Roosters kaatoi Trojansin välierässä – Vaahteramaljassa jälleen vastakkain Roosters ja Crocodiles

RoostersTrojansScoreSemi

Helsinki Roosters puolustaa mestaruuttaan Vaahteramalja XXXVII :ssa. Sunnuntaina Brahen kentällä Roosters kaatoi välierässä Anders Trojans Turun lukemin 31–7 (14–0) ja pelaa näin ollen Seinäjoki Crocodilesia vastaan lauantaina 3. syyskuuta pelattavassa loppuottelussa. Välieräottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin puolustuksen linjamies Aleksi Aitala.

Roostersin päävalmentaja Juha Hakala oli ottelun jälkeen tyytyväinen ja suuntasi katseensa jo tulevaan finaaliin. Välierää Hakala ei tuoreeltaan syvemmin analysoinut.

– Sanoin aikaisemmin, että mikäli teemme yli 30 pistettä, voitamme. Sen teimme, Hakala tyytyi sanomaan.

– Voitimme, koska meillä oli käytössä AA (Aitala), Roosters-valmentaja jatkoi.

Trojansin päävalmentaja Mikko Virolainen harmitteli joukkojensa virheiden määrää. Pudotetut pallot, heitetyt syötönkatkot ja väärä sijoittuminen puolustuksessa maksoivat Virolaisen mukaan voiton.

– Ei tuollaisella määrällä vääriä ratkaisuja voi voittaa otteluita. Pelinrakentajallamme (Max Shortell) ei ollut tänään paras päivä.

14164102_1459490050731629_1154411949_o
Roni Salonen (vas.) juhlii, kun Aleksi Aitala palauttaa syötönkatkon suoraan maalialueelle ensimmäisen puoliajan lopussa. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Roosters iskee puoliajan lopussa kahdesti

Ottelun ensimmäinen neljännes kului vauhdikkaasti. Molemmat joukkueista pystyivät liikuttamaan palloa, mutta pisteitä ei syntynyt kummankaan yrityksistä huolimatta. Roostersin takamies Curtis Slater katkaisi kerran Shortellin heiton ja Trojansin Roman Runner puolestaan ryösti pallon Micah Brownin heitosta.

Avauspisteitä jouduttiin odottamaan ensimmäisen puoliajan viimehetkille asti. Roosters pääsi pallon kanssa maalialueen tuntumaan, jossa keskushyökkääjä Jaycen Spears jäi heittopelissä laitaan aivan vapaaksi ja irtosi Brownin lyhyestä heitosta maalialueelle. Onni Juvonen potkaisi tilanteeksi 7–0.

Trojansin pelinrakentaja Shortell sai heittopeleissä melko nopeasti Roosters-puolustajia kimppuunsa, mutta pystyi siitä huolimatta löytämään Aappo Salorannan, Tuomas Mankin ja Miko Ylikosken pitkistä heittokuvioista avauspuoliajalla. Ensimmäisen puoliajan lopulla säkitystilanteessa Shortellille kävi kuitenkin pelinlukuvirhe ja välttääksen säkityksen Shortell heitti pallon lyhyenä kaarena pois käsistään. Roostersin Aleksi Aitala luki tilanteen nopeasti, ehti ottamaan pallon kiinni ja juoksi pallon suoran maaliin. Kun Juvonen onnistui jälleen potkussaan, oli Roosters noussut alle minuutissa 14–0 -johtoon. Nämä jäivät myös puoliaikalukemiksi.

14163658_1459489954064972_1062788965_o
Trojansin parhaana palkittu laitahyökkääjä Aappo Saloranta keräsi kiinniotoillaan turkulaisille 110 jaardia. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Linnaimaan heitto-touchdown ratkaisee ottelun

Yksi erikoisuus ottelussa liittyi koettiin puoliajalla. Trojansin laitahyökkääjä Simo Suurkuukka suljettiin ensimmäisellä puoliajalla ottelusta tähtäämisrangaistuksen vuoksi. Trojans-valmennus kiisti tilanteen ja toimitti tauolla päätuomari Veikko Lamminsalon ryhmälle videotallenteen Suurkuukan ja Slaterin törmäystilanteessa. Videokuvan perusteella Lamminsalo kumosi Suurkuukan ulosajon ja Trojans-laitahyökkääjä palasi peliin.

Muutoin toinen puoliaika alkoi kuitenkin Trojansin kannalta murheellisesti. Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla Shortell heitti päivän kolmannen syötönkatkonsa, kun Ville Roitto pääsi heiton väliin turkulaisten kenttäpuoliskolla. Pallonriiston jälkeen syntyneestä hyökkäystilanteesta Brown löysi lopulta Bernard Lusterin, jonka touchdown nosti Roostersin johdon jo lukemiin 21–0.

Trojansin tähtikeskushyökkääjä Chris Douglas löysi silloin tällöin puolustuksen seasta juoksulinjoja rynniä palloa kanssa eteenpäin maata pitkin, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän Trojansin peli muuttui heittopainotteiseksi. Shortell löysi heitoillaan useampaankin kertaan Aappo Salorannan sekä hyökkäyksessä runsaasti pelanneen Roman Runnerin. Roostersin osuman jälkeen Salorannan pitkä kiinniotto toi Trojansin iskuetäisyydelle. Lopulta Runner koppasi maalialueen takarajalla Shortellin heiton. Touchdownin jälkeen Joni-Petteri Malkan lisäpistepotku kavensi tilanteeksi 21–7.

14124044_1459490127398288_862868125_o
Pelaavasta kokoonpanosta sivussa ollut Roosters-pelinrakentaja Jabari Harris sekä hyökkäyksen apuvalmentaja Mikko Koikkalainen käyttivät kaikki mahdolliset visualismin ja mimiikan keinot välittääkseen pelikutsut kentälle. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Välittömästi Trojansin kavennuksen jälkeen nähtiin monen asiantuntijan mukaan ottelun ratkaisu. Roosters pelasi heti ensimmäisellä hyökkäyksyrityksellään juoksuhämäyksen jälkeen pitkän heiton laitaan Kimi Linnainmaalle, joka teki 54-jaardisen touchdownin. Juvosen potkun jälkeen Roosters oli jälleen kolmen touchdownin karkumatkalla. Samalla paras terä turkulaisten hauraasta kiristä murentui. Viimeisellä neljänneksellä Juvonen kasvatti Roostersin johtoa vielä kenttäpotkumaalilla viimeistelemällä loppulukemiksi 31–7.

Roosters juoksi ottelussa yli 100 jaardia enemmän kuin Trojans (128–23). Vastaavasti Trojans heitti ottelussa lähes 100 jaardia enemmän kuin Roosters (148–238). Kaiken kaikkiaan molempien joukkueiden jaardisaalis (276–271) jäi melko alhaiseksi. Kaikki ottelun neljä hyökkäys-touchdownia syntyivät heittopeleistä, mutta ottelussa nähtiin kaikkiaan myös neljä syötönkatkoa. Roostersin Slater otti katkoista kaksi ja on näin ollen kerännyt kauden aikana jo yhdeksän syötönkatkoa.

14139462_1459490287398272_1598117083_o
Roostersin keskushyökkääjä Jaycen Spears pysyi juoksupelissä tällä kertaa melko hyvin Trojansin tukimiesten ja linjan pihdeissä. Ottelun ensimmäisen touchdownin Spears teki lyhyestä heittopelistä. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Vaahteramaljasta vuoden 2015 uusinta

Roostersin voitto tietää sitä, että viimevuoden tapaan Vaahteramaljassa kohtaavat Seinäjoki Crocodiles ja Roosters. Crocodiles voitti omassa välierässään Wasa Wa1ld Royalsin lukemin 14–9. Vaahteramalja XXXVII pelataan Sonera Stadiumilla Helsingissä lauantaina 3. syyskuuta kello 18.30. Ottelu televisioidaan suorana lähetyksenä Nelonen Pro -kanavalla ja Ruutu-palvelussa ennakkotunnelmineen kello 18.00 alkaen.

Trojans sijoittuu vuoden 2015 tapaan Vaahteraliigassa kolmanneksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana turkulaisten polku on joka syksy katkennut pudotuspeleissä Roostersia vastaan – vuonna 2014 Vaahteramaljassa ja kahtena edellisenä vuotena välierässä.