Portugalin tähtipelaaja vahvistaa Saintsia

Toiseen peräkkäiseen Vaahteraliiga-kauteensa valmistautuva Tampere Saints vahvistaa hyökkäystään portugalilaisella monitoimipelaaja Juzz Furtadolla. 25-vuotias Furtado (179 cm/89 kg) on saanut pelioppinsa Portugalin pääsarjassa pelaavassa Lisbon Crusadersissa, ja jälki on ollut tehokasta. Neljän edellisen kauden aikana Furtado on valittu kahdesti sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi (2013–2014) ja kahdesti parhaimmaksi keskushyökkääjäksi (2015–2016).

Vaikka Furtado onkin kotimaassaan profiloitunut ennen kaikkea keskushyökkääjäksi ja juossut neljän kauden aikana yli 6 000 jaardia viimeistellen 83 touchdownia, on hänelle Saintsissa luvassa mahdollisimman monipuolinen rooli. Portugalilainen on kotimaassaan pelannut myös tukimiehenä sekä ulompana tukimiehenä.

– Käytyjen keskustelujen ja pelaajasta tehtyjen arvioiden perusteella “Tiny” on loistava lisä Saints-hyökkäykseen, kommentoi päävalmentaja Teemu Majander tuoretta hankintaa. – Hänellä on taustaa lähes kaikilta taitopelipaikoilta, joten hänet voidaan nähdä kentällä melkein missä tahansa roolissa. Tämä helpottaa Suomi-poikien peluutusta ja antaa vapauksia laittaa kotimaan kasvatit heille parhaiten sopiville pelipaikoille.

Furtadon high lights -video Portugalin liigasta kausilta 2015–2016:

 

Kuinka korkealle portugalilainen nousee Vaahteraliigassa?

Amerikkalainen jalkapallo ei juolahda ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan Portugalista. Pyreneiden niemimaalla Espanjan ja Atlantin väliin kiilautuvassa vajaan 11 miljoonan asukkaan maassa on pelattu organisoidusti amerikkalaista jalkapalloa vuodesta 2010 alkaen. Laji on toistaiseksi keskittynyt pääkaupungin ympärille ja Lissabonin seurat ovat Lisboa Navigatorsin johdolla valloittaneet jokaisen Liga Portuguesa de Futebol Americanon mestaruuden.

Vaahteraliigassa on vuosien saatossa nähty kaksi portugalilaista pelaajaa – molemmat Seinäjoki Crocodilesissa. Tukimies Filipe Fonseca da Silva pelasi Seinäjoella loppukaudesta 2012 ja oli kahdessa runkosarjan ottelussa sekä välierässä yksi joukkueensa tehokkaimmista taklaajista. Fonseca oli kuitenkin hankkinut kannuksensa ennen kaikkea kanadalaisesta Sherbrooken yliopistosta, jossa hän pelasi ennen Vaahteraliigaan saapumistaan. Nuori hyökkäyksen linjamies Miguel Valante matkasi Portugalista Pohjanmaalle keväällä 2016, mutta ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa kokoonpanossa. Valante palasi kotimaahansa kesken kauden.

Lempinimellä Tiny tunnetun Furtadon uraa seuranneet ovat pitäneet Portugalin sarjan antamaa haastetta hyökkääjälle liian kevyenä. “Portugalissa valmentava kanadalainen Anthony Skinner katsoo, että Portugalin pääsarja ei anna tämän tason pelaajalle riittävästi haastetta. Skinnerin mielestä Juzzin paikka on Saksan tai Itävallan pääsarjassa. Tai Vaahteraliigassa”, todetaan Saintsin tiedotteessa.

Hyökkääjä pelaa kevään Portugalissa, mutta sikäläisen sarjan päättyessä ehtii Suomeen huhtikuun lopussa ja on siten mukana Saintsin kauden avauksessa.

– Odotusarvoni on se, että Tiny on vahvistus Vaahteraliiga-joukkueeseen, kommentoi Majander.

– Furtadon kohdalla täytyy kuitenkin huomata, että emme hankkineet häntä keskushyökkääjäksi. Hankimme hänet urheilijaksi joukkueeseen. Halusin urheilijan, joka on mahdollisimman pyöreä palikka. Monipuolisen pelaajan.

 

Vaahteraliiga alkaa lauantaina 6. toukokuuta. Saintsin kauden avaus nähdään viikkoa myöhemmin, kun tamperelaiset saa kotikentällään Pyynikillä vastaansa Porvoo Butchersin. Kaikki Vaahteraliiga-kauden 2017 ottelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä selostuksien ja hidastuksien kera Ruutu-nettitv-palvelusta ja Nelonen Pro -kanavilta. Kesän pelipäivät ovat torstai, lauantai ja maanantai.

 

Lue myös:

Saints-uutinen Furtadon sopimuksesta

Otsikkokuva (alkuperäinen):

Margarida Cautela