Roosters heitti Butchersin solmuun

Lorenzo Melchiore onnistui Butchersia vastaan maalinteossa kahdesti. Arkistokuva: Irja Vaateri

Miesten Vaahteraliigan kolmas peliviikko käynnistyi torstai-iltana helteisellä Porvoon Keskuskentän nurmella. Kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisessa Helsinki Roosters oli alusta asti niskan päällä ja korjasi voiton lopulta lukemin 14–42 (0–28). Voitollaan Roosters nousi sarjakärkeen. Butchersille tappio oli kauden ensimmäinen.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli Roostersin juhlaa, mistä puoliajan lukematkin (0–28) kertovat. Miro Kadmiry pelasi kliinisen pelin, heitti koko ottelussa 311 jaardia ja 4 touchdownia. Verneri Rainio oli hyvällä pelipäällä ja teki ottelun avausmaalin Kadmiryn heitosta, Lorenzo Melchiore teki kaksi kiinniottomaalia (yhden kummallakin puoliajalla) ja pikakiitäjä Willem Kajander onnistui jälleen maalinteossa karaten tällä kertaa 52-jaardiseen touchdowniin. Kaiken kaikkiaan Kadmiryn heitoilla oli kahdeksan eri kiinniottajaa, joista neljällä oli vähintään viisi kiinniottoa.

Kun vielä Karri Pajarinen ja Andrecus Lindley oli tehokkaita sekä juoksupeleissä että lyhyiden heittojen vastaanottajina, ei Butchers avauspuoliajalla saanut oikeastaan lainkaan otetta Roostersin hyökkäyksestä. Vieraat hallitsivat palloa ja kelloa. Ja ennen kaikkea tulostaulua.

Butchers tiedotti ottelun aattona, että sekä laitahyökkääjä RJ Long että linjan johtohahmoihin kuuluva Jari Mononen ovat loppukauden loukkaantumisten vuoksi sivussa. Ainakin torstain perusteella tämä näkyi. Pelinrakentaja Jabari Harrisin heitot eivät löytäneet omien laitahyökkäjiensä käsiä kuin ajoittain ja toistuvasti Harris joutui suorittamaan heittonsa paineen alta. Avauspuoliajalla Butchers sai kokoon ainoastaan 49 hyökkäysjaardia – viidesosan Roostersin jaardeista.

Kolmas neljännes toden sanoo?

Roosters-päävalmentaja Juha Hakala muistutti terävästi ottelun alla, että joukkueen on pystyttävä pelaamaan täydet 48 minuuttia. Kauden avauksessa Wolverines nousi 28 pisteen takaa taistelemaan voitosta. Samanlaisia aineksia oli ilmassa myös torstaina.

Butchersin puolustus onnistui toisen puoliajan aluksi useampaan otteeseen ja vieraat jäivät ilman pisteitä. Samaan aikaan Harrisin yhteispeli Mikko Seppäsen kanssa alkoi toimimaan ja myös keskushyökkääjä Sean McAllen osoitti 33-jaardisella pelillä nopeuttaan. Lopulta Seppänen teki Harrisin heitosta kavennusosuman ja potkaisi vielä lisäpisteenkin haarukkaan. Tilanne oli 7–28.

Porvoolaiset saivat vielä mahdollisuuden kiriä Roosters-johtoa pienemmäksi, mutta kotijoukkueen toinen touchdown (Harrisin juoksu) syntyi lopulta vasta 51 sekuntia ennen peliajan päättymistä. Tuossa vaiheessa Melchiore oli jo tehnyt Roosters-leirin vapauttaneen toisen touchdowninsa ja kauden avausottelussaan sekä laitahyökkääjänä että keskushyökkääjänä onnistunut Micky Kyei juoksumaalin.

Kun loppuvihellys kentällä raikasi, oli Roosters voittanut 14–42. Vaikka Butchers paransi toisella puoliajalla otteitaan, ei voittajasta ja paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä. Roosters eteni pallon kanssa lähes 200 jaardia enemmän kuin Butchers.

Salosen paluu: neljä säkitystä

Yksi torstain odotetuimmista pelaajista oli Roostersin tukimies Roni Salonen, joka edellisen kerran pelasi Vaahteraliigaa vuonna 2016. Saksassa ja Itävallassa mestaruuksia voittanut ja CFL-joukkuen Galgary Stampedersiin vuonna 2019 varattu puolustaja joutui kenties aavistamaansa isompaan rooliin heti debyytissään, sillä Akseli Vartiainen oli flunssan vuoksi sivussa. Vaikka Salonen itse epäili ottelun alla, mahtaako jalka enää entiseen malliin nousta, oli jälki tehokasta: 9,5 taklausta, joista peräti 4 oli säkityksiä.

Muita Roosters-puolustuksen onnistujia olivat tukimies Taavi Aronpää sekä syötönkatkon ottanut takamies Arttu Pajarinen.

Butchers on alkukaudesta kääntänyt pelejä itselleen isoilla yksittäisillä suorituksilla ja pallonriistoilla. Nyt onnistumisia nähtiin maltillisemmin. Jesse Vuoksenturja oli puolustuksen linjassa jälleen vahva ja Sami Nikkisen 48-jaardinen kiinniotto päätösneljänneksellä ja sitä seurannut Harrisin kavennusosuma oli toivon siemeniä porvoolaisille.

Paljon pitää silti muuttua, jotta asetelma tästä viikossa muuttuu. Joukkueet nimittäin kohtaavat toisensa uudelleen jo ensi torstaina. Tuolloin peli pelataan Velodromilla Helsingissä.

Tutustu: Ottelun tilastot

Kuva: Irja Vaateri / arkisto