Vaahteraliiga viikko 12 – paikalliskamppailuja ja pudotuspelitaistoa

Vaahteraliiga on jäljellä enää kolme kierrosta ja jokaisen ottelun merkitys on nyt huipussaan, kun pudotuspelikamppailu käy kuumimmillaan. Näitä pelejä et halua missata.

Torstaina Helsingissä pelataan kauden toinen paikalliskamppailu. Pelissä on nyt paljon muutakin kuin pääkaupungin valtikka, kun molemmat joukkueet omaavat mahdollisuudet kotietuun välierissä.

Roosters (8-1) on tällä hetkellä sarjakärjessä ja kaksi tappiota vähemmän omaavana voi hävitä yhden jäljellä olevista kolmesta ottelustaan ja silti voittaa runkosarjan. Elämä Roosters-leirissä ei ole kuitenkaan näin helppoa sillä joukkueella on vastassa vielä molemmat heti sen perässä olevat joukkueet (Kuopio Steelers ja Helsinki Wolverines) ja molemmille häviäminen saattaisi tietää runkosarjan voiton sekä pahimmillaan myös kotiedun menetystä. Voittamalla Wolverinesin Roostersilla riittäisi runkosarjan voittoon voitto Vaasa Royalsista tai Steelersista, tai Steelersin tappio Porvoossa viikolla 13.

Wolverines (7-3) on tasapisteissä Kuopio Steelersin (7-3) kanssa, mutta voittojen vahvuus on Kuopiolla tällä hetkellä vahvempi ja siten Wolverines on sarjataulukossa kolmantena. Steelersin tappio viime kierroksella Royalsille avasi helsinkiläisille ovea taistelussa kotiedusta. Voittamalla sekä Roostersin että seuraavalla viikolla Seinäjoki Crocodilesin (4-5) olisi joukkue tilanteessa 9-3 ja ohittaisi Steelersin, jos Steelers ei voita molempia jäljellä olevia otteluitaan (Butchers, Roosters). Jos myös Steelers voittaa molemmat ottelunsa jää kotietu Kuopiooon, koska tuolloin Steelers olisi voittojen vahvuudessa parempi voitettuaan Roostersin kahteen kertaan. Hävitessään Roostersille kotietu vaatisi, että Steelers häviää molemmat jäljellä olevat ottelunsa.

Ottelun merkitystä ei voi siis vähätellä kummankaan joukkueen osalta. Edellisessä kohtaamisessa heinäkuun alussa Roosters oli tyly vierailija ja löi 0-42 numerot puoliaikaan mennessä tauluun ja otti sarjapisteet 13-42 voitolla. Tuolloin Roosters oli selvästi valmistautuneempi otteluun ja ottelun toinen puoliaika olikin enemmän pelailua. Tuon kohtaamisen jälkeen molemmat ovat kuitenkin vahvistaneet joukkueitaan ja erityisesti Wolverines on ollut vakuuttava kahdessa edellisessä ottelussaan voittaen ne lukemin 62-16 ja 48-14. Roosters puolestaan oli hieman vajaa miehisenä Tampereella kaksi viikkoa sitten ja pääsee otteluun vapaaviikon jälkeen.

Tilastojen valossa molemmat joukkueet ovat pääasiassa liigan kärkipäässä. Pisteiden tekemisessä Roosters pitää kärkisijaa 47,6 tehdyllä pisteellä per ottelu ja Wolverines jakaa kakkossijan Kuopion kanssa 42,7 tehdyllä pisteellä. Puolustusten puolella Roosters on ykkönen 26,1 päästetyllä pisteellä per ottelu ja Wolverines heti perässä kakkosena 27,0 päästetyllä pisteellä. Heittohyökkäyksessä ja – puolustuksessa Wolverines on puolestaan ykkönen (324,4j edettyä, 178,2j päästettyä) ja Roosters taas kakkonen (312,8 ja 192,3). Juoksuhyökkäyksessä Roosters on ykkönen (163,3j/ottelu), mutta ehkä hieman yllättäenkin Wolverines vasta viidentenä (127,0j/ott). Juoksupuolustaminen ei ole tilastojen perusteella kummankaan vahvuus sillä Roosters löytyy sijaluvulta 5. (141,4j/ott) ja Wolverines pitää perää (155,3j/ott). Tähän ei kannata kuitenkaan kiinnittää liigaa huomiota, koska kokonaispuolustuksessa Wolverines on liigan ykkönen (333,5j/ott) ja Roosters kakkonen (333,8j/ott) ja useasti selvissä peleissä joukkueiden pelatessa kelloa pois, jolloin juoksupelien käyttäminen on yleisempää ja vastaavasti puolustaminenkaan ole enää kovin aggressiivista.

Ottelussa nähdään liigan tämän hetken kahden parhaan pelinrakentajan kohtaaminen. Wolverinesin Robert Johnson ja Roostersin Miro Kadmiry ovat liigan kärjessä heittojaardeissa ja -maaleissa, joten molempien joukkueiden puolustusten on syytä olla hereillä alusta alkaen. Edellisessä ottelussa Roosters onnistui viemään sekä laitahyökkääjiensä että Wolverines puolustajien että omien puolustajiensa ja Wolverines laitahyökkääjien väliset kaksinkamppailut. Wolverines leirissä on varmasti mietitty miten tämä estetään. Kumpi joukkue onnistuu omassa suunnitelmassaan paremmin nähdään torstaina.

Perjantaina Porvoossa Butchers (3-6) on pakkovoiton edessä Tampere Saintsin (1-9) tullessa kylään. Butchers nosti osakkeitaan kolme viikkoa sitten kaatamalla kotonaan Wolverinesin, mutta kahdessa sen jälkeisessä pelissä tulleet tappiot sekä Royalsin voitto Steelersistä keikautti Butchersin sarjanelosesta kuudenneksi. Kun edellä olevat Royals ja Crocodiles kohtaavat vielä lauantaina, on selvää, että tappiolla Butchersin haaveet pudotuspelipaikasta alkavat haihtumaan.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Tampereella, Butchers vei sarjapisteet lukemin 14-27 (6-13). Nyt isoin kysymysmerkki ottelua kohden mentäessä on Saints pelinrakentaja Raymond Cottonin pelikunto. Mies oli sivussa joukkueen vieraillessa Wolverinesin kotona ja ilman kunnollista heittouhkaa, ei joukkueen juoksupeliyksinään tunnu riittävän. Saints (kuten kaikki muutkin joukkueet) tarvitsee pelikuntoisen pelinrakentajan taistellakseen sarjapisteistä. Erityisesti Butchersia vastaan heittouhan luominen on edellytyksenä, sillä Butchers juoksupuolustus on ollut tähän asti liigan toiseksi parasta.

Tilastojen valossa molempien joukkueiden hyökkäykset saavat lauantaina hyvän paikan tehdä pisteitä. Joukkueet ovat liigan ainoita 40 pistettä tai enemmän per ottelua päästäneitä. Butchers on tehnyt pisteitä liigan viidenneksi eniten (26,6) ja Tampere taas vähiten (19,4), joten pienoinen etu ottelussa on Butchersin puolella. Butchersin puolella pisteitä on mättänyt keskushyökkääjä Dayton Winn (132), jolla ollaan liigassa kakkospaikalla pisteidentekijöistä. Saintsin puolella erityisesti viime otteluissa pisteistä on vastannut CJ Okpalobi, joka on seitsemässä pelaamassaan ottelussa tehnyt 56 pistettä. Okpalobin vaikutus näkyy myös siinä, että Saintsin potkunpalautukset ovat liigan parhaimmistoa 21,1 jaardin palautuskeskiarvolla.

Onnistuuko Saints tekemään kiusaa Butchersin pudotuspelihaaveille vai onko Porvoo vielä mukana taistossa nähdään perjantaina Porvoon keskuskentällä.

Lauantaina Pohjanmaalla pelataan jo perinteikäs Botnia Bowl. Kun joukkueet ovat sarjataulukossa vielä peräkkäin ja pudotuspeliviivan molemmin puolin, on lähtökohta otteluun herkullinen. Voittamalla ottelun Crocodiles (4-5) lähes varmistaisi pudotuspelipaikkansa. Vaikka se häviäisi loput ottelunsa sekä Royals että Butchers olisivat hävinneet kaikki keskinäiset ottelunsa Seinäjokea vastaan, jolloin edes tasapisteisiin pääseminen ei vaarantaisi Crocodilesin pudotuspelejä. Jos Butchers häviää oman pelinsä perjantaina, Crocodiles on tästä syystä varmasti pudotuspeleissä. Royalsin (3-6) voittaessa taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta jää täysin auki. Erityisesti jos Butchers on voittanut oman ottelunsa. Tällöin kaikki kolme joukkuetta olisivat tilanteessa 4-6, kun kaksi ottelua olisi jäljellä.

Edellisessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa Vaasassa Crocodiles oli parempi lukemin 27-34 (14-24). Tuolloin Crocodiles voiton avaimena oli vahva juoksupeli ja erityisesti Christian Powell, joka juoksi 10,2 jaardin keskiarvolla 234 jaardia ja 2 maalia. Royals antoi kovan työnäytteen viime lauantaina pitämällä liigan ykkösetenijän Steelersin Gerard Johnsonin 26 jaardissa ja vastaavan onnistuessa lauantaina Royals olisi vahvoilla.

Royals hyökkäys on tuskaillut pisteiden teon kanssa tällä kaudella ja heinäkuussa Tampereella se jäi jopa pisteittä. Viimeisessä kahdessa pelissä se on kuitenkin tehnyt 86 pistettä ja uudet vahvistukset Alpha Jallohin johdolla ovat päässeet isompaan rooliin. Crocodiles puolustus on päästänyt pisteitä varsin runsaasti tällä kaudella, ja Royalsin onkin syytä päästä tekemään pisteitä reilusti mieliäkseen voittaa. Royals puolustus on päästänyt kolmanneksi vähiten pisteitä sarjassa, mutta 30,3 päästettyä pistettä per ottelu vaatii myös hyökkäykseltä onnistumisia ja tähänastinen kokokauden keskiarvo 24,7 tehtyä pistettä per ottelu ei riitä voittoon.

Crocodiles on tehnyt pisteitä Royalsia enemmän (33,8/ottelu), mutta 39,8 päästettyä pistettä per ottelu on ollut liikaa. Crocodilesille ottelussa oman hyökkäyspelin toimiminen sekä juosten että heittäen toisi pisteitä tauluun, mutta puolustuksessa sen pitää pystyä pysäyttämään Vaasan juoksut ja heitot. Kumpi joukkueista vie Pohjanmaan maljan mukanaan ja vahvistaa asemiaan pudotuspelikisassa selviää lauantaina Seinäjoen keskuskentällä.

Jos et pääse paikanpäälle seuraamaan otteluita, näet pelit Ruudusta sekä lisäksi torstain pelin myös ISTV:stä. Muista kuunnella otteluennakot ja kierroksen koonnit myös Suplan TeeDee podcastista.

Viikko 12 15-17.8.
TO 15.08. kello 18.30 Brahen kenttä, Helsinki
  Roosters  –  Wolverines (Ruutu+)  
PE 16.08. kello 18.30 Keskuskenttä, Porvoo
  Butchers  –  Saints (Ruutu+)  
LA 17.08. kello 16.30 Keskuskenttä, Seinäjoki
  Crocodiles  –  Royals (Ruutu+)