CFL-pelit nyt vapaassa katselussa suomalaisille

Canadian Football League CFL ilmoitti perjantaina avaavansa kauden 2019 peli vapaasti katseltavaksi yaretv-palvelussa. Tarjous kohdistetaan CFL:n kansainvälisille faneille eikä sitä voi hyödyntää Pohjois-Amerikan alueella.

CFL käynnisti vuonna 2019 Global Player ohjelmansa. Ohjelman tarkoituksena on etsiä kansainvälistä talenttia sarjan joukkueiden rostereihin ja samalla lisätä tietoisuutta sarjasta kansainvälisillä markkinoilla.  Kanadan ammattilaisliiga solmi vuonna 2019 sopimuksia kansallisten lajiliittojen kanssa ja myös Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto, SAJL liittyi sarjan yhteistyökumppanien joukkoon.  SAJL:n sopimuksen hedelmistä on saatu nauttia jo yksilötasolla suomalaispelaajien päästessä mukaan CFL:n Global Combine testitapahtumiin.  Nyt hyötyjiksi pääsevät myös penkkiurheilijat CFL:n  tarjotessa kauden 2019 peli ilmaiseksi yhteistyökumppanimaittensa katsomoihin.

Kimi Linnainmaa, Toronto Argonauts

Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen CFL-sopimuksen solminut pelaaja on Roosters-kasvatti Kimi Linnainmaa, joka pelasi Toronto Argonautsin riveissä kauden 2019. Linnainmaa oli mukana joukkueen pelipäivän rostereissa, mutta pelimahdollisuudet rajoittuvat miehen ensimmäisellä kaudella pääasiassa erikoistilanteisiin (katso haastattelu alempaa). Kannattaa siis kiinnittää Toronton peleissä huomio potkupeleihin.

CFL:n International Game Pass nyt tarjolla ilmaiseksi suomalaisille

Huomio kanadalaisen pelin erityispiirteet

Kanadalaista peliä katsottaessa on hyvä huomioida sen erityispiirteet. CFL on luvannut tuottaa erillisen sääntövideon perinteisen jenkkifutiksen faneille, mutta sen valmistumista odotellessa kannattaa tunnistaa seuraavat keskeiset poikkeamat jenkkiversioon verrattuna:

  1. Pelikenttä on huomattavasti suurempi, kuin amerikkalaisessa versiossa. Pelikentällä on pituutta 110 jaardia (vrt. 100 jaardia) ja sen molemmissa päissä on 20 jaardia syvät maalialueet (vrt. 10 jaardia). Kanadalaisten kentän leveys on 65 jaardia kun kentät, joilla esim. Suomessa pelataan amerikkalaista versiota ovat 53.33 jaardia leveitä.
  2. Kentällä pelaa samanaikaisesti 24 pelaajaa (vrt. 22 pelaajaa). Molemmilla joukkueilla on siis kentällä 12 pelaajan miehistö totutun 11 sijaan.
  3. Hyökkäävällä joukkueella on ainoastaan kolme yritystä 10 jaardin etenemiseen (vrt. 4 yritystä)
  4. Ennen pelin alkua hyökkäävässä joukkueessa saa olla useampia pelaajia liikkeessä (vrt. 1 pelaaja). Lisäksi joukkueiden aloituslinjojen välimatka on snäpin hetkellä yksi jaardi.

Kun kentällä on enemmän tilaa, aloituslinjat lähtevät liikkeelle kauempana toisistaan ja useampi hyökkäyspelaaja voi olla liikkeessä pelin käynnistyessä, ovat tilanteet usein kovavauhtisempia kuin amerikkalaisessa peliversiossa.

Toimi näin

Klikkaa sisään yaretv:n sivulle ja hanki itsellesi ”International Game Pass”. Sen saat käyttöösi helposti rekisteröitymällä paveluun. Käytä kirjautuessasi linkin muotoa https://cfl.yaretv.com. (Huom. www-alkuisena ei näytä toimivan). Klikkaamalla alla olevaa CFL-logoa pääset oikeaan kohteeseen.

Toivomme, että suomalaiset jenkkifutiksen ystävät hyödyntävät tarjolla olevaa mahdollisuutta mahdollisimman paljon. Kanadalaiset seuraavat eri markkinoiden kiinnostusta CFL:n sarjoja kohtaan.

Alla Kimi Linnainmaan haastattelu tammikuulta, jolloin koronaepidemiasta ei ollut tietoakaan ja suunnitelmat suomalaispelaajilla selvät.