Vaahteraliigan ensimmäinen elinsiirtourheilija?

Perjantaina klo 18:30 Karhulan keskuskentällä pelataan elämän ja kuoleman vaahteraliigaottelu.  Kotka Eagles ja United Newland Crusaders pelaavat sarjapaikastaan joukkueiden järjestyksessään toisessa kohtaamisessa. Crusaders-paidassa kentällä tullaan näkemään Santeri Lehtola, joka on todennäköisesti Vaahteraliigan ensimmäinen elinsiirron läpi käynyt pelaaja. Lehtolan oma elämän ja kuoleman peli käytiin alkuvuodesta 2021, jolloin miehen maksa meni vaihtoon.

Viime kaudella lohjalaiset yllättivät tuomalla liigakentille potkaisijalegenda Kari Grönroosin. Tämän kauden potkaisija Santeri Lehtola omaa hänkin normaalista poikkeavan pelaajahistorian. Aiemmin Crusadersia, East City Giantsia ja Wolverinesia edustanut jääkiekkotaustainen Lehtola on Crusaders-puheenjohtaja Simo Takasen mukaan suomalaisen jenkkifutiksen ensimmäinen elinsiirron läpi käynyt pelaaja.  

11 päivää koomassa

Alkuvuonna 2021 Lehtolan paluu pelikentille näytti äärimmäisen epätodennäköiseltä. Mies oli 11 päivää koomassa ja kamppaili elämästään.  Lopulta hengen pelastaneen operaation läpi käynyt urheilija päätti taistella itsensä takaisin elävien kirjoihin ja jopa pelikentälle. Vaativa kuntoutus käynnistyi ja heti kun lupa irtosi tammikuussa 2022, Lehtola liittyi Crusadersin harjoitusvahvuuteen. Aluksi roolina oli toimia fyssarina sekä erilaisissa huoltotehtävissä, mutta koko ajan itseä kuntouttaen. Kun lääkärit vihdoin antoivat peliluvan, Lehtola on ollut joukkueen vahvuudessa kaudella 2022 seitsemässä Crusadersin kahdeksasta ottelusta.   

Eikä miehen pelaaminen ole rajoittunut yksinomaan keskimääräistä ”turvallisempaan” ja vähempien kontaktien potkaisijan rooliin. Lehtola on kantanut palloa keskushyökkääjän paikalla muutamaan otteeseen ja kerännyt  plus-merkkisiä jaardeja kahdeksan kappaletta. (Huomioitakoon tässä vaiheessa, että koko joukkueen juoksujaardit ovat pakkasella lukemissa – 6 ennen Eagles-peliä).

Toisen polven jenkkifutari

35-vuotias Lehtola on toisen polven jenkkifutari. Hänen isänsä pelasi viime vuosituhannella South East Eaglesin paidassa. Nyt perjantaina Lehtolan osalta yksi elämän ympyrä sulkeutuu.  Kotkalaistaustainen potkaisija pelaa todennäköisesti viimeisen kerran jenkkipalloa Kotkassa. Lehtola ei ole isänsä lailla koskaan edustanut kotkalaisseuraa sarjatasolla, mutta pelasi Eaglesin mukana joukkueen osallistuessa Baltic Leagueen vuonna 2016.   Lehtola pyysi kuitenkin korostamaan kirjoituksessa sanaa ”todennäköisesti”.

 

Lue myös:  Kotkassa pelataan perjantaina sarjapaikasta

Kuva: Santeri Lehtola