Vaahteramalja XL yhdistää Suomen jenkkifutisperheen

Amerikkalaisen jalkapallon miesten ylimmän sarjatason SM-finaali, Vaahteramalja, yhdistää samalla koko suomalaisen jenkkifutisperheen.

Vaahteramalja pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa loppuottelun 40 vuoden historian aikana pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tampereen Stadion kerää lauantaina 14. syyskuuta katsomoihinsa tietysti niiden kahden joukkueen fanit, jotka suomenmestaruudesta kamppailevat, mutta myös muu jenkkifutisperhe saapuu Ratinaan yhteiseen juhlaan. Amerikkalaista jalkapalloa pelataan Suomessa monella eri paikkakunnalla aina Kotkasta Rovaniemelle saakka.

Kotkassa on tänä vuonna saatu nauttia jenkkifutisnosteesta, kun miesten joukkue Eagles voitti ykkösdivisioonan mestaruuden, ja sai kohottaa voitonjuhlassa käsiinsä Spagettimaljan. Eagles on myös menestynyt tänä vuonna kiitettävästi myös naisten ykkösdivisioonassa. Kotkassa on menossa kunnon jenkkifutisnoste.

– Olemme saaneet itseämme hyvin esiin, ja kadullakin tulee ihmisiä kyselemään meidän menosta ja peleistä, Eaglesin seurapuheenjohtaja ja naisten joukkueen pelaaja Essi Söderholm kertoo.

Söderholm on itse tulossa seuraamaan Vaahteramaljaa Ratinaan ja majapaikka Tampereelle on jo varattu.

– Kyllä Kotkan värit näkyvät katsomossa, on meitä sen verran lähdössä Tampereelle. Riippuen siitä, että ketkä pelaa, niin jompaakumpaa tullaan fanittamaan, hän sanoo.

Essi Söderholm uskoo, että seuraihmiset eri puolilta Suomea lähtevät Vaahteramaljaan Tampereelle, sillä kaupunkiin on kaikkialta hyvät liikenneyhteydet.

– Kyllä suosittelen, Vaahteramalja on aina ollut hieno tapahtuma. Luulen, että tästä tulee vielä entistä hienompi tapahtuma.

Eagles haluaa lähitulevaisuudessa näkyä Vaahteraliigakentillä niin miehissä kuin naisissa.

– Se ei ole vielä ensi vuonna ajankohtaista. Haluamme vielä luoda organisaatiotamme vahvemmaksi, ennen kuin lähdemme nousemaan sarjatasolla.

Tampereen Stadion odottaa 14. syyskuuta Ratinan katsomoon mahdollisimman värikästä ja laajaa jenkkifutiskatsojakuntaa kaikkialta Suomesta historialliseen Vaahteramaljaan numero 40.

Rovaniemellä vahvaa otetta kakkosdivisioonassa

Rovaniemi on pohjoisin paikkakunta, jossa amerikkalaista jalkapalloa pelataan Suomessa. Rovaniemi Nordmen onkin tullut viimeisen viiden vuoden aikana ryminällä mukaan suomalaiseen jenkkifutisperheeseen. Tänä vuonna miesten edustusjoukkue on pelannut menestyksellä kakkosdivisioonaa.

– Miesten joukkueen suhteen näyttää hyvältä, Nordmenin seurapuheenjohtaja Jani Turunen toteaa tyytyväisenä.

Nordmenilla on tällä kaudella miehissä ollut kolmekymmentä pelaajaa. Tavoite on nousta sarjatasolla, jos se pelillisesti vain onnistuu.

– Seuran kasvun kannalta eteenpäin on mentävä.

Vaahteramaljaan Rovaniemeltä saatetaan hypätä Tampereelle suuntautuvaan junaan, jotta Nordmenin värit näkyisivät Vaahteramaljassa ja Tailgate-tapahtumassa ennen finaalia.

– Vielä ei ole päätetty, että lähdetäänkö, mutta kyllä Vaahteramalja aina kiinnostaa.

Tamperelaiset tyytyväisiä lajinäkyvyyteen

Tampere Saintsin puheenjohtaja Marko Husu on tyytyväinen, että amerikkalaista jalkapalloa saadaan Tampereen seudulla näkyville Vaahteramaljan kautta.

– Vaahteramalja tulee varmasti toimimaan piristysruiskeena, ja näkyy meidän seuratoiminnassamme uusina junioriharrastajina tulevina vuosina, Husu arvelee.

Saints on varautunut lajin kasvuun omalla seudulla siten, että juniorijoukkueiden valmentajamäärää on kasvatettu.

Amerikkalaisen jalkapallon suosio lajiharrastajina on ollut viime vuosina kasvussa Pirkanmaalla. Saints on tehnyt tämän vuoden aikana parikymmentä koulukäyntiä jenkkifutiksen tiimoilta, ja kouluilla on markkinoitu tulevaa Vaahteramaljaa.

– Kesällä olimme Ideaparkissa esittelemässä lajia. Tampereella järjestettiin 18. elokuuta Hämeenpuiston Puistofiesta, jossa meidän junioriorganisaation henkilöt pitivät rastia yllä, ja sielläkin oli Vaahteramalja esillä.

Vaahteramaljapäivänä Saintsilla on järjestettävänä Pyynikillä junioriturnaus, jonka talkootöissä mukana ovat lähes kaikki seuran vapaaehtoistoimijat.

– Seurana olemme mukana Vaahteramaljan Tailgatessa, ja muilta osin teemme seurana omaa promotyötä lajin eteen.

Teksti ja kuva: Jussi Mustikkamaa