Roosters on ennakkosuosikki sunnuntaina – Butchersilla on kuitenkin yksi ase

Helsinki Roostersilla ja Porvoo Butchersilla on pitkät perinteet pudotuspeleissä. Kokeneet laji-ihmiset muistanevat 1990-luvun alussa kaksi pronssiottelua, joissa kummassakin Roosters eteni viimesekunneilla voittoon. Vajaat kymmenen vuotta sitten joukkueet pelasivat kahdesti Vaahteramaljassa – Butchers voitti kummankin ottelun, joista toisen venyttyään viimeisellä yrityksellä kenttäpotkumaalilla tasoihin ja hyökkäyskilpailussa voittoon. Perinteidenkin valossa myös sunnuntaina pelattavalta välierältä voidaan odottaa ja toivoa mitä vain. Ensisijaisesti moni odottaa Roostersilta voittoa ja vähintään yhtä toivoo Butchersilta ihmettä.

Roosters lähtee otteluun ennakkosuosikkina monestakin syystä. Hallitseva Suomen mestari voitti runkosarjan ja teki 12 ottelussaan eniten pisteitä ja päästi vähiten. Roosters oli parempi molemmissa joukkueiden keskinäisissä otteluissa, mutta kumpikaan näistä ei ollut varsinaisesti kukonpoikien kitkaton via victoria. Muun muassa edellisessä kohtaamisessa Porvoossa Butchers johti parhaimmillaan jo 14–0. Lopputulemat keskinäisissä kohtaamisissa Roostersille kesäkuussa Helsingissä 19–35 ja heinäkuussa Porvoossa 21–35.

 

Koodari Connette ja mainiot marionetit

Helsinkiläisten hyökkäys on neljästä pudotuspelijoukkueesta tasapainoisin, minkä takia Butchers onkin klassisessa tilanteessa, jossa sen on itse valittava myrkkynsä. Roostersin koordinaattori Mikko Koikkalainen ja pelinrakentaja Brandon Connette pystyvät vyöryttämään juoksupeliä Jaycen Spearsin ja Karri Pajarisen toimesta, minkä lisäksi Connette on tehnyt kliinisen tarkkaa työtä heittopelin ohjaamisessa. Ajoittain on näyttänyt, että Connette ohjaa kentällä sekä omia hyökkääjiään että vastassa olevia puolustajia kuin marionettinukkeja.

Butchersin puolustuksen suurimmat avut löytyvät juoksun puolustamisesta, minkä myötä paine siirtyy porvoolaisten takakentälle. Kulmapuolustajat Vesa Aaltonen ja Emmanuel Amudeng sekä safetykaksikko Niko Roiko – Jere Paananen eivät ole helpon haasteen edessä, sillä Connetten kiinniottonelikko Bernard Luster – Alexander Wasiljeff – Miro Kadmiry – Timothy Thomas omaavat kykyä sekä räjähtäviin monikymmenjaardisiin peleihin että klaustrofobiaa uhmaaviin, ahtaiden paikkojen kiinniottoihin. Viimekädessä tässä taistelussa ei ole kyse strategiasta – tässä on kyse kaksintaisteluista. Siinä taistelussa varsinkin Thomasin ja Lusterin fyysisyys kallistavat vaakakuppia Roostersille.

Butchers helpottaa takakentän toimintaa, mikäli se onnistuu puolustamaan Roostersin juoksun sillä tehokkuudella, jolla teurastajat pysäyttivät juoksuja runkosarjassakin. Lisäksi koordinaattori Jan Vilkon blitzien pitää tuottaa painetta ja kiirettä Connettella. Tukimies Sebastian Karbin on tässä missiossa seuraamisen arvoinen pelaaja.

Poikkeustekijäksi Roostersin hyökkäyksessä on laskettava tilanteet, jossa Connette irtaantuu itse juoksemaan, sillä pelinrakentaja on erinomainen etenijä myös itse. Vähintään yhtä suureksi X-factoriksi nousevat tilanteet, joissa keskushyökkääjä Spears – taiteilija nimeltään Taylor – juoksee heittokuvioon. Vaikka Butchers tehokkaasti onkin juoksuja torjunut, on syytä pitää mielessä, että edellisessä kohtaamisessa Roosters harppoi Spearsin johdolla 242 jaardia nurmea pitkin.

Seuraa näitä taistelupareja, kun Roosters hyökkää:

Alexander Wasiljeff, Roosters vs Niko Roiko, Butchers

Kuvat: Jarmo Vehkomäki ja Sami Ranta

Roostersin laiturit Thomas ja Luster käyvät omat kaksinkamppailunsa Buchersin kulmapuolustajia vastaan laidoilla, mutta keskellä kenttää kannatta seurata Wasiljeffin ja Roikon taistelua. Edellisessä Butchers-ottelussa Wasiljeff iski kolme touchdownia, joten Roiko varmasti reagoi painokkasti siihen suuntaan, johon tuulennopea laituri sijoittuu.

 

Martin Veinberg, Roosters vs Ville Kurvinen, Butchers

Kuvat: Sami Ranta

Kurvinen on sikäli ainutlaatuinen pelaaja välierässä, että hän saattaa olla sekä joukkueensa kiinniottotilaston että säkitystilaston ykkönen. Ennen kaikkea Butchers tarvitsee Kurviselta nopeaa painetta Connetten kimppuun linjan päädystä – laitahyökkääjän sähäkkyydellä ennen kaikkea räjähtävä liikkeellelähtö on kokeneen Kurvisen vahvuuksia, minkä moni ulompi hyökkäyksen linjamies on kauden aikana kokenut. Veinberg ei kuitenkaan ulottuvana pelaajana ole helppo kierrettävä, sillä isoksi pelaajaksi hyvin liikkuva tackle on Iiro Luodon täkkelikoulussa kehittynyt teknisesti uudelle, korkealle tasolle.

 

Miracle in Myyr York – se kuoriutuu Butchersin juoksupelistä

Päinvastoin kuin Vilkolla Butchersin päämajassa, on Roostersin puolustuksen koordinaattori Kari Titola voinut rauhassa keskittyä puolustamaan porvoolaisilta pois juoksua. Syytä onkin, sillä Butchers oli runkosarjassa tehokkain juoksujoukkue ja Rickey Stevens eteni maata pitkin toiseksi eniten, vaikka pelasi vain kuudessa ottelussa (tosin Stevensillä oli silti juoksuyrityksiä enemmän kuin esimerkiksi Pajarisella tai Spearsilla).

Roostersin juoksupuolustus on vastaavasti pudotuspelijoukkueista heikoin, joten sekä helsinkiläisten linjan että tukimiehistön pitää onnistua sunnuntaina hyvin, jotta Butchers ei saa omaa ”lihamyllyään” pyörimään. Edellisessä ottelussa Butchersia vastaan Roosters latasi kahdeksan pelaajaa boksiin puolustamaan juoksua ja tämä toistunee sunnuntaina. Tässä asetelmassa ilmeisin kaksintaistelu on linjojen välinen kamppailu tai kärjistäen Stevensin ja Roosters-puolustajien välinen sota.

Siinä, missä Butchersin pelissä raaka-aine on juoksupeli, on porvoolaisten heittopelin rooli ollut lähinnä toimia maalina ja mausteena. Näin siitäkin huolimatta, että Daniel Farley pelasi runkosarjan päätösottelussa ajoittain varsin hyvin, ja muun muassa Mikko Seppänen oli tehokas. Edellisessä Roosters-ottelussa myös Daniel Luoma onnistui pitkissä kuvioissa hyvin. Runkosarjan päätöspeleissä Ville Kurvinen on taiteillut isoja onnistumisia kiinniottajana ja nyt myös Phung Nguyen palaa kokoonpanoon tuoden erityisesti lyhyeen heittopeliin vaarallisuutta ja variaatioita.

Sen lisäksi, että Butchersin oma vahvuus on enemmän juoksussa kuin heitossa, on vastaavasti Roostersin puolustuksen teräs vahvempaa heittopuolustuksessa. Lauri Vainion ja Okko Outisen johdolla kukonpojat säkittivät runkosarjassa eniten (25 kertaa) ja ottivat eniten syötönkatkoja (22 kappaletta). Kun tähän lisätään vielä se, että Roosters päästi vähiten heittojaardeja, ei punapaitojen heittopuolustus varsinaisesti houkuttele heittämään – ei varsinkaan roiskimaan. Akseli Olin, Pierre Courageux ja Curtis Slater ovat vahvoja ehdokkaita all starsiin ja Viljo Lempinen puolestaan varteenotettava kandidaatti vuoden tulokkaaksi. Kaksintaistelussa Butchersilla on kuitenkin lyömäaseita, ja mikäli Farleyn sihti on kohdallaan, saattavat porvoolaiset löytää heittopelistä onnistumisia yllättävän paljon.

Butchersin hyökkäyksen on pystyttävä tekemään pisteitä, mutta myös pitämään palloa itsellään ja hallitsemaan pelikelloa. Stevensiltä tarvitaan lähes kolmen jaardin juoksumediaania ja Farleylta huomattavasti runkosarjan onnistumisprosenttia korkeampaa jakeluvarmuutta. Mikäli toinenkin näistä onnistuu, kasvavat Butchersin osakkeet nopeaan tahtiin.

 

Seuraa näitä taistelupareja, kun Butchers hyökkää:

Daniel Luoma, Butchers vs Akseli Olin, Roosters

Kuvat: Sami Ranta

Jos Roosters lataa etuyksikön täyteen puolustajia Butchersin juoksua vastaan, nähdään takakentällä paljon 1 vs 1 -taisteluja, joista tämä pari on ehdottomasti seuraamisen arvoinen: fyysinen kaksikko, jolla on nopeutta, pallosilmää ja ulottuvuutta. Luoma poltti edellisessä ottelussa kaksi kertaa Olinin ”saaren”, mutta Olin on myös pystynyt naulaamaan laitahyökkääjiä jo aloituslinjaan tai reitittämään yli sivurajan. Jos Butchers pelaa heittoa juoksuhämäyksen jälkeen, hakee Farley todennäköisesti kaaripalloa Luoman suuntaan. Ja tuolla suunnalla vaanii silloin myös Olin.

 

Arttu Tennberg, Butchers vs Lauri Vainio, Roosters

Kuvat: Sami Ranta

Keskustassa käyvät linjataistelut jäävät monesti pimentoon palloa seuraavilta katsojilta, mutta tälle kamppailulle kannattaa antaa useampikin down, sillä kyseessä on maailmanluokan parivaljakko. Maajoukkueen kapteeni Tennberg on Butchersin linjapelin ylijohtaja ja yksi suurimmista syistä sille, että keskustan voimajuoksut ovat uponneet vastustajan puolustukseen. Vainio on puolestaan Roostersin säkitysykkönen, mutta myös erittäin vahva juoksunpysäyttäjä. Roostersilla riittää nimimiestä puolustuksen linjassa, mutta Tennberg kohtaa Vainion varsinkin silloin, jos Vainio sijoittuu sentteri Tennebergistä katsottuna vasemmalle puolelle.

 

Vaahteraliiga, välierä:

SU 27.08.2017 | 15:30 | Myyrmäen urheilupuiston jalkapallostadion, Vantaa:

Helsinki Roosters – Porvoo Butchers

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Huomaa myös:

Roosters-ennakko

Perfect Pervis kirjoittaa tästä välierästä

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko Suplasta

Otsikkokuva:

Salla Lahti

Kuvat:

Sami Ranta

Jarmo Vehkomäki