Tuomas Tammero GFL:stä Wolverinesiin

Helsinki Wolverines on julkaissut kautta 2021 koskevan pelaajasopimuksen hyökkäyslinjassa pelaavan Tuomas Tammeron kanssa. Tammero on pelannut jenkkifutista edellisen kerran Saksan kovatasoisen GFL:n Potsdam Royalsin rivessä.

Wolverines jatkaa heittosuojauksen vahvistamista julkaisemalla jo toisen kokeneen OL-pelaajan sopimuksen kauden 2021 rosteriin.  Saksan sarjassa karaistuneen Tuomas Tammeron ohella viime viikolla julkaistiin Porvoossa aiemmin pelanneen Ville Miettisen sopimus. Linjapelaajien lisäksi heittosuojaajan roolia lienee luvassa niin ikään viime viikolla julkaistulle Asko Mäntymäelle (FB/TE).

Tuomas Tammero on saanut jenkkifutioppinsa Turussa.  Ison miehen ura lähti liikkeelle nopein harppauksin hänen liityttyään Turun yliopiston UTU Beaver Hunters -joukkueeseen vuonna 2013. Seuraavana vuonna hän oli jo pienessä roolissa mukana Trojansin Vaahteraliiga-joukkueessa saavuttamassa Vaahteraliigan kakkossijaa. 2015 aukesi paikka ensimmäistä kertaa vaahteraliigajoukkueen aloitukseen.  Ennen jenkkifuksen pelaamista Tammero harrasti potkupalloa kuudennen divisioonan joukkueessa.

Tammero muistelee Trojans-vuosiaan Wolverines-tiedotteessa:

-Trojans oli kovassa nousussa liittyessäni joukkueeseen ja Vaahteraliigan playoffeihin mentiinkin kolmena vuotena peräkkäin 2014–2016. Kasassa oli kaikki nämä vuodet kova hyökkäyksen linja, jossa oli hyvä yhteishenki – se oli hyvä paikka kehittyä pelaajana.

Kaksi kautta GFL:ssä

Tuomas Tammero siirtyi Saksaan GFL-sarjan nousijaoukkue Potsdam Royalsin riveihin kaudeksi 2018.  Potsdam halusi rakentaa joukkueeseen Euroopan kovimman sarjan vaatimuksia vastaavan hyökkäyslinjan, johon hankittiin Tammeron ohella tackleksi Saksan maajoukkueen Lane Acheapong (Kuopio Steelers 2020).

Suomalaislinjamies pelasi Potsdamissa suurimman osan otteluista oikean guardin paikalla, mutta tarvittaessa myös oikeana tacklena. Tammero kuulu niihin linjapelaajiin, joita voi rotaation mukana peluuttaa käytännössä kaikilla hyökkäyslinjan pelipaikoilla. Saksan vuosilta jäi talteen paljon positiivisia muistoja:

-Parhaat ottelut olivat ehdottomasti paikalliskamppailut Berlin Rebelsiä vastaan sekä kotikentällä, että vieraissa Berliinissä. Molemmilla joukkueilla oli paljon kannattajia aina paikalla, ja ottelut olivat joka kerta äärimmäisen tiukkoja. Kaikki kohtaamiset taisivat päättyä vierasjoukkueen voittoon

Yksi Tammeron uran kohokohtia on kansainvälisen EFL-sarjan voitto. Puhtaalla pelillä sarjassa pelannut Royals voitti loppuottelussa Milano Seamenin viimeisen minuutin 2-pisteen lisäpistesuorituksella.

Näin Tammero kommentoi finaalipeliään SAJL:lle tuoreeltaan kesällä 2018:

– Oma peli sujui todella hyvin. Milanon puolustuksen frontti oli selvästi huonompi kuin esimerkiksi edellisessä EFL-ottelussa Calandaa vastaan, joten koko Royalsin hyökkäyksen linjalla oli ihan hyvä päivä.

Tuomas Tammero oli voittamassa Euroopan seurajoukkueiden mestaruutta kaudella 2018

Välivuoden jälkeen paloa kentille

Tuomas Tammero ei pelannut jenkkipalloa koronakaudella lainkaan. Kausi 2020 oli jokaiselle jenkkifutarille erikoinen ja monen suunnitelmat muuttuivat tai kaatuivat kokonaan koronaviruspandemian vuoksi. Tammero oli itse alun perinkin suunnitellut pitävänsä vuoden 2020 taukoa lajista. Näin mies kertoo:

-En uusinut sopimustani Potsdamiin tai lähtenyt haistelemaan kotimaan kenttiä. 2019 oli joukkueelle todella pitkä ja raskas kausi ja takki oli itselläni aika tyhjänä tuon jälkeen. Useamman vuoden olen seurannut Vaahteraliigaa fanina ja katsonut matseja aina kun mahdollista. Viime kausi sekoitti mukavasti sarjan voimasuhteita ja pitkästä aikaa tuntuu siltä, että sarjalla ei ole yhtä selkeää ennakkosuosikkia. Olen todella innoissani!

Päävalmentaja Micheal Mattingly kommentoi linjansa edelleen vahvistumista tyytyväisenä:

-Tuomas on yksi parhaista hyökkäyksen linjamiehistä Suomessa. Pelattuaan kaksi viimeisintä kauttaan GFL:n pääsarjatasolla, tiedän että hänen pelinsä on kehittynyt, sillä hän on pelannut parhaimmistoa vastaan ja saanut myös loistavaa valmennusta.

Lähde:  Wolverines

Kansikuva: Jari Turunen