaa vierailijat punttaamaan palloa, mikä tarjoaisi hyökkäykselle paremmat asemat tavoitella maaleja.

 

Vaahteraliiga, 13.peliviikko:

TO 03.08.2017 | 18:30 | OmaSP Stadion, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Royals

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

 

Kuvat:

Samppa Toivonen

Sami Ranta

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Torstain Vaahteraliigan ottelun Seinäjoki Crocodiles – Wasa Royals -aloituskokoonpanot:

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 13 Anthony Brooks DE  42 Benjamin Egbodiwe
RB 34 Jaska Värinen DT 3 Teemu Sinisalo
WR 29 Marco Bonacci DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 42 Felix N´twa
WR 23 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 11 Vili Rajamäki LB 32 Renaldas Macevicius
LT 66 Mikael Paloniemi LB 36 Jussi Koivumäki
LG 78 Antti Rinta-aho LB 12 Joonas Kaleva
C 59 Carlos Carrasco SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 8 Tuomas Leinonen
RT 77 George Jackson CB 26 Mikko Havulehto

Poissa: Brett Arrivey, Cory Magwood, Filip Zacok, Joonas Raatikainen, Jukka Ristolainen, Jani-Petteri Koivumäki, Dijon Washington, Justin Andrushko

Epävarmat: 

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 92 Rodon Zeqiri
RB 34 Joakim Jakobsson DT 96 Lauri Hannula
WR 6 Nicholas Peterson DT 90 Robin Khalifa
WR 8 Spencer Cutlan DE 47 Benjamin Snåfs
WR 13 RJ Long LB 27 Niko Mäenpää
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 51 Matthias Stockamp LB 26 Lauri Saari
LG 75 Teemu Salo CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 33 Stacey Thomas
RT 70 Eric Blomgren CB 23 Jefferson Davis

Pois: Thomas Ceken, Aappo Saloranta, Jimi Österholm

Epävarmat: Kalisto Amudeng, Tom Suoste, Martti Kaas

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Perttu Hautala
Rajatuomari Jani Sipi
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Terhi Julkunen
Takatuomari Juhani Bruun

 

Vaahteraliiga, 13.peliviikko:

TO 03.08.2017 | 18:30 | OmaSP Stadion, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Royals

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.