Trojans on valmis riistoon ja ryöstöön

RoostersTrojansSemi

Anders Trojans Turku lähtee sunnuntain välierään Helsinki Roostersia vastaan mielenkiintoisesta tilanteesta. Miehistömuutokset hyökkäykset ovat heijastuneet läpi myös pelisuunnitelmaan, joka nyt on hiottu huippuunsa. Puolustuksen aloituskokoonpanosta on vaihtunut yli puolet troijalaisista, jotta uusista olosuhteista versoisi paras mahdollinen lopputulos. Kaikki on tähdännyt siihen, että välierässä Trojansilta nähdään kauden paras esitys. Sitä haastajina otteluun lähteviltä turkulaisilta myös tarvitaan.

Miten Trojansin päävalmentaja Mikko Virolainen arvioi tulevan välierän ennakkoasetelmia?

Turun palo ja jälleenrakennus

– Joukkueen runko on säilynyt samana, mikä on mahdollistanut tekemisen ja tason säilymisen, perustelee Virolainen Trojansin etenemistä jälleen pudotuspeleihin. – Epäonninen kausi tämä on siinä mielessä ollut, että meillä on ollut melkoinen loukkaantumissuma.

Puolustuksesta turkulaisilta on pudonnut aloituskokoonpanon pelaajia kaikista kolmesta kerroksesta: linjamies Richard Helenius ja takamies Mikael Reponen putosivat rivistä kauden alla. Tukimies Ilya Redinin kausi päättyi loukkaantumiseen keskikesällä.

– Onneksi pelaajia on kuitenkin ollut sen verran, että pääsimme tämänkin keskellä pudotuspeleihin.

Virolainen muistuttaa kuitenkin, että monessa suhteessa turkulainen jenkkifutiskesä on ollut nousujohteinen. Talvella Trojansiin siirtyneen hyökkäyskoordinaattori Kim Wikströmin paketti on parhaimmillaan juuri parhaaseen mahdolliseen aikaan.

– Kun pelikirja menee hyökkäyksen puolella totaalisesti uusiksi, niin kyllähän se ottaa oman aikansa ennen kuin se lähtee toimimaan. Uskon, että varsinkin viikonloppuna saadaan sieltä kaivettua oikeat osaset, jotta ottelu voitetaan.

Trojans lähti kauteen ainoana joukkueena suomalaisella pelinrakentajalla, mutta kesäkuun alussa Miro Kadmiryn tilalle saapui yhdysvaltalainen Max Shortell. Heittopeli nousi tuolloin uudelle tasolle.

– Roostersin puolustus on aika tasainen, Virolainen kuvaa vastaan asettuvaa punamuuria. – Siellä ei heikkoja lenkkejä ole, ja vaihtopenkiltäkin löytyy tuoretta voimaa, joten he voivat vielä kierrättääkin pelaajia.

Karri Kuuttila puuttui alkukaudesta hyökkäyksen linjasta ja Jani Nurmi on käytännössä joutunut seuraamaan otteluita koko kesän sivusta. Keskushyökkääjä Chris Douglas juoksi silti keskushyökkääjien tilastojen ja touchdown-pörssin kärkeen.

– Tukeuduimme alkukaudesta vahvasti Chris Douglasin jalkoihin, mutta seuraavassa ottelussa valikoima tulee olemaan huomattavasti monipuolisempi. Mikäli haluamme mennä tästä eteenpäin (Vaahteramaljaan), on myös heiton toimittava.

Heittopelissä huomio kiinnittyy erityisesti Aappo Salorantaan, mutta myös Tuomas Mankki ja keskushyökkääjä Miko Ylikoski saavat Shortellilta heittoja ympäri kenttää. Oman mausteensa turkulaisten ilmahyökkäykseen tuo poikkeustilanteissa kentällä asteleva Roman Runner, joka peluutussääntöjen vuoksi on kauden alun jälkeen pelannut vähemmän hyökkäyksessä.

DSC_0351
Aappo Saloranta on varmasti yksi seuratuimmista hyökkääjistä Trojansin saadessa pallon. Kuva: Kari Toivonen

Tukimiehet ja tehokas kulunvalvonta

Trojansin puolustuksen sunnuntai-iltapäivän suurimman haasteen Virolainen niputtaa ytimekkäästi:

– Vastaan tulee erittäin vahva juoksupeli. Tuo juoksu-uhka käsittää sekä pelinrakentajan omat juoksut – olipa siellä sitten kumpi tahansa – ja Spearsin tietävät kaikki.

Roostersin pelinrakentajakaksikosta Micah Brown – Jabari Harris vain toinen löytynee lopullisesta pelaavasta kokoonpanosta, mutta kumpikin omaa nopeat jalat. Jaycen Spears oli Douglasin lisäksi ainoa keskushyökkääjä runkosarjassa, joka juoksi yli 1 000 jaardia – siitäkin huolimatta, että lepäsi kaksi ottelua ja jakoi vastuuta myös Alexander Kurosen ja Karri Pajarisen kanssa.

– Sitten, kun he lähtevät heittämään, pallo kulkee käytännössä kahden pelaajan kautta eli (Kimi) Linnainmaan ja (Bernard) Lusterin.

Rauhallisuus ja maltti ovat turkulaisvalmentajan mukaan tärkeimmät rokotteet Roosters-pelin eliminointiin.

– Kaikki lähtee kärsivällisyydestä. Sieltä tulee paljon juoksupelejä (zone-juoksuja), joilla kestää pienen hetken kehittyä.

– Ja olipa kyse sitten heitosta tai juoksusta, niin meidän pitää pystyä rajoittamaan isot pelit pois. Niiden vuoksi hävisimme esimerkiksi Seinäjoella runkosarjan viimeisellä kierroksella.

Isojen pelien puhdistamisessa iso merkitys on varmalla taklaamisella, mutta myös tähän liittyen Virolainen mainitsee mentaali-pelaamisen.

– Tukimiesten ja linjamiesten täytyy tunnistaa pelit todella nopeasti. Varsinkin tukimiesten.

Ilkka Koiranen – Sami Toivonen – Niall Scott-Grant ovat Virolaisen mukaan täten avainasemassa sunnuntain ottelussa.

DSC_0845
Mikko Virolainen johtanut joukkueensa kolmena peräkkäisenä vuotena pudotuspeleihin. 2014 Roosters kaatoi Trojansin Vaahteramaljassa, 2015 Roosters voitti välierässä Turussa. Miten käy, kun joukkueet kohtaavat välierässä Brahen kentällä 2016? Kuva: Kari Toivonen

Riistä – älä tule tule riistetyksi

Trojans kuului koko talven Vaahteraliigan suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon, kunnes alkukesästä turkulaiset putosivat ”toiseen koriin” Crocodilesin ja Roostersin taakse. Nyt kyse on 48 minuutista tehokasta peliaikaa, joka lopulta määrittää, merkitäänkö menestyksen muistikirjaan vuodelle 2016 nimi Trojans. Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Roosters voitti kahdesti Trojansin runkosarjassa ja lähtee ennakkosuosikkina kauden toistaiseksi tärkeimpään otteluun. Asetelma voi kuitenkin muuttua nopeasti ottelun aikana.

– Pallonhallinta on kaiken A ja O, Virolainen mainitsee. – Jos alat rähmäämään tai heität syötönkatkoja, niin se näkyy nopeasti tulostaululla. Ottelusta saa tehtyä vaikean, jos alkaa palloa menettämään, Virolainen kertoo ja muistaa edellisperjantain ottelun, jossa Trojans karkasi Crocodilesia vastaan 0–13 -johtoon, kun Crocodiles oli rähmännyt pallon kahdesti.

Roostersin ja Trojansin kautta aikain 59. kamppailu pelataan Brahen kentällä. Päävalmentaja Virolaisen yksi toive siis näin ollen toteutui: ”Emme todellakaan halua pelata tällä kaudella enää Velodromilla”, totesi Virolainen jo viikkoja sitten.

DSC_0073
Trojansin tukimies Sami Toivonen haluaa saada käsiinsä sekä pelivälineen että vastustajan pallonkantajan. Kuva: Kari Toivonen

Vaahteraliigan välierä:

SU 28.08.2016 | 15:30 | Brahen kenttä, Helsinki

Helsinki Roosters – Anders Trojans Turku

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Katso myös:

Roosters-ennakko

Trojans-ennakko

Roostersin päävalmentaja Hakala: “Vihdoinkin pelit alkavat.”

Tuomas Heikkinen, Game of the Week: PLAYOFFS!

Vincent Pervis: Three-Peat: Roosters and Trojans Rivalry Continues in Semi-finals

Toinen välierä:

LA 27.08.2016 | 15:30 | Jouppilavuori, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Wa1ld Royals

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Katso myös:

Crocodiles-ennakko

Coaching points: Henri Kotanen

Coaching points: Seppo Evwaraye

Henri Kotanen: ”Me olemme JOUKKUE.”

Wasa Wa1ld Royals – sarjanousija, joka haluaa lauantaina nousta vielä korkeammalle

Botnia Bowliin oma kiertopalkinto

Vincent Pervis: Crocodiles and Royals look to make History: Vaahteraliiga Semi-final

 

Otsikkokuva:

Kari Toivonen

Kuvat:

Kari Toivonen