Rookie, jonka päätä ei huimaa

Lauantain päänäyttämönä toimii Telia 5G Areena, kun 38. Vaahteraliigakausi huipentuu Helsinki Roostersin ja Wasa Royalsin välien selvittelyyn. Runkosarjan nimiinsä vieneen Roostersin puolustuksen takakentältä löytyy nuori mies, jonka päätä ei tällä kaudella ole huimannut missään vaiheessa – tuo vastustajan pelejä tuhoava kaveri on vasta 17-vuotias, debyyttikauttaan liigassa pelaava Viljo Lempinen. Omien sanojensa mukaan hänen sesonkinsa voi summata yhdellä sanalla: oppiminen.

Roostersin nuorien tähtien jälkimmäisessä osassa pureudumme tarkemmin kulmapuolustajaan numero 28, hänen kauteensa ja odotuksiin lauantain finaalista, johon myös aikaisemmin esitelty Karri Pajarinen avaa sanaisen arkkunsa. Jos ensimmäinen puolikas juttusarjasta jäi lukematta, pääset siihen käsiksi TÄSTÄ.

”Kauden voisi summata yhteen sanaan: oppiminen.”

Roostersin puolustuksen numero 28 on kerännyt osakseen ihastusta läpi kauden. Peliotteet ovat olleet vakuuttavia eikä ulkopuolinen huomaisi ilman lähempää tarkastelua, että kyseessä on vasta seitsemäntoista vuotias, Vaahteraliigassa ensimmäistä kautta pelaava miehenalku. Viljo Lempinen on tullut ryminällä jenkkifutista seuraavien tietoisuuteen. Takana on läpimurtokausi, eikä samaa lukiota ja päivittäin toisiinsa törmäävä joukkuetoveri Pajarinen myöskään ylistyssanoja säästele:

– Viljo on kovaa työtä tekevä pelaaja. Hän on kehittynyt älyttömän paljon kevään jälkeen, tehnyt työtä kentällä ja sen ulkopuolella pyyteettömästi. Luonteeltaan hän on avoin ja erittäin nöyrä – pystyy ottamaan vinkin vastaan, kun niitä jaetaan. Lempinen on todella kova urheilija, jolla on huikea tulevaisuus edessä.

Oppiminen on myös sana, jota Lempinen itse tuo esiin, kun keskustelu kääntyy menneeseen runkosarjaan. Fyysisesti rankka sarja on opettanut hänelle paljon. Tunnustusta Viljo antaa myös oman joukkueensa muille takamiehille Curtis Slaterille, Pierre Courageuxille ja Akseli Olinille, jotka ovat auttaneet häntä ja ohjeistaneet kentällä.

– Kauden alusta tultaessa tähän hetkeen olen oppinut hyvin paljon – lisäksi tiedostan nyt, kuinka paljon on vielä opittavaa. On ollut hienoa olla osa tätä joukkuetta. Joukkuetoverit ovat olleet auttavaisia rookielle. Kun on saanut mahdollisuuden päästä liigaan, on sen myös pyrkinyt käyttämään antamalla kentällä kaikkensa ja täyttämällä oma ruutunsa.

Viljo Lempinen (28) on ollut Roosters-puolustuksessa vastustajan kiusana: kymmeneen runkosarjaotteluun 27.5 taklausta, kaksi syötönkatkoa ja seitsemän maahanlyöntiä. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Yksikin virheaskel ja olet auttamatta jäljessä

Kulmapuolustajan harteille jää lähes poikkeuksetta puolustaa vastustajan vikkeläkinttuisia laitahyökkääjiä vastaan. Se, pelataanko puolustuksessa mies-miestä vastaan vai aluetta, määräytyy puolustuksen suunnitelmasta. Kun puolustaja joutuu lähteämään liikkeelle ja juoksemaan lyhyen matkaa takaperin, parhaimmasta mahdollisesta juoksuasennosta lähtevää laitahyökkääjää vastaan, ei vika-askeleisiin ole varaa – omaa vartioitavaa ei saa päästää hetkeksikään silmistä.

– Kulmapuolustajana pelin pääpaino on heittojen puolustaminen. Kun kentällä on yksitoista muutakin puolustamassa, täytyy oman tekemisen mennä yhteen kokonaisuuden kanssa. Kun koko puolustus pelaa hyvin, myös oman roolin täyttäminen helpottuu.

Kun lauantain finaalissa Lempistä vastaan asettuu vaasalaisten hyökkäys, joka on läpi kauden edennyt otteluissaan heitto edellä, on luvassa hikinen ilta. Tähtilaitahyökkääjiä vilisevällä Royalsilla on heittää kentälle muun muassa Vaahteraliigan kiinniottotilaston nimiinsä vienyt RJ Long ja kymmenen touchdownia kopeillaan tehnyt Spencer Cutlan, höystettynä suomalaiskaksikko Aappo Salorannalla sekä Jussi Kaasilla. Lempinen on haasteeseen valmis ja toteaa, että ennen peliä tulee jo mietittyä, ketä mahdollisia pelaajia aloitusviivan toiselle puolelle asettuu vastaan.

– Mutta kun päästään itse pelitilanteeseen, ajatukset ovat vain ja ainoastaan kutsutussa pelissä. Kun pallo liikahtaa, kaikki on kiinni itsestään. Tulevana lauantaina vaaditaan omaa parasta – asettuuhan vastaan parhaat mahdolliset. Joka tapauksessa kentällä mennään aina joukkue edellä.

Katseet lauantaihin – ”Malja jää Helsinkiin”

Kumpikin nuorukaisista odottaa lauantaina Telia 5G Areenalla käytävästä kamppailusta hyvin tiukkaa ja fyysistä – meniväthän runkosarjan kohtaamiset tasan 1–1. Lisäksi Wasa Royals oli ainut joukkue, joka pystyi kukkolaumalta pisteet viemään.

Pajariselle edessä on tähänastisen uran toinen Vaahteramaljakoitos. Taisto hän hehkuttaa ainutlaatuiseksi otteluksi, jota ei voi verrata muuhun kamppailuun kaudella.

– Juha Hakalan (nykyisin Italian Laziossa elantonsa tienaava, Roostersia edelliset viisi kautta valmentanut) sanoin: Ansaittuja pelejä, joista täytyy nauttia. Näitä pelejä ei voi ottaa itsestään selvinä. Hieno päästä Telia 5G Areenalle pelaamaan ison maailman tyyliin.

Aiemmin vain katsojana Areenalla vieraillut Lempinen komppaa pelitoveriaan.

– Vuoden isoin ja viimeinen peli. Vastaan asettuu tuttu porukka – luvassa on fyysistä kamppailua. Annamme kentälle joukkueena kaikkemme, jotta malja jää Helsinkiin.

Kävi ottelussa miten tahansa, varmaa on, että näillä kahdella nuorella on tulevaisuudessa vain taivas rajana. Sekä Pajarinen että Lempinen ovat suomalaisen jenkkifutiksen kirkkaimpia tähtiä. Pojat ovat asettaneet tavoitteensa korkealle ja päivittäisen työnteon kautta unelmat on tehty saavutettaviksi – seuraava väliaskel on lauantain Vaahteramalja.

 

LA 09.09.2017 | 18:00 | Telia 5G Areena, Helsinki:

Helsinki Roosters – Wasa Royals

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 17.30. Otteluselostuksen kuulet myös Suplasta (live).

 

Kuvat:

Salla Lahti

Jarmo Vehkomäki