Vaahteraliiga sai kansan katsomoihin

Poikkeuksellinen Vaahteraliigakausi 2020 kiinnosti yleisöä ja sai kansan katsomoihin. Rajoituksista huolimatta sarjan katsojakeskiarvo nousi yli 30%. Jenkkifutis ja merkitykselliset ottelut kiinnostivat penkkiurheilijoita.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna käynnistyneen vaahteraliigan runkosarjan ottelukohtainen katsojakeskiarvo oli 521 katsojaa. Kaudella 2019 katsojakeskiarvo oli 398. Tämän vuoden lukema on vuosituhannen toiseksi paras. Edelle menee ainoastaan kausi 2016 jolloin yllettiin 586 keskiarvoon. Ennätysvuonna 2016 sarjanousija Royals keräsi Kaarlen kentälle jopa yli 1500 katsojan joukkoja. Vuodet 2016 ja 2020 ovat vuosituhannen ainoat, jolloin Vaahteraliigan katsojakeskiarvo on yltänyt yli 500.

Kesän tapahtumatyhjiö

Vaahteraliiga käynnistyi hetkellä, jolloin koronarajoitusten takia yleisölle tarjottavat tapahtumat olivat vähissä.  Harvoin jenkkifutiksessa on Suomessa käännytetty yleisöä porteilta lippujen loppuun myynnin takia. Tällä kaudella näin pääsi tapahtumaa jopa pariin otteeseen.

Parhaaseen runkosarjan katsojakeskiarvoon ylsi tälläkin kaudella Wasa Royals, jonka otteluita saapui seuraamaan keskimäärin 642 katsojaa. Hyvänä kakkosena oli Steelers, joka keräsi Väinölänniemelle otteluihinsa 610 silmäparia. Suurin suhteellinen katsojakeskiarvon kasvu oli Wolverinesilla, jonka lukemat kasvoivat viime kauden 319 tämän kesän 476 katsojaan, kasvua 47,7 %.  Lyhyt kausi merkitsi katsomoissa kasvua käytännössä kaikilla paikkakunnilla.  Kun jokainen peli merkitse jotain lippuluukulla on vipinää.

JOUKKUE KATSOJAKESKIARVO KASVUPROSENTTI
Royals 642 21
Steelers 610 34
Roosters 532 44
Crocodiles 519 13
Wolverines 476 49
Butchers 382 12

Naisten finaali kiinnosti

Naisten Vaahteraliigan finaalia Saints-Wolverines saapui katsomaan Leppävaaran stadionille 432 katsojaa. Kasvua tässäkin katsomossa oli edelliseen vuoteen verrattuna 44 %.  Kaikkien aikojen finaalien tilastossa Leppävaara sijoittuu toiseksi.  Tapahtumana naisten finaali onnistui mukavasti ja kourallista katsojia lukuun ottamatta kaikki olivat ostaneet lippunsa ennakkoon kuten koronakaudella asiaan kuuluu.

Vaahteramaljaan vain ennakkolipuin

Kuten naisten finaalissa, myöskään Lahden Vaahteramaljassa ei ole portilla lipunmyyntiä. Paikalla on avustavaa henkilökuntaa, joka opastaa ostamaan liput lippupisteen verkkopalvelusta, mikäli tämä on päässyt unohtumaan.

Viranomaisrajoitusten takia lippuja Vaahteramaljaan on myynnissä rajallinen määrä. Sisäänpääsy kannattaa varmistaa ostamalla liput hyvissä ajoin ennen lauantaita. Lahden stadionin katsomot on jaettu 500 katsojan lohkoihin, joihin kuhunkin oma sisäänkäynti. Myös kattamaton ”aurinkokatsomo” on käytössä ottelussa riittävän väljyyden aikaansaamiseksi.

Osta lippu:  Lippu.fi

Katsojille omat leijonamaskit

Poikkeuksellisena aikana SAJL haluaa  tuoda Vaahteramalja-tapahtumaan ylimääräisenä elementtinä kasvomaskit, joita jaetaan kaikille tapahtumaan saapuville niin kauan kuin tavaraa riittää. Suosittelemme, että maskit otetaan käyttöön välittömästi ja että niitä pidetään päällä ohjeiden ja kunkin mahdollisuuksien mukaisesti läpi tapahtuman. Maskeja on varattu rajallinen erä joka jaetaan kaikille lipun lunastaneille saapumisjärjestyksessä.

Jenkkifutis on toistaiseksi selvinnyt hyvistä katsojaluvuista huolimatta varsin vähäisin korona-vaikutuksin. Muistathan, että kauden suurimmassa jenkkifutiskarnevaalissa tärkein rooli turvallisen ottelutapahtuman toteutumisessa on katsojalla itsellä. Meidän jokaisen omalla vastuulla on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, sekä erityisesti siitä, että tapahtumaan saavutaan terveenä.

Kuva: Jari Turunen