Roosters on torstain suosikki ja Butchers haastaja

Roostersin Micky Kyei (oik.) teki kauden ensimmäisessä ottelussaan touchdownin ja eteni hyökkäyksessä 86 jaardia. Butchersin Timi Nuikka puolestaan on Vaahteraliigan taklaustilaston kärjessä. (Kuva: Jukka Pinonummi)

Vaahteraliigan neljäs peliviikko käynnistyy torstai-iltana Velodromilla, kun Roosters kohtaa Butchersin. Tasan viikko sitten joukkueet kohtasivat Porvoossa ja tuolloin Roosters vei voiton lukemin 14–42. Voitto nosti Roostersin sarjakärkeen. Butchersille tuo tappio oli kauden ensimmäinen, ja porvoolaiset saapuvat Helsinkiin sarjakolmosena. Torstain ottelun voittaja ottaa sarjan piikkipaikan itselleen.

Vaahteraliigassa pelataan harvemmin ns. back-to-back -otteluita, joten tämä Roostersin ja Butchersin tuplaottelu on mielenkiintoinen kokoelma. Selvää on, että Roosters lähtee iltaan ennakkosuosikkina. Viikko sitten helsinkiläiset etenivät lähes 200 jaardia enemmän kuin Butchers (412–217).

Roostersilla laaja avainpelaajien rintama

Hyökkäyksessä Roosters on täynnä ratkaisijoita. Edellisessä ottelussa pelinrakentaja Miro Kadmiry heitti onnistuneita heittoja kahdeksalle eri kiinniottajalle. Jaardeja heittäen kertyi yhteensä 311 ja maaleja neljä. Roosters karkasi nopeasti 28–0 -johtoon ja vaikka hyökkääminen hidastuikin toisella puoliajalla, ei Roostersin tarvinnut missään vaiheessa mennä pelikirjan lisälehdille; pelivalikoima oli maltillinen.

Mikäli Butchers haluaa torstaina palata voittojen tielle, on sen saatava Roostersin juoksupelistä parempi ote. Karri Pajarinen ja Andrecus Lindley juoksivat hyvällä keskiarvolla ja ovat arvokkaita instrumentteja myös heittopelissä. Roostersin hyökkäyksen linja pelasi edellisessä ottelussa varsin hyvin, eikä Butchersin jenkkikaksikko Alvin ReelsJune Robinson päässyt kuin muutaman kerran taklaamaan juoksupelejä alkutekijöihinsä.

Porvoolaisten Timi Nuikka sen sijaan taklaa omalla laidallaan brutaalin takiaisen tavoin ja on alkukauden ylivoimainen taklausykkönen. Jesse Vuoksenturja puolestaan on yksi alkukauden parhaimmista linjapuolustajista. Toni Nyström on tekemässä paluuta kokoonpanoon torstaina ja parantaisi pelatessaan takakentän tekemistä. Vastaavasti Jere Paananen on pois safetyn tontilta ja Mikko Seppänen aloittaa toisen kulmapuolustajan paikalla.

Butchers nousee ja kaatuu Jabarin suorituksista

Porvoolaisten alkukautta ovat sävyttäneet loukkaantumiset. Hyökkäyksen linjasta pois ovat niin Arttu Tennberg ja Jari Mononen ja lisäksi RJ Longin puuttuminen näkyy sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Roosters säkitti pelinrakentaja Jabari Harrisin viidesti ja ensimmäisellä puoliajalla Butchers eteni vain noin 60 jaardia.

Harrisin omat juoksut, keskushyökkääjä Sean McAllen ja maajoukkueen laitahyökkääjät Seppänen ja Marcus Siiskonen kyllä tarjoavat kyvykkyyttä. Edellisestä pelistä jäi kuitenkin paljon siivottavaa: oli matalia aloitussyöttäjä, kriittisiä rangaistuksia ja ennen kaikkea heittopeli oli epävireistä. Toki edellisen ottelun toinen puoliaika päättyi numeroihin 14–14 ja myös Butchers oli silloin kiinni rytmissä. Nyt siihen rytmiin olisi päästävä heti.

Roostersin tukimies Roni Salonen teki upean paluun Vaahteraliigan viime viikolla. Saldona 9,5 taklausta, joista peräti neljä oli säkityksiä. Okko Outinen ja Lauri Aho puuttuvat edelleen Roostersin puolustuksen linjasta ja Walter Vasanoja ja Benjamin Ylipää takakentältä, mutta Akseli Vartiainen palaa nyt kokoonpanoon ja soveltuu pelityyliltään varsin hyvin Butchersin keskushyökkääjä McAllenia vastaan. Torstaina tukimieskerros vahvistuu entisestään, koska uransa talvella päättänyt, yksi 2000-luvun mainekkaimmista puolustajista Santtu Äyräväinen on pyörtänyt lopettamispäätöksensä ja palaa torstaina Roostersin kokoonpanoon.

Seuraa heitä:

Micky Kyei, Roosters:

Kyei pelasi hyvän debyyttiottelun viikko sitten. Juoksupelistä syntyi yksi touchdown ja viidellä kiinniotolla kokoon kertyi 73 jaardia. Kun pikakiitäjät Willem Kajander ja Johannes Jauhiainen et al. vievät vikkelyydellään suurimman huomion, saattaa jopa unohtua että Kyei on samassa paketissa sekä voima että nopeus.

Taavi Aronpää, Roosters:

Sipoo Bulldogsin kasvatti on pelannut alkukaudesta sekä tukimiehenä että linjan päädyssä endin paikalla. Nuori mies on kiittänyt lisääntyneestä vastuusta ja koonnut helsinkiläisistä toiseksi suurimman taklausmäärän. Porvoossa Aronpää oli jatkuvasti siellä, missä tapahtui.

Hyökkäyksen linja, Butchers:

Butchersin hyökkäyslinjan valmentajat Pasi Lautala ja Jukka Finni ovat saaneet tehdä hartiavoimin töitä, jotta paras mahdollinen potentiaali saataisiin nuoresta linjasta irti. Ajoittain hyvää tekemistä on nähty niin heittopelissä kuin juoksupelissä, mutta edellisessä ottelussa Roostersin blitzit kuitenkin sekoittivat pakkaa pahasti. Nyt nähdään, miten tuo seikka on korjattu.

Niko Pennanen, Butchers:

Pennanen pelasi kauden avauksessa Wolverinesia vastaan ja keräsi neljä taklausta. Sen jälkeen puolustuksen linjan päädyn aggressiivinen peluri on ollut kaksi ottelua sivussa loukkaantumisen vuoksi. Nyt hän tuo oman tärkeän lisänsä juoksua vastaan ja ottaa mielellään osaa säkitystalkoisiin, joka on toistaiseksi ollut Butchersilla lähes pelkästään Vuoksenturjan varassa.

Ottelu Velodromilla potkaistaan käyntiin torstaina 8. heinäkuuta klo 18.30.  Suora JedX-studio Ruutu+ palvelussa käynnistyy jo klo 18.00. Ottelu ennakkostudioineen on vapaasti katsottavissa myös ISTV:ssä.

Tutustu:  Roostersin rosteri 08.07.2021

Tutustu: Butchersin rosteri 08.07.2021